Opnieuw minder baby’s in Vlaanderen in 2023: Dit zijn de populairste voornamen

Het aantal nieuwe geboortes in Vlaanderen zal volgens de prognose opnieuw licht dalen. Dat blijkt uit officiële cijfers. Verklaringen voor die daling zijn er nog niet. Daarnaast zijn ook de populairste voornamen bekendgemaakt. Dat is opnieuw Noah voor jongetjes en Olivia voor meisjes.

Het geboortecijfer in Vlaanderen kende, na enkele jaren van constante dalingen, in 2021 een zeer opvallende stijging van maar liefst 4,6 procent. Eén jaar later volgde de correctie toen het geboortecijfer opnieuw daalde met maar liefst 4,3 procent. Die daling wordt nu voorgezet. Volgens een prognose op basis van de eerste elf maanden van het jaar namelijk verder dalen met 1 à 1,5 procent tot ongeveer 63.000 geboortes.

Die daling is wel niet gelijk voor heel Vlaanderen. Zo blijft het aantal geboortes in West-Vlaanderen en in Antwerpen constant. In Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is er wel een daling. In Vlaams-Brabant gaat het om 2 procent, terwijl het in Limburg en Oost-Vlaanderen zelfs gaat om 2,5 procent. Dat meldt Opgroeien van de Vlaamse regering.

Noah en Olivia

Bovenaan de ranking van de meest populaire voornamen zijn er geen veranderingen. Zo blijven Noah en Olivia de meest gekozen voornamen. Bij de jongensnamen is er zelfs het volledige podium hetzelfde als 2022: Noah, Arthur en Liam. Bij de meisjes is er een opvallende stijging voor Anna. Die naam vinden we nu terug op de tweede plaats, vorig jaar was dat nog maar de tiende plaats.

De populairste jongensnamen:

 1. Noah
 2. Arthur
 3. Liam
 4. Adam
 5. Jules
 6. Leon
 7. Lucas
 8. Louis
 9. Finn
 10. Matteo

De populairste meisjesnamen:

 1. Olivia
 2. Anna
 3. Mila
 4. Emma
 5. Nora
 6. Lina
 7. Ella
 8. Louise
 9. Renée
 10. Marie
Meer
Lees meer...