‘Mission: Impossible 7’ vertrekt vanuit Noorwegen

De boot waar Mission: Impossible 7, Tom Cruise’s spionagefilm, wordt gefilmd, gaat vertrekken vanuit Noorwegen. Het prodcutieteam huurde voor de opnames twee boten van het Noorse bedrijf Hurtigruten.

Volgens Sky News betaalde Tom Cruise zelf iets meer dan 560.000 euro om één van de schepen te huren. Hij wou ervoor zorgen dat de film niet nog meer vertraging zou oplopen.

Opnames gaan van start

Oorspronkelijk zou de film uitkomen op 23 juli 2021. Maar door de coronacricis is deze datum al verschoven naar 19 november 2021. De boten zijn voor één maand gehuurd, van het einde van augustus tot het einde van september. Één van de boten zou dienen als hotel voor de medewerkers tijdens het filmen.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de werknemers vrijgesteld zijn van de quarantainevereisten. Dat besloot de Noorse regering. Het Noorse Filminstituut investeerde al 50 miljoen NOK (ongeveer 48 miljoen euro) in de productie van de film.

Klachten

Maar het botenbedrijf Hurtigruten werd gerapporteerd omdat ze de immigratiewet overtraden. Zo zouden ze Filipijnse werkers veel te weinig betalen, dat vinden twee Noorse vakbonden Fellesforbundet en Sjømannsforbundet. “Het is niet oké om een schip te gebruiken dat in de internationale scheepvaart moet gaan als hotel. Je sluit je ogen en hoop dat niemand erachter komt dat de werknemers niet in de buurt komen van de wettelijke loon- en arbeidsvoorwaarden”, zegt Jørn Eggum, leider van Fellesforbund.

Ook Johnny Hansen, vakbondsleider, vindt de praktijken onrechtvaardig. “Het is volstrekt onhoudbaar dat het mogelijk moet zijn om alleen een boot aan te meren met een loon tot 29 NOK (2,79 euro) per uur.”

Meer
Lees meer...