Mohamed Ridouani (Vooruit) zet Leuvense coalitie met Groen en cd&v voort

Leuven houdt vast aan de huidige coalitie, met burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) aan het roer. Ondanks een stevige terugval voor Groen, kiest Ridouani ervoor om de samenwerking met hen en cd&v voort te zetten. N-VA, dat ondanks winst de tweede grootste partij werd, blijft buiten spel

De gemeenteraadsverkiezingen in Leuven leverden een spectaculaire overwinning op voor Vooruit en burgemeester Mohamed Ridouani. Met maar liefst 41,7 procent van de stemmen, een stijging van 15,7 procentpunt, is Vooruit de absolute winnaar. Het resultaat: 23 zetels, net één te weinig voor een absolute meerderheid.

Ondanks hun overwinning stond Ridouani voor een keuze: met wie zou hij een coalitie vormen om de stad te besturen? Het antwoord: hij houdt vast aan de huidige partners cd&v en Groen, ook al had hij met cd&v alleen al een meerderheid kunnen vormen.

Groen verliest, maar blijft aan boord

De uitslag voor Groen was minder positief. De partij verloor 8 procentpunt en eindigde op 11,7 procent van de stemmen. Toch blijft Ridouani trouw aan Groen. “Cd&v en Groen zijn voor mij sterke partners, dat hebben ze de afgelopen jaren bewezen”, verklaarde hij aan VRT NWS tijdens de aankondiging van de nieuwe coalitie op de Grote Markt in Leuven.

Ondanks het verlies van Groen en de optie om zonder hen verder te gaan, kiest Ridouani bewust voor stabiliteit en continuïteit in het stadsbestuur. In de nieuwe coalitie krijgt Vooruit vijf schepenen, terwijl cd&v en Groen elk twee schepenen leveren.

N-VA buiten spel

Ondanks dat N-VA met 19,7 procent van de stemmen de tweede grootste partij werd, viel de partij uit de boot bij de coalitievorming. Al voor de verkiezingen had Ridouani duidelijk gemaakt dat N-VA geen deel zou uitmaken van het stadsbestuur, ongeacht hun resultaat.

Er waren geruchten over een mogelijke afspiegelingscoalitie tussen Vooruit en N-VA, maar die zijn nu van tafel. Ridouani bevestigde dat na een week van gesprekken bleek dat een akkoord met N-VA onhaalbaar was. Ook nationaal Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had al aangegeven dat hij geen garanties kon geven dat N-VA in Leuven zou mee besturen.

Meer
Lees meer...