Moldavië stemt heel nipt pro Europese Unie in referendum


In het kort

  • De Moldavische kiezers waren nipt voorstander van een grondwetswijziging die het land zou voorbereiden op EU-lidmaatschap. 50,4 procent stemde voor en 49,6 procent stemde tegen.
  • Moldaviërs in het buitenland zorgden ervoor dat het referendum overhelde pro-EU.
  • De uitslag van het referendum maakt het mogelijk dat Moldavië formeel lid wordt van de Europese Unie zodra de toetredingsonderhandelingen zijn afgerond.

De uitslag van het referendum over de toetreding van Moldavië tot de Europese Unie was uiterst nipt. Met bijna alle stemmen geteld was 50,4 procent van de Moldavische kiezers voorstander van een grondwetswijziging om het EU-lidmaatschap in te voeren, nipt afgezet tegen de 49,6 procent tegenstanders. De uitslag, hoewel belangrijk voor de toekomst van Moldavië, kwam na een gespannen en onvoorspelbare nacht.

Al vroeg in het telproces hadden de tegenstanders van het EU-lidmaatschap een voorsprong. Deze voorsprong hield aan tot in de laatste fase, toen een golf van steun van in het buitenland wonende Moldaviërs de balans deed doorslaan ten gunste van de pro-EU krachten. De ‘ja’-campagne kreeg aanzienlijke steun van burgers die in Europese landen, de Verenigde Staten en Canada woonden.

De reactie op de uitslag van het referendum

Deze overwinning werd door Siegfried Mureșan, een Roemeens lid van het Europees Parlement die voorzitter is van de verbindingscommissie van het parlement die verantwoordelijk is voor het EU-toetredingsproces van Moldavië, toegejuicht als een overwinning voor het Moldavische volk. Hij benadrukte dat het zowel een succes is voor de Moldavische burgers als een tegenslag voor Rusland. Mureșan beloofde ervoor te zorgen dat de Europese Unie het besluit van de Moldavische bevolking respecteert en volledige steun zal geven tijdens het hele toetredingsproces.

De volgende stappen voor Moldavië

De uitslag van het referendum stelt de Moldavische regering in staat om de grondwet te wijzigen en het principe van het EU-lidmaatschap erin op te nemen. Dit maakt de weg vrij voor Moldavië om formeel toe te treden tot het land zodra de toetredingsonderhandelingen zijn afgerond. Ambtenaren hebben 2030 als streefdatum voor het lidmaatschap gesteld en dringen er bij Brussel op aan zich aan dezelfde termijn te houden.

Bij de gelijktijdige presidentsverkiezingen behaalde de zittende president Maia Sandu ongeveer 42 procent van de stemmen. Omdat dat geen absolute meerderheid is, moet ze het in de tweede ronde opnemen tegen de pro-Russische kandidaat Alexandr Stoianoglo.

Meer
Lees meer...