Monsterbestelling bij Zuid-Koreaanse wapenindustrie moet Pools leger helpen moderniseren

“Polen trekt zijn conclusies uit het conflict in Oekraïne”, zegt minister van Defensie Mariusz Blaszczak. Zijn land besliste dan ook serieus te investeren in het leger, om dit naar een nieuw niveau van modernisering te brengen. Eerder sloot het daarvoor al een deal met de Verenigde Staten voor de aankoop van 366 Abrams-tanks. En nu komt daar nog een gigantische bestelling voor Zuid-Korea bovenop.

Tegen het eind van deze maand willen Polen en Zuid-Korea de onderhandelingstafel kunnen verlaten. Verwacht wordt dat beide partijen afscheid nemen met een ondertekend contract voor de aankoop van meer dan 580 Zuid-Koreaanse K2 Black Panther tanks, 670 Redback infanteriegevechtsvoertuigen en 48 F-50 trainings- en lichte gevechtsvliegtuigen van fabrikant Korea Aerospace Industries.

Mooi bedrag

Hoewel de deal dus nog niet beklonken is, raken via de Japanse defensiewebsite Grandfleet wel al enkele cijfers bekend. Met de aankoop van de tanks en gevechtsvliegtuigen zou zo’n zeven miljard dollar gemoeid zijn; de 670 Redbacks moeten nog eens hetzelfde bedrag opleveren voor de Zuid-Koreaanse wapenindustrie.

Meer in detail: Hyundai Rotem, de fabrikant van de K2 Black Panther, zal tegen 2023 al 180 tanks leveren aan Polen; de kostprijs per stuk wordt geschat op 7,6 miljoen. Tegen 2030 levert het nog 400 extra K2’s. Uit dit stuk van de deal moet het bedrijf in totaal 4,7 miljard dollar kunnen innen.

Ook Hanwha Defensie, het bedrijf achter de Redbacks, mag een mooi bedrag bijschrijven als de deal rond is. In ruil voor de levering van 670 van de beste, modernste infanteriegevechtsvoertuigen, die volledig in lijn zijn met de NAVO-normen en het hoogste niveau inzake kogelwerende bepantsering en mijnbestendigheid hebben bereikt, mag het bedrijf zo’n zeven miljard dollar incasseren.

Nog meer

Maar de samenwerking met Zuid-Korea blijft niet enkel beperkt tot de tanks, pantservoertuigen en trainingsvliegtuigen. Ook wordt de optie bekeken om in de nabije toekomst K9 houwitsers en KM-SAM- luchtraketsystemen aan te kopen. En zelfs dat is nog niet alles: “In de nabije toekomst zullen we contracten ondertekenen voor leveringen van onder meer mijnenjagers, nieuwe ZZSW-geschutskoepels voor pantservoertuigen (die vanop afstand bestuurbaar zijn, red.), AW149-legerhelikopters, twee observatiesatellieten en antitankvoertuigen”, werd Pools minister van Defensie Blaszczak maandag geciteerd.

Hiernaast blijft het land echter ook nauw samenwerken met de VS. De contracten voor de levering van in totaal 366 Amerikaanse Abrams-tanks werden al getekend: 116 stuks zijn tweedehands en dienen als snelle opvulling van de Poolse stocks, aangezien het land zelf eerder 240 T-72 tanks doneerde aan Oekraïne. De 250 andere Abrams’ zijn nieuw en worden verwacht in 2023.

Daarnaast kan het land in de nabije toekomst ook Patriot-luchtafweersystemen, F-35-gevechtsvliegtuigen en de bevreesde HIMARS-raketsystemen op zijn grondgebied verwachten. En in Turkije wordt naarstig gewerkt aan enkele Bayraktar TB2-drones voor de Europese NAVO-partner.

(fjc)

Meer
Lees meer...