“Moslims zouden beter congé pakken tijdens Ramadan”

De Deense minister van Immigratie Inger Støjberg heeft gezegd dat moslims die werken beter vakantie zouden nemen tijdens de Ramadan. Volgens Støjberg levert het vasten overdag gevaarlijke situaties op en leidt het sowieso tot mindere prestaties van het personeel.

Støjberg wijst erop dat gedurende 18 uur per dag moslims niet kunnen eten en drinken gedurende de vastenmaand. “Ik denk dat je als moslim in een moderne samenleving zoals de Deense moet nadenken over de gevolgen die het heeft voor de samenleving als je ervoor kiest Ramadan te houden”, schrijft Støjberg.

En: “Ik vraag me af hoe een religieuze vereiste die 1.400 jaar geleden werd bepaald, kan worden verzoend met de sociale normen en de arbeidsmarkt die we vandaag in Denemarken hebben. Er zijn heel verschillende en hogere eisen in een moderne en efficiënte samenleving zoals de Deense dan in Medina in de tijd van Mohammed (ongeveer 570-632)”

Uitdaging

“Lange werkdagen, met in sommige gevallen het besturen van gevaarlijke machines omvatten, bussen die door het spitsuur moeten worden gereden door chauffeurs die al langer dan tien uur niks hebben gegeten, of ziekenhuizen die net zo goed tijdens de Ramadan moeten werken als op gewone dagen bijvoorbeeld. Met andere woorden: de Ramadan biedt ons praktische, veiligheids- en productiviteitsuitdagingen in een moderne samenleving.”

Støjberg benadrukt dat ze de vrijheid van godsdienstbeleving respecteert, maar dat godsdienstbeleving ook een privézaak is. “Ik wil Deense moslims niet de kans ontnemen om hun religie en religieuze feestdagen te cultiveren, maar ik zou hen willen aanmoedigen om een ​​islamitische vakantie te houden in de Ramadan-maand, zodat dit de rest van de Deense samenleving niet schaadt.”

250.000 van de 5,7 miljoen Denen zijn moslim. Støjberg is lid van de conservatieve liberale partij die sinds 2015 de huidige minderheidsregering van Denemarken vormt, geleid door de premier Lars Løkke Rasmussen.

epa
Meer
Lees meer...