‘Mulan’ krijgt veel kritiek omdat ze filmden rond heropvoedingskampen

De Disney-film Mulan krijgt veel commentaar van mensenrechtenactivisten. Zij willen de film boycotten omdat die samenwerkte met een Chinees veiligheidsbureau dat betrokken was bij illegale detenties van moslim Oeigoeren en andere etnische minderheden.

Het gaat hier over het Turpan Municipal Bureau of Public Security. Vorig jaar kregen ze een sanctie van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Die sanctie kwam er omdat ze heropvoedingskampen oprichtten in Xinjiang.

Heropvoedingskampen

Ook andere propaganda-afdelingen die deze kampen ontkenden, worden in de aftiteling bedankt. Daar gaat Adrian Zenz, onderzoekt Xinjiang en Tibet, niet mee akkoord. “Stel je voor dat delen van een wereldwijde kaskraker worden gefilmd in de buurt van minderheidsdorpen”, zegt de onderzoeker op Twitter. “Wanneer overheidsteams van deur tot deur gaan en vragen stellen, gevolgd door massa-internering door de politie. Wereldwijde kapitalistische uitbuiting op zijn best. Denk er serieus over na.”

De gebeurtenissen zorgen voor veel commotie op Twitter. Naast Zenz zijn er nog verschillende academici en fans die hun zorgen uiten. Ook specialist Shawn Zhang had zijn bedenkingen. “Het werd gefilmd in Turpan in 2018, het hoogtepunt van de heropvoedingscampagne. Hoeveel duizenden Oeigoeren werden door het Turpan Bureau of Public Security in kampen gestopt toen ze Mulan daar filmden?”

Mushu

Eerder al waren fans verontwaardigd omdat hun favoriete draakje Mushu niet meer te zien was in de film. Maar daar had regisseur Niki Caro een goede uitleg voor. Ze wou dat de film echter leek. Dus geen pratende draakjes als beschermengel.

https://twitter.com/noo13k/status/1303311542159659008?s=20

Maar Caro heeft wel een invaller voor Mushu. Een feniks zal de rol van beschermer op zich nemen. Disney maakte Mulan een pak realistischer dan de originele versie uit 1998. Daarom is deze nu duisterder en niet geschikt voor kinderen.

Meer
Lees meer...