Musk wil volgend jaar al testvluchten naar Mars “om de mensheid te redden in het geval van een Derde Wereldoorlog”

Musk wil volgend jaar al testvluchten naar Mars “om de mensheid te redden in het geval van een Derde Wereldoorlog”

Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk hoopt in 2019 al testvluchten te kunnen maken met zijn Mars-raket. Op het Amerikaanse South by Southwest Film Festival heeft Musk gezegd dat we de kolonisatie van Mars als een prioriteit moeten zien zodat de mensheid gered kan worden, moest er een Derde Wereldoorlog uitbreken.

Bij SpaceX zijn ze momenteel aan het werken aan een voertuig om mensen naar Mars te vervoeren, de Big Falcon Rocket (BFR) van zo’n 100 meter hoog. Zo’n kolonie oprichten zal “enorme businessvaardigheden” vergen, waarschuwt SpaceX-topman Elon Musk. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De BFR zal in de eerste helft van 2019 voor het eerst naar Mars vliegen, liet Musk weten. Wel gaf hij toe dat zijn tijdlijnen en planningen “altijd optimistisch” geweest zijn. Zo liep de productie van zijn Tesla Model 3 aanzienlijke vertraging op.

Musk is van plan om in de vroege jaren 2020 de eerst raketten met grondstoffen en voorraden naar Mars te sturen. Het is de bedoeling om daarna bemande raketten te sturen en op termijn een echte kolonie uit te bouwen op de rode planeet. BFR zou daarnaast ook gebruikt kunnen worden om supersnel te reizen, in 39 minuten van New York naar Shanghai bijvoorbeeld.

EPA

“Niet voor rijke mensen”

Volgens Musk is zijn Mars-alternatief geen “ontsnappingsluik voor rijke mensen”. Musk wijst op de risico’s van de missie: “Het zal zijn zoals de advertenties van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton (in het begin van de 20ste eeuw, red.) voor nieuwe verkenners: ‘Moeilijk, gevaarlijk, een grote kans dat je sterft en sensatie voor wie het overleeft.’ Zoiets.”

“In het begin zullen er niet veel mensen willen gaan”, zei Musk. Maar na verloop van tijd hoopt hij dat de ‘Red Planet Colony’ meer verwelkomend wordt en over “fantastische bars” zal beschikken: “De ‘Mars Bar’! Ik hou van dad jokes, ik ben een pa.”

“Veiliger dan op de maan”

“Het is belangrijk om een zelfvoorzienende basis op Mars te hebben omdat dat ver genoeg van de aarde is. Als er oorlog zou uitbreken, is de kans groter om daar te overleven dan op een maanbasis”, zei Musk slechts enkele dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump akkoord ging om met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in gesprek te gaan in een poging om de spanningen naar aanleiding van de nucleaire plannen van Noord-Korea te doen temperen.

“Als er een Derde Wereldoorlog zou uitbreken, willen we ervoor zorgen dat er ergens anders genoeg menselijke beschaving is om de civilisatie terug te brengen en de duur van de ‘dark ages’ te verkorten”, zei Musk nog.

Artificiële intelligentie

Ook ligt Musk ’s nachts wakker van niet-gereguleerde artificiële intelligentie. “Let op mijn woorden”, zei hij. “Artificiële intelligentie is veel gevaarlijker dan bommen.” Musk pleit voor een publiekelijk regulatiesysteem dat “inzicht en overzicht” zal bieden en ervoor zal zorgen dat artificiële intelligentie op een veilige manier ontwikkeld wordt op zo’n manier dat het “symbiotisch met de mensheid” is.

Musk pleit er ook voor dat artificiële intelligentie niet ontwikkeld wordt om de blijheid van mensen te maximaliseren, maar wel “de bewegingsvrijheid van de mensen”. Anders zou het weleens kunnen dat onze hersenen binnenkort geïnjecteerd worden met dopamine en serotonine.

Gesponsorde artikelen