Must see: ‘Unorthodox’ op Netflix

Netflix heeft er sinds kort weer een toppertje bij. Sinds 26 maart kan je op de streamingdienst kijken naar Unorthodox. Een miniserie die je in vier afleveringen het verhaal van Esty vertelt, een joods meisje die wegvlucht van haar familie en religie.

De miniserie werd gebaseerd op boek Onorthodox, de schokkende breuk met mijn roots. Het boek vertelt het verhaal van Doborah Feldman, een vrouw die op haar zeventien werd uitgehuwelijkt. Na twee jaar wordt ze eindelijk zwanger tot grote vreugde van haar schoonfamilie. Op haar 23ste besluit ze weg te vluchten van haar roots naar “het land van de duivel”, Duitsland.

Netflix

Zo gaat ook het verhaal van de negentienjarige Esty, gespeeld door Shira Haas. Zij groeit op in Williamsburg in New York. Esty was blij met het gearrangeerde huwelijk. Ze keek er naar uit eindelijk een nieuw leven te beginnen met Yanky aan haar zijde. Maar al snel merkt ze dat haar nieuw leven voelt als een gevangenis waarin ze opgesloten zit. Na een moeilijk jaar in hun huwelijk besluit ze te vluchten naar Berlijn in Duitsland. Maar haar verleden haalt haar al snel in.

https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

Sterktes

De serie is een echt pareltje. Niet alleen het camerawerk is subliem, maar ook de dialogen tussen de hoofdpersonages. Ze slagen er in je mee te nemen in hun verhaal en te voelen wat zij voelen. Je voelt je net als het hoofdpersonage opgesloten in een leven dat niet door jou geleefd wordt.

NETFLIX

Wat ook opmerkelijk is, is de taal die de personages spreken. Ze spreken vooral Jiddisch, dit is ook de eerste keer dat Netflix een serie maakt waarin Jiddisch wordt gesproken. Dit maakt het verhaal nog authentieker.

Jodendom

Ook de speciale stroming binnen het Jodendom wordt met veel respect weergegeven. Deze religie is heel gesloten waardoor wij er eigenlijk niet zoveel over weten. Maar de regisseur Mariah Schrader slaagt erin deze religie, in al zijn aspecten, prachtig weer te geven.

Wat de serie nog sterker maakt is het beeld dat de Joden hebben over hun gemeenschappelijk trauma, de Holocaust. Het is heel interessant om te zien hoe de Joden daar nu tegenover staan, veel mensen denken dat de Joden dit al verwerkt maar de serie bewijst het tegendeel. Zo snapt Esty niet dat mensen kunnen zwemmen in de rivier waar het besluit genomen werd om de Joden uit te roeien in de concentratiekampen.

NETFLIX

Unorthodox is een prachtig verhaal over vluchten voor vrijheid . Deze serie moet je zeker gezien hebben.

Meer
Lees meer...