N-VA bleef gisteren de grootste partij en dat zien we ook in de voorkeursstemmen. Met Bart De Wever, Jan Jambon en Geert Bourgeois zijn N-VA-kopstukken op elk niveau de stemmenkampioen. Maar de algemene trend geldt ook voor de voorkeursstemmen: Vlaams Belangers doen het enorm goed. Voorzitter Tom Van Grieken haalt meer dan 120.000 stemmen, Gerolf Annemans gaat zelfs vlot over de 200.000.
Nu het stof wat is gaan liggen en (op één kiesbureau voor het federale na) alle stemmen bekend zijn, is het interessant om eens te kijken hoe de politici het individueel hebben gedaan. En die uitslagen liggen eigenlijk in lijn met de algemene tendens: N-VA blijft de grootste, maar Vlaams Belang rukt met rasse schreden op.
De Wever grootste in Vlaanderen, Crevits volgt op verre afstand
De drie grote kopstukken waar N-VA deze verkiezingen mee aanvatte, prijken bovenaan de voorkeursstemmenlijstjes. Bart De Wever (N-VA) is afgetekend de grootste op het Vlaamse niveau, met 242.000 voorkeursstemmen. Grote uitdager voor het minister-presidentschap Hilde Crevits (CD&V) volgt op verre afstand met 130.000 stemmen. Op basis van de voorkeursstemmen kan De Wever dus alvast de sterkste claim op dat minister-presidentschap leggen.
Op de derde plaats prijkt meteen al een eerste Vlaams Belanger: Filip Dewinter haalt zo’n 93.000 voorkeursstemmen. En met Forza Ninove-kopman Guy D’Haeseleer staat er ook op vijfde plaats, net onder Ben Weyts (N-VA), een Vlaams Belang-politicus. D’Haeseleer zet z’n fameuze winst van bij de gemeenteraadsverkiezingen ook op Vlaams niveau kracht bij: hij rijft meer dan 56.000 voorkeursstemmen binnen.
Van Grieken zit Jambon en Di Rupo op de hielen
Ook voor de Kamer prijkt een N-VA-kopstuk met kop en schouders boven de rest uit. Kandidaat-premier Jan Jambon haalt met net geen 190.000 stemmen echter meer dan een derde minder dan zijn partijvoorzitter vijf jaar geleden federaal deed. PS-voorzitter en voormalig premier Elio Di Rupo is net zoals vijf jaar geleden de nummer twee, al moet hij ook een derde prijsgeven op zijn score van toen: hij haalt iets meer dan 120.000 voorkeursstemmen, in vergelijking met nog meer dan 180.000 euro in 2014.
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken rukt net zoals heel z’n partij stevig op: met 122.000 stemmen is hij maar 1.500 stemmen verwijderd van de tweede plaats van Di Rupo en slechts 500 van de derde plaats van Theo Francken (N-VA).
De sterke score van PTB-kopman Raoul Hedebouw (50.000 stemmen) is tekenend voor de sterke vooruitgang van de Franstalige communisten. Huidig premier Charles Michel (MR) hield stand deze verkiezingen, en doet het persoonlijk zelfs ietsje beter dan vijf jaar geleden. Hij haalt 35.000 stemmen en doet het daarmee net ietsje beter dan z’n collega Didier Reynders (33.000).
Francken wint Vlaams Brabantse titanenstrijd
Theo Francken won overtuigend de titanenstrijd in Vlaams Brabant. Daar gingen met Francken, Koen Geens (CD&V), Maggie De Block (Open Vld) en ook Dries Van Langenhove (onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang) vier kopstukken head to head. Maar Francken hield z’n partij er stevig staande. Hij is de Vlaams Brabantse stemmenkoning, met meer dan 122.000 stemmen.
Geens volgt op iets meer dan een derde daarvan, met 46.000 stemmen. De Block en Open Vld kregen zware klappen. De waarnemende staatssecretaris van Asiel en Migratie haalt nog amper 40.000 stemmen, minder dan een derde van vijf jaar geleden. Dries Van Langenhove, die als onafhankelijke de Vlaams Belang-lijst trok in Vlaams Brabant, presteert sterk in z’n eerste verkiezingen en is nipt de vierde grootste. Hij haalt net geen 40.000 voorkeursstemmen.
Bourgeois en Verhofstadt Europese stemmenkanonnen, maar ook Annemans doet mee
Geert Bourgeois (N-VA) maakt de tridente van N-VA compleet. Hij is met 343.000 voorkeursstemmen dé ‘stemmenkampioen’ van deze verkiezingen en doet het nipt beter dan Guy Verhofstadt (Open Vld), fractieleider van de Europese liberalen ALDE. Kris Peeters (CD&V) haalt met 257.000 stemmen een mooi resultaat.
Ook Europees was het vieren voor Vlaams Belang. Vlaams Belang-oudgediende Gerolf Annemans rondt zelfs met gemak de kaap van de 200.000 voorkeursstemmen.