N-VA-kopvrouw in Gent Elke Sleurs biedt Bracke kruimels aan: ze wil hem niet op de lijst

N-VA-kopvrouw in Gent Elke Sleurs biedt Bracke kruimels aan: ze wil hem niet op de lijst

De N-VA-kopvrouw in Gent, Elke Sleurs, speelt het hard. Nadat ze op haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 al sterkhouders als Peter Dedecker en Isabelle De Clercq verloor, voert ze nu de forcing met Siegfried Bracke. Hij krijgt enkel een vernederende plek op de lijst aangeboden, een uitnodiging die leest als “we hoeven u niet op de lijst”. 

“Ik heb niets tegen Elke persoonlijk, maar ik vind dat ze de partij leidt als een jeugdbeweging. Leiderschap is iets dat je hebt of niet, en het is maar weinigen gegeven. De lijsttrekker moet de beste zijn, en dat is nog altijd Siegfried Bracke. Als Sleurs bij de definitieve lijstvorming lijsttrekker blijft, stop ik bij N-VA en ga ik als onafhankelijke zetelen.” Aan het woord is Guido Meersschaut, de bekende vishandelaar die voor N-VA in de Gentse gemeenteraad zit. Meersschaut deed de uitspraken dinsdag in De Morgen. Een zoveelste tegenslag voor Sleurs, want ze dreigt Meersschaut ook te verliezen.

Eerder deze week kondigde Peter Dedecker z’n vertrek aan, een forse klap voor de Gentse afdeling van de N-VA. Vorig jaar raakte het boegbeeld Siegfried Bracke beschadigd toen bleek dat hij bijkluste bij Telenet, en moest hij terugtreden als kopman.

Elke Sleurs: Gent als troostprijs

Elke Sleurs kwam in de plaats, ze moest federaal meteen opkrassen als staatssecretaris. Dat was geen succesvolle passage, het kopmanschap in Gent was een troostprijs. Peter Dedecker had zelf ook ambities, maar was niet eens gemeenteraadslid in Gent, waardoor het lokale niet evident lag. Lokaal kondigde gemeenteraadslid Isabelle De Clercq dit weekend aan dat ze stopt. De Clercq was in de Gentse voorsteden ook altijd goed voor een pak stemmen. Daarnaast zaaide ook Bracke twijfel over het feit of hij wel opkomt, een uitspraak die intern eerder geïnterpreteerd wordt als een dreiging om z’n vel duur genoeg te kunnen verkopen.

Sleurs reageert nu, maar kiest daarbij net als in haar periode als staatssecretaris niet bepaald voor een zachte, verzoenende aanpak. Integendeel. Ze stelt een ultimatum aan Siegfried Bracke. Hij krijgt een beschamende voorlaatste plaats aangeboden, vlak boven Europees parlementslid Helga Stevens. Dat schrijft De Gentenaar. Stevens is een vertrouweling van Sleurs, ze haalde als lijstduwer de vorige keer amper 1.500 stemmen. Bracke zelf haalde er toen 8.500. Maar de Kamervoorzitter is blijkbaar niets gegund door Sleurs.

N-VA-partijtop

Die stuurt zo aan op een confrontatie. Vraag is wat Bracke nu gaat doen. Hij heeft volgens de N-VA-afdeling, lees dus Elke Sleurs, tegen eind volgende week om de knoop door te hakken. De kans is groot dat Bracke definitief afhaakt voor Gent. Maar of het zo’n vaart loopt, is maar de vraag: Sleurs heeft eerst nog overleg met de N-VA-partijtop. De vraag is of die zomaar gaan toelaten dat Bracke van de lijst dondert. Hoe dan ook: de impasse voor de N-VA in Gent dreigt alleen maar groter te worden door het interne gekrakeel.

Gesponsorde artikelen