Left Right
scrollTop top

N-VA stapt uit de regering: ministers verlaten de ministerraad en geven persconferentie


N-VA stapt uit de regering: ministers verlaten de ministerraad en geven persconferentie

De N-VA verlaat de regering. Dat kan de enige conclusie zijn, nu de minister van de Vlaams-nationalisten de ministerraad hebben verlaten. De regering is ondertussen bijeen voor een kernkabinet, zonder de N-VA. Dat wijst erop dat premier Charles Michel (MR) opties zoekt om toch verder te kunnen.

Het is over en uit met Michel I, de centrumrechtse regering die 4 jaar geleden het land “op orde zou zetten”. Maar vandaag valt die ploeg voortijdig, over een internationaal dossier, dat van het VN-Migratiepact.

De N-VA-ministers stapten vanavond op uit de ministerraad. Die was er gekomen op vraag van de N-VA, die de hele dag de forcing had gevoerd. De N-VA-voorzitter Bart De Wever duwde door, en eiste dat de regering zich zou onthouden bij de stemming over het VN-Migratiepact in New York. De drie andere partijen gaven eerder al aan dat onmogelijk te kunnen aanvaarden. MR-voorzitter Olivier Chastel had er vanmorgen in een interview met L’Echo nog een schepje bovenop gedaan. De deur bleef dus dicht. Lang hadden de N-VA ministers daarop niet nodig: ze stapten op.

Zo meteen gaan ze op een persconferentie uitleg geven.

Discussie over scheidende partners

Het was een felle discussie de afgelopen weken over hoe het Belgische standpunt over het VN-Migratiepact zou ontstaan. Want de N-VA was van mening dat het hele VN-Migratiepact nooit formeel beslist was binnen de regering. “Voor het eerst spreekt de regering zich uit”, zo stelde De Wever.

En dat de fameuze resolutie, die donderdag aangenomen werd in de Kamer met een wisselmeerderheid, net de regering opriep een standpunt in te nemen, was koren op de molen van de N-VA: “Waarom oproepen om een standpunt in te nemen, als dat al bepaald zou zijn?”

Alleen, dat was niet de mening van de andere drie. Het dossier is op de CoorMulti geweest, het orgaan dat dergelijke diplomatie zaken bespreekt. En goedgekeurd daar. De premier hield die lijn dus aan. Het was voor de N-VA kiezen: ofwel uit de regering stappen, ofwel het VN-Migratiepact mee goedkeuren.

epa

Mes op de keel van N-VA

En dus zette de premier het mes op de keel van de N-VA. Die koos voor de weg van de duidelijkheid: opstappen en hun ontslag aanbieden.

Daarmee komt een einde aan de eerste centrumrechtse regering in meer dan twintig jaar. Die sleurde zich door menige crisis, ondanks permanente spanningen in de coalitie, tussen de Vlaamse regeringspartners. Het is bovendien jaren geleden dat een regering viel, laat staan over een VN-document dat behoorlijk weinig diplomatieke waarde heeft.

Hoe het nu verder moet, is koffiedik kijken. Maar de premier lijkt van plan om een oplossing te zoeken, en mogelijks op zoek te gaan naar steun in het parlement om nog niet meteen heel de regering ten val te laten brengen. Hij heeft met de kamerbrede resolutie wel een document in handen om naar Marrakech te gaan, en België mee te laten stappen in het VN-Migratiepact.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…