N-VA-voorzitter De Wever komt goudhaantje Francken verdedigen, maar met migratiewetboek ligt de zwakke plek ook bloot

Als een pletwals kwam Bart De Wever (N-VA) op ‘Terzake’ zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdedigen. Als de voorzitter zelf komt, is het menens. Vandaag krijgt Francken ook z’n maatregelen op de ministerraad. Maar tegelijk was de zwakke plek van Francken gisteren zeer zichtbaar: zijn migratiewetboek dat niet klaar zal raken deze legislatuur.

Het wordt ondertussen een klassieker in de Kamer: over asiel en migratie telkens weer de grote clash. Niet tussen oppositie en meerderheid, maar tussen N-VA en de rest. Telkens als N-VA-zwaargewichten zoals Francken, of minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) of fractieleider Peter De Roover tussenkomen, is er enkel applaus bij de N-VA. Als Patrick Dewael (Open Vld) uithaalt naar Francken, is er applaus op alle banken.

En ook een opvallende vaststelling: Vlaams Belang is zelfs niet aanwezig in het debat, op rechts ligt de flank voor Francken en co volledig open. Barbara Pas (Vlaams Belang) stelde gisteren immers liever een vraag over Zuid-Afrikaanse boeren, dan mee te doen in dé discussie van de namiddag. Op die manier hoeft de N-VA weinig te vrezen langs uiterst rechts.

Maar het moment van het debat was misschien toch wel toen de oppositie het migratiewetboek van Francken onder vuur nam. Of liever, het uitblijven van een nieuw dergelijk boek. Nochtans had Francken daarover aan het begin van z’n mandaat uitvoerig gecommuniceerd, en beloofd dat hij dat wetboek zou aanpakken en moderniseren. Meer zelfs, hij riep het zelf uit tot z’n koninginnenstuk, de erfenis die hij wilde nalaten: “Het belangrijkste werk dat ik de komende vijf jaar wil realiseren, is het herschrijven van het Belgische migratiewetboek”, liet hij in 2014 optekenen.

Geen migratiewetboek, wel een campagneboek

“Een migratiewetboek is er niet. Maar ondertussen hebt u wel al een campagneboek dat volgende week voorgesteld wordt”, pookte Kristof Calvo (Groen) in de wonde. En net zo goed ging sp.a-kamerlid Monica De Coninck in de aanval. “Het gaat er nooit komen”, stelde ze over het migratiewetboek. “Wat er wel zal komen is een boek waarin alle schuld naar Europa geschoven wordt en u ondertussen achter de gordijnen kunt kruipen.”

Francken had niet meteen veel repliek. Want eerder had dus Patrick Dewael (Open Vld) hem er al eens op gewezen dat hij de kritiek van Francken op advocaten die overdreven de procedures uitmelken deelt, maar dat de staatssecretaris toch makkelijk meer werk kan maken van die advocaten aanpakken. Dat moet dus door juridisch de mazen van het net verder te sluiten, en in feite dus, alweer, dat migratiewetboek.

Nu zijn er deze legislatuur al een pak wetswijzigingen gekomen om procedureslagen van illegalen en asielzoekers te vermijden. Maar het sluitstuk, een nieuw migratiewetboek, komt er hoogst waarschijnlijk dus niet meer. Niet alleen ligt het onderwerp politiek zeer gevoelig, met CD&V versus N-VA, maar er rest bovendien bijzonder weinig tijd voor een nieuwe verkiezingsperiode. En zo oogde Francken dus, na de eerdere uitschuivers rond het vrijlaten van illegalen met een strafblad, alweer kwetsbaar.

In De Standaard houdt Francken ondertussen wel z’n ambitie aan: “We zijn nog niet klaar, maar we zullen zeker nog met het migratiewetboek komen. De coalitiepartners moeten zich geen zorgen maken. Het is een moeilijke zaak maar ze is zeker niet onhaalbaar. Ik heb nog tijd, ik laat me niet opjagen.”

De Wever: “We moeten doorpakken”

Hoe dan ook verscheen gisterenavond in Terzake dan Bart De Wever (N-VA) himself op het toneel. In een fel gesprek met Kathleen Cools ging hij pal achter z’n staatssecretaris staan. En ook z’n fractieleider Peter De Roover kreeg rugdekking. Want die had in de Kamer eerder op de dag al wat klappen gekregen. Zijn voorstel om illegalen effectief in de cel te gooien, kreeg fors de wind van voren van zowel minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als kwelduivel Dewael.

“Je pakt iemand op en je veroordeelt die met snelrecht. Een eerste keer krijgt die drie maanden en geef je hem een bevel om het grondgebied te verlaten. De tweede keer, en dat zal zeer snel zijn, gaat dit tot een jaar”, legde De Wever de ambitie van zijn partij nog eens uit. En daar bleef het niet bij: “Als je in het gerechtelijk onderzoek systematisch die smartphones in beslag neemt, garandeer ik je dat zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet the place to be is.”

De Wever noemt het ‘doorpakken’: duidelijk maken met harde maatregelen dat illegalen hier niet bepaald een aangename bestemming krijgen. “Het gaat om de wereld van de mensensmokkelaars. Je zal de reputatie moeten krijgen dat het zinloos is, dat je niet moet proberen, dat het nooit zal lukken.”

Vandaag buigt het kernkabinet zich over de zaak. Er zal fors worden bij geïnvesteerd in extra opvangplaatsen voor transmigranten, die zo van de snelwegparkings kunnen gehaald worden. Er is sprake van een zogenaamde bajesboot, een gevangenisboot, die uit Nederland zou overkomen om een paar honderd extra opvangplaatsen te creëren.

Meer
Lees meer...