N-VA weer op 32 procent in peiling, maar die is afgenomen voor de heisa over F-16’s

Een peiling die net een week te vroeg is afgenomen, komt de N-VA bijzonder handig uit. Want daarin stijgen de Vlaams-nationalisten opnieuw naar 32 procent, met Theo Francken (N-VA) als grote winnaar. Ook premier Charles Michel (MR) scoort in Vlaanderen. In Wallonië is de MR de grootste, maar in Brussel is de PS aan een comeback bezig, ten koste van de PTB.

Twee grote peilingen beconcurreren elkaar in België, met telkens twee grote blokken die de bevraging betalen. De ene is van VTM, Het Laatste Nieuws, RTL en Le Soir, uitgevoerd door Ipsos. Het andere blok is dat van de VRT, De Standaard, RTBF en La ­Libre, uitgevoerd door TNS. De scores in de peilingen wijken telkens wat af, maar de trends zijn helemaal gelijk: de N-VA stijgt opnieuw tot boven de 30 procent, daarna komt er een groepje van veel kleinere partijen, waarbij CD&V iets groter is dan Open Vld en Groen, en sp.a krijgt klappen en zakt weg tot rond de 10 procent.

Alleen, dat is buiten een week van politieke heisa rond de opvolging van de F-16’s gerekend. Vreemd genoeg peilde TNS in hun meest recente golf voor VRT en De Standaard tot net voor die crisis losbarstte, van 26 februari tot en met 17 maart. Pas vanaf dat weekend begon het te gonzen over de straaljagers, en pas op 20 maart barste het dossier echt open. Heel die actualiteit zit dus niet in de ondervraging, wat ze meteen ‘oud nieuws’ maakt.

Wat zeggen de cijfers dan wel? Met een foutenmarge van 3,1 procent in Vlaanderen en Wallonië en 3,6 procent in Brussel zijn wel een paar trends af te leiden.

In Vlaanderen:

  • N-VA stijgt terug naar 32,4 procent, exact de score van de verkiezingen van 2014. Maar nogmaals, dit was voor de uitschuivers van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). De stijging lijkt vooral het effect van steun aan Theo Francken (N-VA), de staatssecretaris van Asiel en Migratie die steeds populairder wordt.
  • CD&V zakt weg tot 16,4 procent, dat is drie procent onder het cijfer van de vorige peiling. Kopstuk Kris Peeters (CD&V) daalt ook in de populariteitsscore, terwijl Koen Geens (CD&V) stijgt.
  • Open Vld schuift lichtjes achteruit, tot 14,7 procent, dat is 0,8 procent onder de vorige peiling en ook 0,8 procent onder de score van 2014. Maggie De Block (Open Vld) zakt weg, Alexander De Croo (Open Vld) stijgt wel.
  • Groen zit in de lift, ook dat wisten we al van vorige peilingen. Ze bevestigen met 13,8 procent, evenveel als in de peilingen van oktober en veel beter dan de 8,6 procent van de verkiezingen.
  • De sp.a krijgt dus opnieuw een klap, tot 9,5 procent in deze peiling. Maar ook hier valt weinig af te leiden door de timing van de peiling. De F-16-zaak heeft alvast intern de strijdbaarheid van de socialisten zwaar opgekrikt.
  • Vlaams Belang maakt een stijging mee, zij het licht. De partij peilt op 7,5 procent. Geen grote bonus voor het oppositiewerk dus.
  • PVDA blijft met 4,9 procent onder de kiesdrempel.
epa

In Wallonië een paar opvallende verschuivingen:

  • De PS herstelt voor het eerst licht: ze stijgen ten opzichte van de vorige peiling naar 23,2 procent, maar verliezen nog steeds 8,8 procent ten opzichte van 2014.
  • De MR gaat fors vooruit in Wallonië, en wordt de grootste met 24,1 procent.
  • Ook coalitiepartner cdH, die met de MR regeert, klinkt uit een dal. De christendemocraten staan op 11,1 procent, ten opzichte van 8,7 procent in de peiling van oktober.
  • Ecolo stijgt door tot 17,5 procent, een enorme winst ten opzichte van de 9,2 procent uit 2014, maar een beetje minder dan de vorige peiling, toen ze op 18,5 procent stonden.
  • Grote verliezer lijkt de PTB, die niet meer zo hoog klimt en op 10,6 procent strandt. De wind lijkt uit de zeilen, want in de vorige peilingen stonden de communisten nog op 14,8 procent.
epa

In Brussel:

  • Even opvallend: de PS maakt een forse comeback, en is opnieuw de grootste met 21,8 procent. In de vorige peiling stonden ze nog op 15,1 procent. Die remonte is opvallend.
  • De PTB lijkt de grote verliezer, in de peiling zitten de communisten terug op 5,8 procent, een forste terugval.
  • De MR is stabiel, met 20,2 procent wel een verlies van 2,9 procent ten opzichte van 2014. De liberalen zijn zo tweede, na de PS.
  • Ecolo zit op een score van 15,7 procent, winst ten opzichte van 2014, maar wel 1 procent minder dan in oktober.
  • Ook DéFi verliest wat stoom, de partij van Olivier Maingain scoort 12,9 procent, terwijl dat in oktober nog 14,9 was.
  • CdH herstelt zich tot 9 procent.
  • De Vlaamse partijen zijn nauwelijks peilbaar in Brussel. De N-VA komt er als grootste uit met 4,1 procent, daarna 2,6 procent voor Open Vld, 2,4 procent voor Groen, 1,9 voor CD&V en nauwelijks 0,6 procent voor sp.a in Brussel.
epa
Meer
Lees meer...