Na flop van Google Glass probeert Intel te scoren met nieuwe intelligente bril

Na flop van Google Glass probeert Intel te scoren met nieuwe intelligente bril

Na de mislukking van Google Glass lijkt de intelligente bril een tweede kans te krijgen. Bij Google hadden ze grote ambities voor de Glass, die gebruikers meer informatie bezorgt over de omgeving. Nu hoopt Intel succes te scoren met een gelijkaardige variant.

Google Glass werd vijf jaar geleden gelanceerd. Er werd veel verwacht van de draagbare computer, maar uiteindelijk werd het apparaat een complete mislukking. Niet alleen was er de hoge aankoopprijs van ruim 1.000 euro, maar veel consumenten beschuldigden Google ervan een sinistere technologie op de markt te hebben willen brengen.

Ook het project Spectacles van Snap werd geen succes. Met de Vaunt wil Intel echter een nieuwe poging wagen om een intelligente bril te lanceren. Het bedrijf meent immers een oplossing gevonden te hebben voor een aantal bezwaren die tegen Google Glass waren geformuleerd.

Boze reacties

De verwachtingen voor de Google Glass waren hooggespannen. Al snel bleek echter dat het apparaat door het publiek niet goed werd ontvangen. Het toestel was door de omgeving onder meer gemakkelijk als een speciale headset te herkennen. De dragers van de intelligente bril werden dan ook vaak geconfronteerd met negatieve reacties, waarbij ze ervan beticht werden de mensen in hun omgeving te bespioneren.

Bij de Intel Vaunt is voor dat probleem een oplossing gevonden. De Vaunt kan immers veel minder gemakkelijk van een echte bril worden onderscheiden dan de Google Glass. Alleen kan een rood lichtpunt worden geregistreerd wanneer de Vaunt wordt geactiveerd.

“Het is duidelijk dat de technologie geen sociale kost mag hebben,” zegt ook Itai Vonshak, ontwikkelaar bij Intel, tegen de nieuwssite The Verge. “Indien het apparaat toch negatieve reacties uitlokt en als een griezelige toepassing wordt beschouwd, hebben wij ons doel gemist.”

Geen camera

De Intel Vaunt biedt de gebruiker onder meer een accelerometer en een digitaal kompas. Gekoppeld aan de satellietnavigatie van een smartphone kan het toestel dan ook exact bepalen waar de gebruiker zich bevindt en wat hij in zijn blikveld kan ontwaren. Daarentegen is de Vault niet met een camera uitgerust. Dat zou bezwaren over inbreuken tegen de privacy moeten vermijden.

“Toch kan ook de Intel Vaunt nog altijd een grote hoeveelheid informatie over de activiteiten en interacties van de gebruiker,” meent de Britse krant The Times. “Die gegevens kunnen nog altijd voor reclame-doeleinden worden gebruikt.”

De ontwikkeling van de Intel Vaunt heeft tot nu toe geleid tot de bouw van een geavanceerd prototype. De ontwikkelaars zouden ook denken aan een combinatie van de intelligente bril met een persoonlijke assistent.

Over een mogelijke lanceerdatum en prijs werd echter nog geen informatie verstrekt. Het is volgens Jerry Bautista, hoofd van de wearables-divisie bij Intel, ook lang niet zeker dat het apparaat ooit daadwerkelijk op de markt zal komen.

Gesponsorde artikelen