Na het terugblikken het vooruitblikken: naar deze 31 films kijken wij alvast uit in 2020

130 films zagen we in het voorbije jaar in de cinema. Daarvan vonden we er een stevige 30 écht goed. Soms kan je voorspellen wat een film te bieden heeft door de namen die eraan verbonden zijn, soms vallen er verassingen uit de lucht. Maar er zijn ook zekerheden voor het jaar 2020: er zijn Disney-remakes, er zijn superheldenfilms, James Bond is van de partij en zelfs Top Gun en Bad Boys (en daarmee ook Adil en Bilall) keren terug. Maar tot tegenstelling van wat deze titels doen vermoeden is the future heel erg female: er is Little Women, Mulan, Wonder Women 1984, Bombshell en de langverwachte film rond Black Widow. We blikken samen vooruit.

1. Ghost Tropic – 1 januari

Op Nieuwjaarsdag kunnen we al aan de bak, want die valt in 2020 op een woensdag, wat wil zeggen dat er dan nieuwe films in de zalen komen. We zijn best benieuwd naar Ghost Tropic, een film die de regisseur zelf omschrijft als zijn liefdesverklaring aan Brussel. De film werd gedraaid op amper vijftien dagen en met een minibudget, maar spreekt wel tot de verbeelding. Kijkers kunnen zich opnieuw – na Violet en Hellhole door arthousecinema van eigen bodem waarin beeld voorsprong heeft op dialoog.

2. 21 Bridges (8 januari)

Verderop in het jaar mogen we ook Black Panther 2 verwachten, maar tussen de opnames van de Marvel-films door heeft Chadwick Boseman nog wel andere dingen gedaan ook. Dat kunnen we gaan zien in 21 Bridges waarin Boseman een rechercheur speelt bij de New Yorkse politie die een laatste kans krijgt om zijn baan te redden: hij moet op jacht naar een “cop killer.”

3. All Of Us (8 januari)

In dezelfde week gaat alweer een Vlaamse film in première en nog wel een zeer goeie ook. All Of Us is de eerste speelfilm van Willem Wallyn in twintig jaar en kan rekenen op een Vlaamse sterrencast waarin onder andere Maaike Neuville, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke, Tom Vermeir en Jan Hammenecker schitteren. All Of Us draait rond vier terminale zieke kankerpatiënten die zich aansluiten bij een praatgroep en draagt het stempel “tragikomisch”. Met een lach en een traan dus.

4. 1917 (8 januari)

Sam Mendes is ook een naam die over de lippen zal gaan in 2020, want de kritieken op de regisseur van American Beauty Road To Perdition, Jarhead en de Bond-films Skyfall en Spectre zijn laaiend enthousiast. 1917 speelt zich – raad eens – af tijdens de Eerste Wereldoorlog. We volgen twee soldaten die opdracht krijgen om vijandelijk terrein te betreden en een boodschap afleveren, waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen. De kritieken overzee zijn zeer goed en 1917 dingt in het eerste weekend van dit nieuwe jaar ook mee naar drie Golden Globes. Eentje om in de gaten te houden voor de Oscars.

5. Judy (15 januari)

Renée Zellweger mogen we ook al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk noteren voor een Oscarnominatie, want zij vertolkt Hollywoodlegende Judy Garland en de geschiedenis leert ons dat Hollywood erg houdt van films over hun eigen geschiedenis. Deze film vertelt het tragische verhaal van een actrice die op 47-jarige leeftijd overleed aan een onvrijwillige dosis kalmeermiddelen. Het turbulente leven vol onzekerheden en zelfhaat dat daar aan voorafging, krijgen we in deze film te zien.

6. Bad Boys For Life (22 januari)

Belgen in Hollywood, we zijn het de laatste jaren een beetje gewoon geworden, maar deze blijft toch weer opmerkelijk. Adil El Arbi en Bilall Fallah trokken naar Hollywood en mochten er de eerste Bad Boys-film sinds 2003 regisseren. Het mooie nieuws is dat ook deze keer Will Smith en Martin Lawrence opnieuw aan boord zijn gestapt. In dit derde deel van de franchise gaat het elite AMMO-team achter Armando Armas aan, het hoofd van een drugskartel en een wrede, koelbloedige moordenaar. Bad Boys For Life wordt een échte blockbuster dus verwacht hier geen arthousedrama. De verwachtingen voor wat de film aan de kassa zal doen, zijn dan weer wél hooggespannen in Hollywood.

7. Just Mercy (29 januari)

Over Just Mercy weten we op dit moment nog niet zo heel veel, behalve dat de hoofdrollen worden gespeeld door Brie Larson en Michael B. Jordan en dat lijken ons twee goede argumenten om deze film als aanrader te bestempelen. Jordan speelt de jonge advocaat Bryan Stevenson die na zijn studies kan kiezen uit tal van lucratieve banen, maar ervoor kiest om naar Alabama te trekken om er gevangenen te gaan verdedigen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij krijgt daarbij steun van de plaatselijke advocaat Eva Ansley (Larson).

8. JoJo Rabbit (29 januari)

Over JoJo Rabbit zijn de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld. De ene vindt het een briljante satire, de ander vindt het niet meer dan een rommeltje. Het is schrijver en regisseur Taika Waititi die deze satire die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog komt presenteren. We volgen een eenzaam Duits jongetje wiens wereldbeeld aan diggelen valt als hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder (Scarlett Johansson) een Joods meisje op hun zolder verstopt. JoJo voelt zich alsof hij nog maar één vriend heeft: zijn idiote en denkbeeldige vriend Hitler. Lachen met Hitler: natuurlijk verdeelt deze film de meningen.

9. Bombshell (29 januari)

De abonnees van Play van Telenet konden dit jaar kijken naar het niet onverdienstelijke The Loudest Voice van Showtime. Daarin speelt Russel Crowe Roger Ailes, de oprichter van FOX Television. Dezelfde Roger Ailes wordt in Bombshell gespeeld door John Lithgow (je herkent ‘m zeker wanneer je ‘m ziet), maar deze film vertelt vooral het verhaal van enkele vrouwen die tegen hem in het verzet kwamen en de grote baas beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De hoofdrollen worden gespeeld door Nicole Kidman, Charlize Theron en Margot Robbie. Twee van hen (Robbie en Theron) zijn genomineerd voor een Golden Globe.

10. Uncut Gems (31 januari)

Naar de plannen van Netflix op filmgebied is het momenteel nog helemaal koffiedik kijken, maar Uncut Gems, dat op 31 januari op het platform verschijnt, willen we je niet als tip onthouden. De hoofdrol is voor Adam Sandler, maar dat wil nog niet zeggen dat we gillend moeten wegrennen. Overzee is de film al te zien geweest en Sandler wordt daar als het ware bewierookt door de critici. Hij speelt een juwelier die na een diefstal in zijn winkel in de diamantenwijk in New York in de problemen komt en diep in de schulden komen te zitten. Het zijn Benny en Josh Safdie die het beste uit Sandler wisten te persen, net zoals ze dat in 2017 bij Robert Pattinson deden voor hun knappe film Good Time.

11. A Hidden Life (5 februari)

We hadden het al over Belgen in Hollywood. Als we daaraan denken, denken we niet alleen aan Adil en Billal, maar uiteraard ook aan Matthias Schoenaerts die daar de laatste jaren de rollen aan elkaar rijgt. Deze keer mag hij aantreden in het bijna drie uur durende A Hidden Life van Terrence Malick. Die film vertelt het waargebeurde verhaal van Franz Jägerstätter, een eenvoudige boer die in de Tweede Wereldoorlog weigert om voor de Nazi’s te vechten.  Wanneer de Oostenrijkse boer bedreigd wordt met executie wegens verraad, is het zijn onwankelbare geloof en zijn liefde voor zijn vrouw, Fani, en kinderen die hem op de been houdt.

12. Birds Of Prey (5 februari)

Na de ramp die Suicide Squad heette, was het wachten op de aangekondigde Harley Quinn-film. Die komt er nu dus echt aan. Margot Robbie (zij weer), mag opnieuw Harley Quinn vertolken. Ze heeft intussen gebroken met The Joker en ze probeert met de hulp van enkele andere vrouwelijke superhelden het leven van een jong meisje te redden uit de handen van een gevaarlijke gangster.

13. The Barefoot Emperor (5 februari)

Drie jaar geleden speelde Peter van den Begin de Koning der Belgen in The King Of The Belgians. Het land verkeerde toen in crisis, maar omdat er niet gevlogen kon worden moest de koning in allerijl zijn bezoek aan Istanbul beëindigen en keerde hij per bootje door de Baltische Staten huiswaarts. Deze keer is het Europa dat in crisis verkeert en ze vragen de Koning der Belgen of hij het niet ziet zitten om Keizer van Europa te worden. Dezelfde personages, een nieuw verhaal.

14. Little Women (19 februari)

Little Women staat al langer op ons verlanglijstje, omdat hij geschreven en geregisseerd is door de onovertreffelijke Greta Gerwig (die met Lady Bird haar regiedebuut maakte), maar ook omdat ze een cast rond zich heeft verzameld om bij te beginnen watertanden. De Little Women waarvan sprake in de titel zijn immers Emma Watson, Saoirse Ronan (uit Brooklyn en Lady Bird), Florence Pugh (die zich de voorbije zomer liet opmerken in Midsommar) en Eliza Scanlen. Ook Laura Dern én Timothée Chalamet én Bob Odenkirk én Meryl Streep doen mee. Het is niet de eerste keer dat het boek van Louisa May Alcott uit 1868 verfilmd wordt, maar het is wel deze versie die we absoluut willen zien.

15. Dark Waters (26 februari)

Op papier klinkt de plot van Dark Waters erg cliché: Mark Ruffalo speelt een advocaat die een kleine boer verdedigt tegen een chemisch bedrijf dat al jarenlang afval loost. Erin Brokovich all over again. Alleen is de regie hier in handen van Todd Haynes, en dat is de man van Far From Heaven (2002) en Carol (2015). Als hij op zijn best is, is een nieuwe film van deze man dus echt wel iets om naar uit te kijken.

16. Queen & Slim (11 maart)

Op 11 maart is het Queen & Slim waar wij naartoe trekken. Het scenario is immers van de hand van Lena Whaite en hoewel die naam misschien niet meteen een belletje doet rinkelen is ze erg bepalend aan het worden in het hedendaagse televisielandschap (op dit moment schrijft ze aan verschillende aankomende reeksen), maar het grootste bewijs van haar talent is haar schrijfwerk voor de Netflix-reeks Master Of None waarvoor ze bekroont werd met een Emmy. In Queen & Slim draait het allemaal om een Afro-Amerikaans koppel dat op date is en aan de kant wordt gezet door de politie.

17. Mulan (25 maart)

https://www.youtube.com/watch?v=eygD4OA3zwk

De Disney-remakes zijn wij ondertussen al even beu als Marvel-films, maar als er eentje bij zit die misschien nog een interessante film kan opleveren, dan moet het Mulan zijn. In de geschiedenis van Disney was Mulan – samen met Pochahontas misschien – al langer de vreemde eend in de bijt omdat deze film een geheel andere cultuur verkent. Mulan is het verhaal van een meisje dat zich voordoet als een mannelijke soldaat, om zo de plaats van haar vader – een oude oorlogsveteraan – in te nemen in het gevecht tegen een invasie van de Hunnen.

18. A Beautiful Day In The Neighbourhood (25 maart)

Na zijn première op het Filmfestival van Toronto was de pers laaiend enthousiast over A Beautiful Day In The Neighbourhood, het bleek een werkelijk hartverwarmende film te zijn. De film werd gebaseerd op een artikel dat journalist Tom Junod schreef over de televisiepresentator Fred Rogers. De film gaat over de tegenzin waarmee de cynische journalist (Matthew Rhys) zijn opdracht aanvaart en de vriendschap die daarop groeit tussen hem en televisiepresentator Fred Rogers (Tom Hanks) die in Amerika vooral bekend is van het kinderprogramma Mister Rogers’ Neighbourhood. Tom Hanks is trouwens weer érg actief, want in 2020 zullen we hem in drie films kunnen zien. Naast deze staan ook Greyhound (6 mei) en BIOS (7 oktober) op stapel.

19. The New Mutants (1 april)

Natuurlijk zijn er ook superhelden in het nieuwe jaar, dat spreekt. In de film maken we kennis met vijf jonge superhelden die nog maar net hun krachten beginnen te ontdekken, maar ook tegen hun wil vastgehouden worden. De film werd al meermaals uitgesteld omdat 20th Century Fox wachtte op de zegen van Marvel, aangezien de film zich afspeelt in het universum van X-Men. Die zegen is er nu en naar verluidt is het resultaat nu een Marvel-film mét horrorelementen. In de rollen van de jonge helden herkennen we Anya Taylor-Joy (uit Glass) en Maisie Williams (uit Game Of Thrones).

20. No Time To Die (8 april)

Nog een held, maar geen superheld is uiteraard James Bond. In de film is James Bond geen geheim agent meer en roept de CIA de hulp in van de voormalig geheim agent om het op te kunnen nemen tegen een mysterieuze schurk, gespeeld door Rami Malek. Léa Seydoux is Bondgirl van dienst en de regie is deze keer – nadat Sam Mendes de fakkel heeft doorgegeven – in handen van Cary Joji Fukunaga, die we vooral kennen van de HBO-reeks True Detective.

21. Black Widow (29 april)

Zeiden we al dat er ook in 2020 nog superheldenfilms zouden zijn? Deze vertelt de backstory van Black Widow, gespeeld door Scarlett Johansson. Deze film wordt het eindpunt van een werk van lange adem, want de eerste plannen om een Black Widow-film te maken dateren al uit 2004. Dit wordt de 24e film uit het Marvel Cinematic Universe.

22. Blackbird (6 mei)

Wie Kate Winslet, Mia Wasikowska en Susan Sarandon graag in één en dezelfde film bezig ziet, kan in mei naar Blackbird trekken. Sarandon speelt een terminaal zieke moeder die haar familie uitnodigt voor een laatste samenkomst. En zoals dat met (laatste) familiesamenkomsten al eens kan gaan, lopen de spanningen tussen de twee dochters (Winslet en Wasikowska) al snel hoog op. Het is de nieuwe film van Roger Michell, de regisseur van uitstekende films als My Cousin Rachel en Le Week-End en een remake van het Deense origineel Silent Heart uit 2014.

23. Wonder Woman 1984 (3 juni)

Van 2017 is het al geleden dat we Gal Gadot konden bewonderen als Wonder Woman. Het leverde een film op die in gelijke mate een frisse wind was in het superheldengenre, als een film die ons deed nadenken over de wereld. Regisseur Patty Jenkins begon vrijwel meteen aan het vervolg te werken en die film is er nu eindelijk bijna. Oorspronkelijk zou de film uitgekomen zijn in november 2019, maar omdat de makers geen haastwerk wilden afleveren vroegen en kregen ze uitstel van Warner Bros. en werd de release van de film negen maanden naar voren geschoven. Die film is nu bijna af, Jenkins is nu alleen nog aan het bekijken of ze de eerste versie (die naar verluidt 2u45 duurt) nog kan inkorten. Zoals de titel al aangeeft, zal de film zich in het jaar 1984 af, maar verder is er nog weinig of niets geweten over de plot.

24. Soul (24 juni)

Een nieuwe originele film van Pixar: daar zijn we altijd benieuwd naar. Jamie Foxx speelt Joe Gardner, een muziekleraar die het nooit écht heeft kunnen maken heeft als muzikant. Op een dag belandt hij in de wereld der zielen waar hij 22 (Tina Fey) ontmoet. Maar Joe wil dolgraag ontsnappen, want als ziel zonder lichaam kan hij geen muziek maken. Soul is de nieuwste creatie van de makers van Up, Inside Out en Coco en we mogen dus op het allerbeste hopen. De eerste teaser ziet er alvast geweldig uit.

25. Top Gun: Maverick (15 juli)

Soms twijfelen we of studio’s geen inspiratie hebben of net heel veel lef hebben. Top Gun terugbrengen 34 jaar na de eerste film met een Tom Cruise in de hoofdrol die ondertussen toch ook al 57 jaren op de teller heeft: evident vinden we ’t lang niet. Maar in de zomer van 2020 zal het dus effectief gaan gebeuren en kruipt Tom Cruise 34 jaar na het origineel weer in de huid van piloot Pete Mitchell. Top Gun: Maverick draait rond het einde van het tijdperk van de luchtgevechten. Maverick is nu instructeur op een vliegschool voor luchtmachtpiloten en begeleidt samen met zijn voormalig concurrent Tom ‘Iceman’ Kazansky (Val Kilmer) de jonge Bradley Bradshaw (Miles Teller), de zoon van zijn overleden partner Nick ‘Goose’ Bradshaw (Anthony Edwards). Het vervolg op de film uit 1986 is volledig aangepast aan deze tijd. Top Gun: Maverick draait om de opkomst van drones en hoe piloten langzaamaan tot het verleden zullen behoren.

26. Tenet (22 juli)

Christopher Nolan is één van de grootste regisseurs van zijn tijd en heeft de laatste jaren enkele van de grootste sci-fi films aller tijden (Inception, Interstellar) afgeleverd. Na een uitstapje naar de oorlog (Dunkirk was onze favoriete film van 2017) keert hij terug naar de mysterieuze en ongrijpbare sci-fi. Robert Pattinson en John David Washington spelen de hoofdrollen, dat wisten we al, maar lange tijd lekte er absoluut geen details over het script uit. Tot de trailer verscheen. Niet dat we nu precies weten waar de film over zal gaan, maar het lijkt erop dat John David Washington op missie trekt in de Melkweg.

27. Barbie (20 augustus)

Een live-action film over Barbie, zelfs nu we het aan het typen zijn klinkt het als een heel slecht idee, ook al speelt Margot Robbie dan de hoofdrol. Maar ondertussen zijn er meer namen aan het project verbonden waardoor we onze visie beginnen bij te stellen: misschien kan dit wel eens heel erg boeiend worden. Greta Gerwig (zie Little Women) en Noah Baumbach (de man van films als Frances Ha en recent nog de Netflix-film Marriage Story) werden de voorbije zomer aangezocht om het script voor de film te schrijven. Volgens geruchten is Greta Gerwig ook gevraagd om de Barbie-film te regisseren. Nooit gedachten dat we ’t zouden zeggen, maar: hier kijken we naar uit.

28. Last Night In Soho (23 september)

Last Night In Soho wordt de nieuwe film van Baby Driver-regisseur Edgar Wright die met die film bewees momenteel op het top van zijn kunnen te staan. De regisseur omschrijft zijn nieuwe film zelf als een horrorthriller. Het verhaal draait rond de jonge Eloise die een obsessie ontwikkelt voor ene Sandy, een vrouw die zich ophield in Londen in de jaren 60. Ondanks dat Eloise niet in dezelfde tijdsperiode leeft, blijkt er een eigenaardige band tussen de dames te zijn. Anya Taylor-Joy (die we al vermeldden bij The New Mutants) en Thomasin McKenzie zijn gecast in de hoofdrollen.

29. The Many Saints Of Newark (23 september)

Dezelfde dag wordt een hoogdag voor fans van The Sopranos, want dan komt de ondertussen langverwachte prequelfilm op de serie in de zalen. De titel The Many Saints Of Newark geeft al aan dat de film zich zal afspelen in de jaren 60 tijdens de beruchte Newark-rellen. Tussen 12 en 17 juli 1967 stierven daar 26 mensen, honderden raakten gewond. De aanleiding was de mishandeling van een zwarte taxichauffeur door de politie. David Chase zal in zijn scenario focussen op de spanningen die heersten tussen de Afro-Amerikanen en de Italianen, waardoor we dus bij de voorgeschiedenis van The Sopranos aankomen. De jonge versie van Tony Soprano zal gespeeld worden door Michael Gandolfini, de zoon van James Gandolfini die de hoofdrol speelde in de reeks.

30. Dune (18 november)

Naast Christopher Nolan is er nog zo’n regisseur die een onaantastbare status heeft in het Hollywood van vandaag: Denis Villeneuve. Hoewel zijn Blade Runner 2049 het niet overweldigend goed deed aan de kassa, was het wel één van de pareltjes uit het filmjaar 2017 en was de studio tevreden met het geleverde werk. Voor zijn nieuwe film legt hij de lat weer hoog en maakt hij een remake van Dune, een David Lynch-film uit 1984 gebaseerd op het gelijknamige boek, waar ook televisiereeksen, computerspelletjes en verschillende films werden gebaseerd. Het verhaal draait rond Paul Atreides (Timothée Chalamet) die op het punt staat om met zijn familie de planeet Caladan in te ruilen voor de planeet Arrakis, een woestijnplaneet die bekend staat als Dune. De nieuwe planeet is rijk aan melange, een unieke drug met levensverlengende en geestesverruimende krachten. Als iemand ons benieuwd kan maken naar deze film, is het Denis Villeneuve wel.

31. West Side Story (16 december)

Er komt nog een groot icoon met een nieuwe film in 2020: Steven Spielberg. Al moeten we “nieuw” ook hier weer met een korreltje zout nemen, want Spielberg draait een remake van West Side Story, de klassieke film uit 1961 van Robert Wise die tien Oscars won, en op zijn beurt een remake was van het Broadway toneelstuk dat op zijn beurt geïnspireerd was door Romeo & Juliet van Shakespeare. Kunt u nog volgen? Nu hebben we nog niet zo lang geleden het origineel nog eens terug gezien en het moet gezegd worden: dat stukje film blijft goed overeind. De bendeoorlog tussen de Sharks en The Jets en de migratieproblematiek in de Verenigde Staten deden nog als erg hedendaags aan. Hoewel ons een gevoel van overbodigheid bekruipt bij deze remake zijn we toch benieuwd wat Spielberg hiermee zal aanvangen. Ansel Elgort (Baby Driver) is de Tony van dienst.

Meer
Lees meer...