Na ‘Iron Fist’ nu ook ‘Luke Cage’ gecanceld: haalt Disney stelselmatig alle Marvel-series van Netflix?

‘Luke Cage’ is na amper twee seizoenen stopgezet door streamingdienst Netflix. Netflix en Marvel zijn er niet in geslaagd een overeenkomst te bekomen. Dat nieuws komt er amper een week nadat Netflix aankondigde ook ‘Iron Fist’ na twee seizoenen af te voeren. Van de vier Defenders blijven nu dus nog enkel ‘Daredevil’ en ‘Jessica’ Jones over, die wel beiden een derde seizoen kregen. 

Het is geen leuke tijd voor superheldenfans. Amper een week na Iron Fist cancelt Netflix nu ook Luke Cage. Marvel en Netflix waren in onderhandeling voor een derde seizoen maar konden niet tot een overeenkomst komen. “Spijtig genoeg zal Marvel’s Luke Cage niet terugkeren voor een derde seizoen. Iedereen bij Marvel Television en Netflix is de enorm toegewijde showrunner, de schrijvers, de cast en de crew die de held uit Harlem de afgelopen twee seizoen tot leven hebben gebracht en de fans die de serie zijn blijven steunen enorm dankbaar”, schrijven ze in een gezamenlijk statement.

The Defenders

In 2013 al werd er een deal gesloten tussen Marvel en Netflix om een eigen deel van de Marvel Cinematic Universe te gaan creëren. Daredevil mocht in 2015 de spits afbijten, maar niet veel later kregen ook Jessica Jones en Luke Cage hun eigen serie. Met Iron Fist vervolledigde Netflix in 2017 eindelijk de Defenders, die later ook samen in een miniserie te zien waren: The Defenders. Daarnaast lanceerde Netflix nog de spin-off-serie The Punisher.

Zowel Daredevil, Jessica Jones als Luke Cage werden enorm positief onthaald. Maar dat was een ander verhaal voor het eerste seizoen van Iron Fist (dat werd bedolven onder kritiek) en ook de gezamenlijke serie The Defenders kon geen potten breken, net zoals spin-off The Punisher.

Ondanks een veel sterker tweede seizoen zette Netflix recent nog een punt achter Iron Fist. Daar kwam intussen al enorm veel kritiek op. Het tweede seizoen deed het beste verhopen voor de superheld, maar Netflix hield het been stijf. Met Luke Cage zet het zelfs een tweede superheldenserie stop. In tegenstelling tot Iron Fist kon Luke Cage wel rekenen op sterke reviews tijdens het eerste seizoen en daar bouwde het zelfs op verder met een nog beter tweede, wat het stopzetten van de serie nog opmerkelijker maakt.

Disney

Er wordt dan ook al snel met de vinger gewezen naar Disney, het moederbedrijf van Marvel, dat aankondigde ook een eigen streamingdienst te gaan opstarten. Niet veel later deden er al geruchten de ronde dat Marvel aan eigen series zou werken voor de streamingdienst rond, onder andere, Loki en Scarlet Witch. Het lijkt er dus sterk op dat Disney al hun Marvelcontent op hun eigen streamingdienst wil onderbrengen en dus, stelselmatig, alle Marvelseries op Netflix zal beëindigen.

Netflix reageerde daar echter al op door te stellen zelf over het lot van hun Marvelseries te beslissen. Maar de streamingdienst staat misschien wel voor een voldongen feit, want de originele deal tussen Marvel en Netflix eindigde na The Defenders. Elke nieuwe serie of bijkomend seizoen moet nu telkens overeengekomen worden tussen de twee partijen, waardoor Disney dus eigenlijk de macht heeft om nieuwe seizoenen tegen te houden. Maar voorlopig blijven de overblijvende Marvelseries Daredevil, Jessica Jones en The Punisher dus wel nog verder lopen op Netflix.

Heroes for Hire

Dat net Iron Fist en Luke Cage worden gecanceld, is voor vele fans echter niet toevallig. De twee vormden in de comics een (tijdelijk) team: Heroes for Hire. Nu de twee dus geen eigen serie meer hebben, lijkt de weg vrij om een Heroes for Hire-serie op te starten. Berichten die op de Twitteraccounts van beide shows werden gepost, doen alvast het beste verhopen.

Na de aankondiging dat Iron Fist geen derde seizoen zou krijgen, werd dit getweet:

“Het verhaal is nooit gedaan.”

En ook snel nadat bekend raakte dat Luke Cage zou worden stopgezet, werd er een boodschap gepost:

“Altijd vooruit.”

Het cancelen van de twee aparte reeksen betekent misschien dus dat er een gloednieuwe serie zal gestart worden. Maar of die nog op Netflix of meteen op de nieuwe Disneystreamingdienst te zien zal zijn, is voorlopig uiteraard nog niet geweten.

Ook zonder nieuwe seizoenen van Luke Cage en Iron Fist blijft er genoeg te zien op Netflix. Kijk maar eens naar onze lijst van de 50 beste reeksen op de streamingdienst!

Meer
Lees meer...