Left Right
scrollTop top

Naar 10 euro voor een pakje: Frankrijk slaat sigaretten fors op vanaf 1 maart


Naar 10 euro voor een pakje: Frankrijk slaat sigaretten fors op vanaf 1 maart

De verkoop van sigaretten, sigaren en rooktabak heeft de Belgische schatkist vorig jaar iets meer dan 3 miljard euro opgeleverd aan taksen. Dat is 344 miljoen euro minder dan de regering had vooropgesteld. Maar misschien wordt het vanaf maart beter: dan gaat in Frankrijk de prijs van een pakje sigaretten opnieuw fors de hoogte in. Vanaf dan zullen de meeste merken 8 euro per pakje gaan kosten. Dat is gemiddeld ruim 1,5 euro meer dan bij ons.

De reden waarom de inkomsten van de taksen tegenvielen, was omdat mensen uit het buitenland het niet de moeite vonden om over de grens te komen om ‘goedkope’ sigaretten bij ons te kopen. Het verschil was quasi miniem. Volgens de FOD Economie kende dit fenomeen een enorme achteruitgang.

Maar dit zou wel eens kunnen veranderen vanaf 1 maart. Frankrijk heeft namelijk besloten om de kostprijs van tabak fors te doen stijgen. Een pakje zou dan voor elk merk ongeveer 8 euro kosten. Dat is gemiddeld zo’n 1.5 euro duurder dan in België.

Maar de Franse regering wil tegen 2020 nog een stapje verder gaan en de prijs optrekken naar 10 euro. Wat ertoe gaat leiden dat de Fransen weer meer en meer naar ons land gaan komen om hun tabak in te slaan. De EU legde de limiet van het aantal pakjes dat je mee over te grens mag nemen, op 40 te leggen.

Frankrijk verhoogt al sinds 2000 zijn prijzen voor sigaretten sterk. Deze prijsstijging heeft volgens cijfers van het Observatoire français des drogues et des toxicomanies (OFDT) een daling in verkoop als gevolg.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…