Op enkele maanden tijd is Popcorn Time razend populair geworden. Niet moeilijk, want het is een gratis alternatief voor Netflix waar je ook nog eens meer keuze hebt. Uiteraard is het zo illegaal als maar kan zijn, maar daar deinst het internet niet voor terug. Maar Popcorn Time moet je nog installeren, nu is er zelfs een nog makkelijker alternatief: Nacho Time.
Tot enkele jaren geleden moest je zelf nog wat moeite doen om tv-series of films illegaal te downloaden. Je moest bijvoorbeeld een downloadlink opzoeken, die je dan via bijvoorbeeld bittorrent kon downloaden. Daarbij was het overduidelijk dat je met illegale zaken bezig was. Maar met de komst van Popcorn Time was dat vorig jaar plots voorbij. Het zag eruit zoals Netflix, was handig, en zag er erg professioneel uit. Vele gebruikers hadden niet eens door dat ze met iets illegaals bezig waren, waardoor de software zich alleen maar sneller verspreidde. Intussen zou Popcorn Time al door zo’n 400.000 Belgen gebruikt worden, waarvan 50.000 op dagelijkse basis.
De originele Argentijnse makers van Popcorn Time sloten hun site al snel onder druk van de grote mediabedrijven, maar onafhankelijke ontwikkelaars bleven aan de software sleutelen en die online aanbieden. Daardoor blijft iedereen de dienst maar gebruiken. Nog niet zolang geleden noemde Netflix de dienst nog hun grootste concurrent, niet de traditionele tv-zenders. Maar hoe dan ook, je moest nog altijd iets installeren. Daardoor konden Apple en Google de app bijvoorbeeld uit de downloadwinkel bannen. Maar nu is er nog een makkelijker alternatief: Nacho Time.
Niet installeren
Nacho Time moet je in tegenstelling tot Popcorn Time niet installeren, alles werkt gewoon binnen je browser. Maar zelf host Nacho Time helemaal geen illegale bestanden, het biedt enkel een gebruikersinterface en integreert de filmbestanden vanop andere sites. De filmbestanden zijn meestal overigens van hoge HD-kwaliteit, en je kan ook nog eens kiezen voor Nederlandstalige ondertitels.
De website is een nieuw voorbeeld dat het echt niet makkelijk wordt voor onze regering om zulke illegale Netflix-alternatieven te verbieden. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) liet twee weken geleden nog weten dat er een strengere wetgeving op komst is die vooral Popcorn Time in het vizier heeft. “Iedereen vindt het normaal dat we optreden tegen het online verhandelen van namaakgeneesmiddelen of kinderporno. Maar ook het illegaal verspreiden van muziek of films is schadelijk en een overtreding van de wet”, zei De Croo toen nog in De Morgen.
Moeilijke strijd
We begrijpen maar al te goed dat de overheid zulke illegale alternatieven wil afblokken. Maar toch zal dat een moeilijke zaak worden. Kijk maar hoeveel moeite het een internationale politiemacht al heeft gekost om zaken als The Pirate Bay offline te halen. Telkens als het lijkt dat er een kleine overwinning tegen de site geboekt wordt, blijkt die gewoon vanop een andere locatie opnieuw online te komen. De originele makers zitten er dan wel niet meer achter, intussen is de code zo wijdverspreid geraakt dat er zelfs tientallen Pirate Bays zijn dankzij proxysites.
UPDATE 15u00: Omwille van de gigantische belangstelling, is de site deze namiddag offline gegaan wegens overbelasting.
UPDATE 20u00: De eigenaars hebben de kapitale fout gemaakt om de site in Nederland te hosten. Daardoor heeft stichting Brein de site na enkele uren al offline kunnen halen. Verwacht wordt dat de site snel in een ander land gehost wordt, waar die niet offline gehaald zal worden.