Left Right
scrollTop top

NASA meldt verontrustende asteroïde die volgende week langs onze aarde scheert


Asteroid
© Bron: Detlev Van Ravenswaay/Science Photo Library/Isopix

NASA heeft gewaarschuwd voor een gigantische asteroïde, die zelfs groter dan de Eiffeltoren zou zijn. De ongeveer 330 meter grote ruimterots zou op 11 december 2021 in de baan van de aarde breken.

Het bekende Amerikaanse ruimtevaartbureau heeft zijn oog laten vallen op een snel bewegende asteroïde, omdat die binnen 4,6 miljoen mijl (zo’n 7,4 miljoen kilometer) van de aarde zal komen, binnen iets meer als een week. Dat plaatst de asteroïde in de categorie “potentieel gevaarlijk”, schrijft The Sun.

NASA beschouwt alles wat binnen een straal van 120 miljoen kilometer van de aarde komt als een bijna-aarde object (ook wel NEO genoemd). Duizenden NEO’s worden door wetenschappers in de gaten gehouden om te zien of ze op ramkoers liggen met onze planeet. Het ruimtevaartbureau heeft er een hele tabel van, die voortdurend wordt bijgewerkt.

Nereus

Maar er is geen reden tot paniek, want er wordt niet verwacht dat asteroïde 4660 Nereus de aarde zal raken. Als alles goed gaat, schiet hij met een snelheid van 14.700 mijl per uur (ongeveer 23.653 km/uur) langs onze planeet. NASA verwacht dat de ruimtesteen 2,4 miljoen mijl (bijna 4 miljoen kilometer) bij ons vandaan blijft. Dat is ongeveer 10 keer de afstand tussen de aarde en de maan. Dat lijkt misschien ver weg, maar voor asteroïden is dat vrij dichtbij. Daardoor kan zelfs een kleine verandering in hun koers rampzalige gevolgen voor onze planeet hebben.

De asteroïde, genaamd Nereus, werd voor het eerst waargenomen in 1982 door astronoom Eleanor Helin. Hij passeert de aarde eigenlijk vrij regelmatig. Daarom hebben NASA en het Japanse ruimteagentschap (JAXA) ooit overwogen om hem met het Hayabusa ruimtevaartuig uit koers te slaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…