Left Right
scrollTop top

Nationale Veiligheidsraad komt maandag vervroegd samen


Sophie Wilmès Nationale Veiligheidsraad
© Isopix

De Nationale Veiligheidsraad komt maandag vervroegd samen. Dat heeft premier Sophie Wilmès laten weten. Normaal vond de volgende Veiligheidsraad plaats op vrijdag, maar door het stijgende aantal besmettingen, wordt dit nu vervroegd naar overmorgen.

Het was Federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) die eerder vandaag aan de alarmbel trok en opriep tot een vervroegde bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. De minister maakt zich vooral zorgen over de situatie in de provincie Antwerpen, waar het aantal besmettingen snel toeneemt.

Nationale Veiligheidsraad

Met een tweet laat eerste minister Sophie Wilmès weten dat de Nationale Veiligheidsraad, die gepland stond voor vrijdag 31 juli, vervroegd wordt naar maandag 27 juli. Die vervroeging komt er volgens Wilmès door een nieuw rapport van Celeval. Het doel van de nieuwe Nationale Veiligheidsraad is “bekijken of er aanvullende nationale maatregelen moeten worden genomen”. Daarbij haalt de premier ook aan dat het mogelijk om lokale maatregelen gaat in de meest getroffen gebieden.

De kans is ook groot dat de Nationale Veiligheidsraad deze keer wel het advies van de Groep van Experts die belast is met de ExitStrategie (GEES). Die groep moet het sinds gisteren wel stellen zonder voorzitster Erika Vlieghe. Zij stapte uit ongenoegen op en liet weten dat ze niet meer aanwezig zou zijn op de Nationale Veiligheidsraad.

Crisisoverleg Antwerpen

In Antwerpen is op dit moment een crisisoverleg aan de gang om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aan te scherpen. Provinciegouverneur Cathy Berx zit daarom samen met onder andere de brandweer, de politie en Vlaamse en federale gezondheidsinspecteurs.

Er wordt gezocht naar een manier om de sociale bubbel hard te maken en een manier om contacten makkelijker door te geven aan de contact tracers. Daarbij ligt ook een mogelijke verkleining van de sociale bubbel op tafel. Een andere optie is een lokale “softe lockdown” zoals we die over het hele land hadden tijdens het hoogtepunt van de crisis.

In Antwerpen werden in de afgelopen 7 dagen meer dan 400 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update