Nationale Veiligheidsraad: vijf nauwe contacten per maand, langetermijnbarometer in de maak

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag opnieuw samengezeten om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. De persconferentie nadien zorgde vooral voor veel verwarring en weinig concrete nieuwe maatregelen. De sociale bubbel van vijf en het dragen van mondmaskers wordt versoepeld. Ook komt er een soort barometer voor de lange termijn, maar daaraan wordt nog gewerkt.

Meer dan een maand na de vorige Nationale Veiligheidsraad waren er meer dan genoeg redenen om opnieuw samen te komen. Niet alleen stijgen de coronacijfers de laatste tijd fors. Bovendien blijkt uit allerhande studies dat de regels steeds minder gevolgd worden door coronamoeheid bij een groot deel van de bevolking. De bedoeling was dan ook om een systeem uit te werken dat op lange termijn werkt en houdbaar is.

Premier Sophie Wilmès (MR) begon haar persconferentie met te zeggen dat we op dit moment in de fase van het “risicobeheer” zitten. Dat wil zeggen dat er een aanpak komt voor de lange termijn waarbij we zo goed mogelijk met het coronavirus kunnen leven. “Bepaalde regels zullen versoepeld worden omdat ze onnuttig of onhoudbaar zijn”, zei Wilmès.

De premier verlegt de verantwoordelijkheid ook meer naar de mensen. “Trap niet in de val van de nonchalance. De aanpak van de epidemie hangt ook af van ons gedrag”, klonk het.

Sociale contacten

De beruchte ‘sociale bubbel van 5‘ zoals we die kennen, verdwijnt. Je mag nu per maand met vijf mensen buiten je gezin nauwe contacten hebben. De mensen die je daarbij kiest, zijn je eigen keuze en niet meer afhankelijk van je huisgenoten. Het gaat vanaf nu om een advies in plaats van een verplichting en om een individuele keuze die maandelijks mag wijzigen.

Wilmès beklemtoont ook dat je wel degelijk met iedereen contact mag hebben. Daarbij moet je wel altijd de nodige afstand bewaren en eventueel een mondmasker dragen. Ook mag je maximaal met tien mensen tegelijk samenkomen, kinderen niet inbegrepen. “Het is heel belangrijk dat we iedereen mogen zien die we willen zien”, klinkt het.

Mondmaskers

Vanaf 1 oktober zijn mondmaskers in open lucht niet langer verplicht. Alleen op drukke plaatsen waar de afstand niet kan bewaard worden, moeten ze nog gedragen worden. Lokale besturen kunnen wel nog altijd hun eigen regels invoeren, maar de premier riep hen wel op om zoveel mogelijk de nationale richtlijnen te volgen.

Evenementen

Voor evenementen gelden vanaf nu dezelfde regels als voor de horeca. Het gaat hierbij om professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties, huwelijken en feesten. Voor privéfeesten geldt deze versoepeling niet.

Dat wil zeggen dat er geen limiet meer is op het aantal aanwezigen zolang de regels van de horeca kunnen worden toegepast. Iedereen moet dus aan tafel zitten waartussen voldoende afstand is. Ook mogen er maximaal tien mensen per tafel zitten.

Quarantaine

Zoals verwacht wordt ook het systeem van quarantaine aangepast. Wie in contact is geweest met iemand die besmet is of op een andere manier mogelijk besmet is geraakt, moet zich niet langer 14 dagen isoleren. De Risk Management Group (RMG) heeft beslist om die duur vanaf 1 oktober te verminderen tot 7 dagen.

Ook moet je maar één negatieve test meer hebben voor je quarantaine voorbij is. Als je symptomen hebt of mogelijk besmet bent, neem je dus contact op met je huisarts. Die plaatst je één week in isolatie en doet je een test afnemen. Als die negatief is, mag je meteen uit quarantaine.

Barometer

Om op lange termijn snel te kunnen inspelen op veranderende coronacijfers in ons land werken de experts van Celeval aan een soort van barometer. De basis daarbij zijn de ziekenhuisopnames door Covid-19, maar ook andere parameters worden in rekening gebracht.

“Die moet nog worden bijgeschaafd en zal werken volgens verschillende fasen: hoe erger de situatie, hoe strenger de maatregelen”, legt Wilmès uit. De fases zouden zowel nationaal, provinciaal als regionaal kunnen variëren. Wanneer dat systeem er precies komt, is niet duidelijk.

Meer
Lees meer...