NBA-coach Steve Kerr (Golden State Warriors) haalt op persconferentie fel uit naar Amerikaanse Senaat na nieuwe schietpartij in VS

De Verenigde Staten werden dinsdag nog maar eens opgeschrikt door een zoveelste schietpartij. Een 18-jarige student trok daarbij zwaarbewapend een school binnen en schoot zeker 19 kinderen en 2 leerkrachten dood. Na afloop waren er heel wat verontwaardigde reacties, maar een van de meest pakkende was ongetwijfeld die van Steve Kerr. De coach van NBA-team Golden State Warriors weigerde op de persconferentie woensdag over basketbal te spreken en richtte zich rechtstreeks tot de 50 senatoren in de VS. Hij riep hem op om strengere wapenwetten te stemmen.

De Golden State Warriors, met als sterspeler Steph Curry, speelden dinsdagavond hun vierde wedstrijd in de halve finale van het NBA-kampioenschap. Na de drie vorige wedstrijden te hebben gewonnen van de Dallas Mavericks, kon de ploeg zich bij een nieuwe zege plaatsen voor de finale. Dat was echter niet hetgeen waar hun coach Steve Kerr het op de persconferentie over wou hebben.

“Basketbal doet er even niet toe”

“Ik ga het niet hebben over basketbal. Er is niets gebeurd met onze ploeg de afgelopen zes uur (sinds de vorige persconferentie, red.). We gaan de wedstrijd aanvatten zoals we altijd doen. Vragen over basketbal doen er dus niet toe”, begon Steve Kerr zijn betoog.

“Sinds onze laatste training zijn 14 kinderen en een leerkracht (ondertussen al 19 kinderen en 2 leerkrachten, red.) vermoord zo’n 600 kilometer hiervandaan. De afgelopen tien dagen zijn er oudere zwarte mensen vermoord in een supermarkt in Buffalo en Aziatische mensen in een kerk in Southern California. En nu zijn er kinderen vermoord in een school”, ging hij verder waarna een zichtbaar geëmotioneerde Kerr zich begon op te winden. “When are we going to do something?!

Background checks

“Ik ben het beu om hier telkens weer mijn medeleven te moeten betuigen aan de families van de slachtoffers. Ik ben de momenten van stilte beu, sorry”, klonk het, waarna Kerr zich richtte tot de Amerikaanse Senaat. Daar ligt namelijk al twee jaar een wetsvoorstel te wachten om goedgekeurd te worden. Dat wetsvoorstel gaat over strenge controles op de achtergrond van mensen die wapens kopen in de Verenigde Staten.

“Er is een reden waarom ze er niet over stemmen: om hun macht te behouden. Ik vraag aan alle senatoren of ze hun eigen drang naar macht gaan blijven belangrijker vinden dan het leven van onschuldige mensen. Want dat is waar het op dit moment op lijkt”, ging hij verder. “Ik wil dat iedereen hier nadenkt over hoe hij of zij zich zou voelen als het jullie kind was. We mogen niet onverschillig worden voor zo’n drama’s.”

“90 procent van de Amerikanen, los van hun politieke voorkeur, zijn voorstander van zo’n background checks. We worden echter gegijzeld door 50 senatoren die weigeren over het voorstel te stemmen. It’s pathetic!”, besloot Kerr voor hij de kamer uit stormde.

7 NBA-titels

Steve Kerr is een grote naam in de NBA, zowel als speler als als coach. Als speler kan je hem kennen uit de geprezen documentaire The Last Dance. Zijn eerste drie titels won hij namelijk bij de Chicago Bulls aan de zijde van Michael Jordan. Later pakte hij nog een vierde titel bij de San Antonio Spurs.

Als coach won hij al drie titels met de Golden State Warriors, een ploeg die een revolutie teweegbracht in de NBA door de manier waarop ze spelen. Ook dit seizoen is de ploeg een van de grote kanshebbers op de titel, hoewel de Warriors later die avond hun wedstrijd tegen de Mavericks zouden verliezen.

Op privévlak kende Steve Kerr echter heel wat minder geluk. Zo verloor hij op jonge leeftijd zijn vader bij een schietincident aan universiteit van Beirut, Libanon, waar die toen lesgaf.

Bekijk hier het betoog van Steve Kerr:

Meer
Lees meer...