Steph Curry schrijft geschiedenis in NBA en breekt record van meeste driepunters ooit

Stephen Curry heeft afgelopen nacht geschiedenis geschreven in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De 33-jarige speler van de Golden State Warriors scoorde tegen de New York Knicks zijn 2.974ste driepunter en steekt daarmee de vorige recordhouder Ray Allen voorbij. Curry mag zich nu ook officieel de beste shooter in de geschiedenis van het basketbal noemen.

Het was al langer eerder een vraag van “wanneer” in plaats van “of” Steph Curry het driepuntersrecord van Ray Allen in de NBA zou breken. De tweevoudige MVP en drievoudige kampioen van de Golden State Warriors wordt door de meeste volgers al langer beschouwd als de beste shooter ooit. Curry schiet dan ook driepunters binnen aan een nooit gezien tempo en naderde dus heel snel het record van Allen dat tien jaar lang standhield.

“Beste shooter ooit”

Steph Curry zit na de zege tegen de New York Knicks aan 2.977 driepunters en had daar amper 789 wedstrijden voor nodig. Ray Allen beëindigde zijn carrière met 2.973 driepunters in 1.300 wedstrijden. Curry schiet niet alleen meer driepunters per wedstrijd, maar maakt ze ook af aan een beter percentage. Maar liefst 43,1 procent van zijn pogingen gaan binnen, tegenover 40 procent voor Allen. Niemand in de top 50 van spelers met de meeste gemaakte driepunters kan een beter percentage voorleggen dan Curry.

“De lat was door Ray hoog gelegd. Maar het feit dat ik er raakte in het aantal wedstrijden dat ik nodig had, en het percentage waaraan ik dat deed, dat is iets waar ik echt trots op ben”, zei Curry op een persconferentie na de wedstrijd volgens CNN. “Ik heb mezelf nooit de beste shooter willen noemen totdat ik dit record had, dus nu voel ik dat ik dat kan zeggen.”

Na de wedstrijd hadden heel wat grootheden mooie woorden voor de prestatie van Steph Curry. “Hij zit op een ongezien niveau, een niveau dat hij voor zichzelf heeft gemaakt”, zei de vorige recordhouder Ray Allen, die aanwezig was in de mythische zaal Madison Square Garden in New York.

Hoelang kan Curry het record behouden?

Curry heeft na de wedstrijd tegen de Knicks 2.977 driepunters. Hij is echter nog ‘maar’ 33 jaar en lijkt beter te spelen dan ooit tevoren. De kans dat hij het record de komende jaren zwaar aandikt, is dan ook groot.

Toch wil dat niet zeggen dat Curry voor eeuwig de recordhouder zal zijn. Onder aanvoering van hem en zijn ploegmaat Klay Thompson bij de Golden State Warriors is er namelijk al enkele jaren een driepuntersrevolutie aan de gang in de NBA. Golden State werd het eerste team dat vooral teerde op shooters dat kampioen werd en sindsdien nemen jongere spelers meer en meer driepunters. Het lijkt dan ook niet onmogelijk dat enkele jongeren zoals Trae Young (573 driepunters in 231 wedstrijden op zijn 23ste), Luka Doncic (588 driepunters in 220 wedstrijden op zijn 22ste) of zelfs Buddy Hield (1.401 driepunters in 497 wedstrijden op zijn 28ste) ooit Curry aflossen aan de top van de ranking.

Bekijk hier alle driepunters van Stephen Curry ooit:

Meer
Lees meer...