Ook Nederland broedt op bijkomende kerncentrales, na Frankrijk en VK

De formerende partijen in Nederland – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – onderhandelen over de bouw van ten minste één grote of twee kleine extra kerncentrales. De discussie die aan de formatietafel wordt gevoerd is niet zozeer óf ze er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken. Dat meldt de Volkskrant.

Een definitief besluit over het aantal centrales en de hoogte van de staatssubsidie is nog niet genomen, melden bronnen dicht bij de formatie aan de krant. Dat gebeurt pas als het regeerakkoord af is.

De twee grootste voorstanders, VVD en CDA, willen liefst acht kerncentrales bouwen en hebben dat aantal mogelijk voorgesteld tijdens onderhandelingen in de hoop dat ze op minimaal één of twee stuks uitkomen. De ChristenUnie is niet principieel tegen, D66 aarzelt het meest over de noodzaak en de kosten.

Nederland zou daarmee de weg volgen van Frankrijk, dat eerder deze week bevestigde nieuwe kerncentrales te zullen bouwen, en het Verenigd Koninkrijk. Het achterliggende idee is dat bijna uitstootvrije kernenergie noodzakelijk zal zijn naast wind- en zonne-energie om de CO2-uitstoot te beperken.

Belgische kernuitstap

Eigen stroomopwekkers vergroten ook de onafhankelijkheid tegenover buitenlandse energiespelers als Rusland. De hoop is dat technologische vooruitgang de grootste nadelen van kernenergie, de berging van nucleair afval en de kans op een kernramp, zal kunnen beperken.

Als zowel onze noorderburen als de zuiderburen voor uitbreiding van kernenergie kiezen, verhoogt dat de druk op de federale regering om de veelbesproken kernuitstap, gepland voor 2025, te herbekijken.

(lb)

Meer
Lees meer...