Oekraïne krijgt extra tanks van Nederland en Denemarken

Het Oekraïense leger zal tegen 2024 over nog eens 14 Leopard 2-tanks beschikken. Nederland en Denemarken maken budget vrij om de toestellen op te kopen van een derde partij, en sturen ze na nazicht naar Oekraïne.

In het nieuws: 14 extra Leopard 2’s worden klaargemaakt voor vertrek, al kan dat nog even duren.

  • De deal werd bekend gemaakt door het Nederlandse leger. Concreet kopen Nederland en Denemarken samen 14 Leopard 2-tanks op bij een derde partij voor zo’n 165 miljoen euro. De voertuigen moeten nog worden gereviseerd, en zullen nadien pas naar Oekraïne kunnen. In het persbericht schrijft het Nederlandse leger zelf dat de levering pas tegen 2024 zal kunnen plaatsvinden.
  • Naast de tanklevering zal Nederland ook 130 miljoen euro bijdragen aan het European Defense Agency (EDA) initiatief. Hiermee moet de gezamenlijke aankoop van 155mm-munitie voor Oekraïne worden gefinancierd. Deze munitie is een standaardkaliber van houwitsers van NAVO-fabricaat, waaronder de Archer, AHS Krab, Pzh2000 of CAESAR. Al deze toestellen werden al geleverd aan Oekraïne.
  • Met de levering van de 14 Leopard 2’s komt het aantal beloofde westerse tanks op 230 te liggen. 85 daarvan zijn Leopard 2’s, in verschillende varianten. Daarnaast leveren de Verenigde Staten 31 M1 Abrams-tanks en de Britten 14 Challenger 2’s. Voorts werken Nederland en Denemarken ook met Duitsland samen om honderd Leopard 1’s klaar te maken voor levering.
  • Nederland werkte ook al samen met de Amerikanen, om in totaal 90 Tsjechische T-72-tanks operationeel te krijgen. Elk van beide landen maakte daarvoor 45 miljoen euro vrij.

Onderliggend: Volledige transparantie van Nederland. Andere landen kiezen voor een andere aanpak.

  • Vorige week beloofde Nederland om honderd procent transparant te gaan communiceren over wapenleveringen aan Oekraïne. Dit kan bijdragen aan een draagvlak voor de steun (geen achterkamerpolitiek) en draagt het verder bij aan het maatschappelijk debat. Tegelijk wordt Rusland zo gewaarschuwd wat het kan verwachten in de strijd tegen de Oekraïense strijdkrachten.
  • In het persbericht werd meteen ook een infografiek gedeeld over de geleverde steun. Het gaat onder meer over verschillende soorten pantservoertuigen, waaronder 196 YPR-765-infanteriegevechtsvoertuigen. Daarnaast doneerde het ook acht PzH2000-pantserhouwitsers en twee Patriot-luchtafweersystemen.
  • Naast de zware voertuigen levert Nederland ook heel wat ander materiaal, waaronder drones, luchtdoelkanonnen, raketten en wapens en munitie voor de infanterie. In de toekomst zullen twee mijnenjagers worden gedoneerd. Ook heel wat humanitair materiaal, waaronder tenten, vrachtwagens en beschermingsmaterieel voor de soldaten werd al opgestuurd.
Meer
Lees meer...