Nederlander wil leeftijd officieel laten veranderen omdat hij zich benadeeld voelt

Emile Ratelband, een Nederlandse ‘positiviteitsgoeroe’ heeft bij de rechter gevraagd om zijn geboortedatum twintig jaar naar voor te laten schuiven. Ratelband heeft naar eigen zeggen een lichaam dat twintig jaar jonger is en hij ondervindt te veel nadelen aan zijn leeftijd. 

Als transgenders hun eigenlijke gender op hun paspoort mogen laten zetten, dan mag Emile Ratelband zijn geboortedatum laten veranderen. Ratelband identificeert zichzelf namelijk niet als de 69 die hij is, maar als 49. De reden daarvoor is medisch, claimt hij: zijn lichaam zou er ééntje van een 49-jarige zijn en hij wil die realiteit nu laten overeenstemmen met zijn papierwerk.

Transgender

En dus is Ratelband naar de rechter getrokken, in Arnhem. Daar toonde de rechter opvallend veel sympathie voor de Nederlander. Twintig jaar geleden was het inderdaad ondenkbaar om van geslacht te veranderen, dus waarom zouden we leeftijd anders behandelen, klonk de redenering. (Intussen kan je in België van geslacht veranderen zonder een operatie te ondergaan.)

Zijn “lichaam van een jonge god” is niet het enige argument van Ratelband. Nog volgens de man wordt hij gediscrimineerd op zijn leeftijd. Zo wil hij meer werken, maar kan dat niet, en is het ook moeilijker voor hem om nog een lening te krijgen voor een nieuwe wagen of een huis. En uiteraard heeft Ratelband op Tinder ook wat minder succes met het etiketje 69 dan met ééntje van 49.

Hebben we intussen echt de bron tegen veroudering gevonden?

Geen pensioen meer

Daar voelt hij zich niet goed bij en vandaar dus de vraag. Volgens de positiviteitsgoeroe, zoals Ratelband bekend staat, is het zelfs een positieve zaak voor Nederland. Want als hij opnieuw 49 wordt, zal hij geen pensioen meer trekken. Het is dus een win-winsituatie.

Maar ondanks zijn redelijke sympathie, gooide de Arnhemse rechter een flink aantal tegenargumenten op tafel. Zo wordt het een veel groter probleem als mensen hun leeftijd kunnen aanpassen. In praktijk verdwijnen er dan jaren van je leven waarin je zogezegd nog niet leefde. “Voor wie hebben uw ouders dan gezorgd? Wie was dat kleine jongetje”, vroeg de rechter. Ratelband antwoordde dat zijn ouders niet meer leven en dat hij ze dus geen pijn meer kan doen, maar dat argument scheen weinig indruk te maken.

Binnen vier weken volgt de uitspraak, dan weet Ratelband of hij zijn verjaardag mag verleggen van 11 maart 1949 naar 11 maart 1969.

Meer
Lees meer...