Nederlandse ‘Blind Getrouwd’ heeft wél een homoseksueel koppel

Nederlandse ‘Blind Getrouwd’ heeft wél een homoseksueel koppel

‘Blind Getrouwd’ is bij ons al enkele weken bezig. Maar in Nederland beginnen ze er vanavond pas aan. Net als in Vlaanderen geven vijf wildvreemde koppels elkaar het jawoord. Maar één ding is anders. In Nederland is er wél plaats voor een homoseksueel koppel. 

Hoewel het in België gezien wordt als onmogelijk kan het bij onze noorderburen dus wel. Een homoseksueel koppel in Blind Getrouwd. Het programma, dat over de grens Married at First Sight heet, gaat vanavond van start.

Net zoals in België zullen er vijf koppels elkaar het jawoord geven, terwijl ze elkaar nooit eerder ontmoet hebben. Maar in tegenstelling tot de Vlaamse versie is er in Nederland wél plaats voor een homoseksueel koppel. In het vorige seizoen van Married at First Sight was er ook al plaats voor een holebi-koppel.

Toen stapten Simon en Anthony in het blinde huwelijksbootje. Maar uiteindelijk bleek hun match niet sterk genoeg en vroegen ze na het programma de scheiding aan.

“Te weinig inschrijvingen”

In Vlaanderen ontstond er bij de start van het nieuwe seizoen van Blind Getrouwd een discussie omtrent de afwezigheid van homoseksuele koppels. “Als je twee seizoenen lang blanke, jonge heteroseksuele mensen met elkaar laat trouwen, schept dat verwachtingen. Holebi’s, ouderen en niet-blanken voelen zich dan allicht niet aangesproken”, klonk het in een column in De Morgen.

VTM reageerde al snel op deze column en gaf een verklaring voor de afwezigheid van holebi’s in Blind Getrouwd. “We laten de mensen enkel trouwen als ze een heel hoge matchingscore hebben. Ook holebi’s schreven zich in maar jammer genoeg was de matchingscore niet voldoende. Zou onkies zijn om hen enkel voor de diversiteit te laten trouwen”, reageerde Sara Vercauteren, woordvoerster van Medialaan op Twitter.

Er waren dus te weinig inschrijvingen om een sterke holebi-match te maken. Maar hoeveel inschrijvingen heb je dan nodig?

Vier keer zoveel inschrijvingen

In Nederland bleek het aantal inschrijvingen geen probleem te vormen. Daar schreven in totaal zo’n 800 hetero én homoseksuele singles zich in voor het experiment en dat bleek voldoende om een sterke homoseksuele match te vinden. Meer zelfs. De makers van het Nederlandse Married at First Sight geven zelfs aan dat het homoseksuele koppel de sterkste match is van het seizoen. Zo zou er zelfs een score van 100 procent op biologisch vlak worden opgemeten.

Voor de Vlaamse versie schreven meer dan 3.700 mensen zich in. Wat meer dan vier keer zoveel is als bij onze noorderburen. Toch bleken er bij die inschrijving te weinig holebi’s te zitten om een goede match te vormen.

Specifieke oproep

We weten natuurlijk niet hoeveel holebi’s er precies bij de inschrijvingen waren, maar met 3.700 inschrijvingen zouden dat er statistisch gezien toch meer moeten zijn dan bij de 800 inschrijvingen in Nederland.

En als er toch minder holebi-inschrijvingen waren in ons land dan bij onze noorderburen, dan is het misschien een idee om bij de oproep specifiek duidelijk te maken dat holebi’s welkom zijn. Net als ouderen of mensen met een kleurtje. Want zou het geen mooier programma zijn als er getoond wordt dat het ook oké is om te trouwen als je geen jonge blanke hetero bent?

Gesponsorde artikelen