Neemt global warming een pauze? Ja, en dit is waarom

De opwarming van de planeet is de voorbije tien jaar minder snel verlopen dan verwacht. Voor de sceptici een gat in de lucht springen: er is een wetenschappelijke verklaring voor.

De oorzaak van deze vertraging moeten we boven de Stille Oceaan zoeken. Daar waaien het hele jaar door winden die nu een abnormaal hoge snelheid hebben. Daardoor duwen ze de warmte van het oppervlak in de oceaan naar grotere diepten, zodat deze de atmosfeer niet kan bereiken. Het verklaart waarom de gemiddelde temperatuur sinds de jaren 70 verschillende decennia lang snel gestegen is en er sinds 2001 een duidelijke vertraging merkbaar is.

0,2 graden

Als de opwarming de wetenschappelijke modellen zou hebben gevolgd, moest de gemiddelde temperatuur op Aarde nu 0,2 graden hoger liggen. Volgens een onderzoek zou dat ook ongeveer overeenkomen met de verminderde warmte die oceanen afgeven. Het meest recente rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) noemt dit ook een van de redenen waarom de opwarming vertraagd is. Een andere is het feit dat de zon zich momenteel in een minder krachtige periode bevindt.

Ook niet te onderschatten: het effect van broeikasgassen zal het fenomeen zeker achterhalen en de warmte in de oceaan zal vervolgens toch vrijkomen. “Van zodra de winden afzwakken, zal de planeet opnieuw sneller opwarmen”, zegt Richard Allan, professor klimaatwetenschap aan de universiteit van Reading. “We weten niet wat de oorzaak hiervan is, maar de gevolgen kunnen belangrijk zijn.”

Lees er hier meer over

Meer
Lees meer...