Geprinte vuurwapens kwamen al vaak in het nieuws, en ze zijn het bewijs bij uitstek dat je met een 3D-printer echt heel veel kan maken. Hier vind je negen andere erg ongewone en rare toepassingen van de technologie.
1. Gepersonaliseerde seksspeeltjes
Zoals met alle uitvindingen, vind je ook bij 3D-printen toepassingen rond seks. Makerlove biedt een reeks gratis bestanden aan om seksspeeltjes te drukken. Je vindt er zowel traditionele ontwerpen als euhm, aparte, zoals met het hoofd van Justin Bieber.
Het bedrijf raadt aan vibrerende motortjes te kopen van Vibrators.com, dat het project sponsort.
Om dergelijke gladde vormen te printen is je toestel waarschijnlijk best wel perfect uitgelijnd…
2. Harnassen voor Barbie
Een zeker Jim Rodda ontwerpt middeleeuwse harnassen voor Barbiepoppen, en heeft via Kickstarter al genoeg geld opgehaald om zijn project uit te bouwen. Het project heet Faire Play.
Jim stelt dat hij niet gelieerd is aan Barbie-maker Mattel, maar dat hij gewoon “een knul is die in zijn kelder 3D-modellen zit uit te braken”. Hij benadrukt dat hij in de eerste plaats digitale bestanden wil maken om mensen zelf hun harnassen te laten printen. Het opgehaalde geld wil hij vooral gebruiken om de grondstofkosten voor zijn probeersels te dekken.
3. Geprinte bikini’s
De N12-bikini is het eerste prét-à-porter kledingstuk dat enkel gemaakt wordt met 3D-printtechnologie. Hij werd ontworpen door Continuum Fashion in samenwerking met online printwinkel Shapeways 3D Printing. De N12 bestaat uit kleine nylonschijfjes die in elkaar haken. Elke component, inclusief de bandjes, de cups en de halter, worden apart geprint en apart verkocht. Alle stukjes printen kost zo’n 300 dollar of 220 euro. En je moet alle stukjes dan nog in elkaar klikken ook.
4. 3D-modellen van ongeboren kind
Ouders in spe die meer willen dan een echo van hun ongeboren kind, kunnen een 3D-model van een foetus laten printen op basis van een MRI-scan in de achtste of negende maand van de zwangerschap. De witte geprinte foetus is zo’n 9 centimeter lang en ‘zweeft’ in een doorzichtig blok dat de vormen heeft van de lichaam van de moeder. Een exemplaar kost zo’n 100.000 yen of 940 euro.
5. Muziekinstrumenten
Er zijn al gitaren, doedelzakpijpen en violen volledig of deels geprint. Zo haalt het project Dreaming Pipes op Kickstarter geld op voor een nieuwe soort doedelzak.
6. Eten
De Foodini van Natural Machines print eten. Hij kan bijvoorbeeld ‘reeds gerold’ pastadeeg maken, dat de printer vervolgens in de vorm van ravioli spuit. Compleet mét vulling. Dat doe je door de juiste capsules in de printer te laden en vervolgens op een iPad-achtige interface je gerecht te selecteren. De Foodini levert vervolgens kant-en-klare ravioli af, die je enkel nog in heet water hoeft te droppen. Gerechten die niet gekookt hoeven te worden, kunnen meteen van de printer naar je mond.
De Foodini kan volgens de makers zowat alles prepareren, van een quiche tot een chocoladen paashaas. Hij assembleert ingewikkelde schotels zo sneller dan je zelf zou kunnen, maar laat je ook toe creatief voedsel op een bord te toveren. Het toestel ziet eruit als een microgolfoven, en kan eten printen zodra hij uit de verpakking komt. Natural Machines hoopt de eerste reeks midden 2014 te verschepen voor ongeveer 1.300 dollar, zo’n 955 euro. Natural Machines zamelt geld in via Kickstarter, en heeft met 21 dagen te gaan een dikke 55.000 dollar van de beoogde 100.000 binnen.
7. Vlees
De vleesproductie kost enorm veel middelen, niet alleen om de dieren te voederen, maar ook om ze te huisvesten, te slachten en te transporteren. Modern Meadow onderzoekt hoe een 3D-printer synthetisch vlees zou kunnen printen, aldus CNET.
8. 3D-gezichten uit DNA
Een van de meest opmerkelijke toepassingen is wel het printen van gezichten op basis van DNA. Wetenschappers van de Pennsylvania State University verzamelden onlangs 3D-beelden en speeksel van vrijwilligers, en selecteerden op de foto’s meer dan 7.000 referentiepunten van gezichtskenmerken. Ze lieten de gegevens vervolgens analyseren door software die gelijkenissen tussen DNA, geslacht, ras en gezichtskenmerken opspoort.
Mark Shriver en zijn team vonden 20 genen waarvan 24 varianten betrouwbare indicatoren zijn voor de vorm van iemands gezicht. De software kan vervolgens die kenmerken, zoals de vorm van de ogen, de neus, het voorhoofd, de wangen en de kin, samenvoegen tot een 3D-model. Het team zet het onderzoek verder, deze keer met 30.000 referentiepunten per gezicht.
Indien de technologie ooit echt goed werkt, kan hij gebruikt worden om op basis van gevonden DNA gezichten van mogelijke daders te printen.
9. Huizen
Een prof van de Universiteit van Southern California wil een enorme printer een heel huis laten bouwen. In een dag. Het idee van prof Behrokh Khoshnevis is eigenlijk helemaal niet zo vergezocht, want de technologie bestaat al, zoals je kan zien in dit filmpje:
Khoshnevis zegt dat de Contour Crafting-techniek zo veelzijdig is dat hij kan gebruikt worden om huizen te zetten in sloppenwijken of in gebieden die getroffen werden door een natuurramp. Volgens Khoshnevis wil de NASA de technologie gebruiken voor de bouw van maanhabitats, labo’s en wegen op de maan of Mars.
Met de techniek staat een huis van 232 m² er in amper 20 uur, stelt de prof. Wat meer is, Khoshnevis zegt dat het bouwwerk van de robot goedkoper, sterker, sneller, veiliger en ecovriendelijker is dan een manuele constructie.
“Wanneer je rondkijkt, is tegenwoordig ongeveer alles automatisch vervaardigd: je schoenen, je kleuren, huishoudtoestellen, je wagen”, zei hij tijdens een TED-sessie. “Het enige wat nog met de hand wordt gemaakt zijn die gebouwen.” Een bijkomend voordeel van de 3D-printer is dat je creatieve constructies kan maken, bijvoorbeeld met gebogen muren, zonder dat de kosten toenemen.
Zoals je kan zien, is de bouw van een dergelijk huis erg simpel. Arbeiders moeten gewoon de balken op bepaalde plaatsen klaarleggen, en de printer doet de rest. Een spuitarm giet beton, terwijl een andere arm componenten zoals balken kan oprapen en plaatsen. Holle muren zijn allemaal geen probleem, terwijl mensen dan nog deuren en ramen moeten toevoegen. De robot zou ook vloeren kunnen betegelen, sanitaire leidingen kunnen installeren en elektriciteitskabels kunnen trekken. Zelfs verven of behangen zou automatisch kunnen.
Maar hoe zit het dan met de werkgelegenheid in de bouwsector? Khoshnevis wuift die vrees weg en stelt dat de technologie zelfs nieuwe jobs kan creëren die veiliger zijn en die vrouwen en oudere arbeiders meer laten participeren in de constructienijverheid. Khoshnevis wil een bedrijf oprichten om de technologie te commercialiseren en ze hopelijk over een paar jaar te koop te kunnen aanbieden, zegt hij aan de universiteitskrant Daily Trojan. Khoshnevis meent dat Contour Crafting uiteindelijk het bouwen zoals we het kennen zal vervangen, de kosten zal drukken en bouwtechnologie toegankelijk zal maken voor iedereen. “Stel je voor dat een Contour Crafting-machine te huur is bij de doe-het-zelf-zaak,” stelt hij.