Netflix beweert aan rechter “geen videodienst” te zijn om verbod in Amerikaanse staat Missouri te ontlopen

Netflix beweert aan rechter “geen videodienst” te zijn om verbod in Amerikaanse staat Missouri te ontlopen

Netflix heeft gezegd dat het geen provider van videodiensten is in een rechtbank in de Amerikaanse staat Missouri. De staat wil vooral inkomens naar zichzelf halen en kabeltelevisie promoten.

Er loopt in de Amerikaanse staat Missouri een rechtszaak tegen Netflix en tegen Hulu, een website die series en films aanbiedt in de VS. Dat meldt het Amerikaanse entertainment tijdschrift Hollywood Reporter.

In 2007 werd er in Missouri de Video Services Providers Act gestemd. Daardoor kregen gemeenten en counties in de staat de bevoegdheid om sommen geld voor rechten te eisen van providers van videodiensten. Sindsdien floreren kabeltelevisiediensten in de staat. Maar sinds kort zouden de inwoners van Missouri overgeschakeld zijn op betalende streamingsdiensten zoals Netflix en Hulu. En die bedrijven betalen geen geld aan de staat. Volgens de aanklager onthouden Netflix en Hulu “de gemeenten van de staat Missouri van broodnodig inkomen”.

(De 50 beste series op Netflix raadpleeg je hier.)

Interpretatie van wet

Maar nu moet er dus bewezen worden dat Netflix en Hulu effectief videodiensten aanbieden, zoals die vernoemd worden in de wet van 2007. Als dat zo is, moeten de twee bedrijven ophoepelen uit Missouri.

Alles zal dus afhangen van hoe de wet van 2007 geïnterpreteerd wordt. Het begrip “videodienst” wordt in de wettekst omschreven als “het voorzien van een videoprogrammering via kabelvoorzieningen zonder dat daar leveringstechnologie bij komt kijken”.

(In welke landen Netflix het goedkoopst en het duurst is, lees je hier.)

Verdediging Netflix

Netflix verdedigt zich zo: “Netflix voorziet geen videoprogrammering. Maar zelfs als Netflix videoprogrammering voorzag, dan valt dat nog steeds buiten de definitie van videodienst (in Missouri, red.) omdat het via internet gebeurt. In de wet staat duidelijk dat content, die via internet verspreid wordt, niet als videodienst beschouwd wordt. En dat is nu exact waar de Netflix Streaming Service voor staat.”

Netflix wijst er ook op dat die uitzondering in de wet een belangrijke reden heeft. Namelijk om een reeks reguleringen en taksen op te leggen aan kabeldiensten, maar niet aan internet-gebaseerde diensten zoals streaming.

(De 10 beste horrorseries op Netflix check je hier.)

Eerdere zaak

Eerder deed er zich al een gelijkaardige rechtszaak voor in de Amerikaanse staat Kentucky. Het vonnis van de rechter luidde toen zo: “Het zou onredelijk zijn om te concluderen dat de streamingsdienst van Netflix te vergelijken is met kabeltelevisie en ‘gewone’ televisie. Er zouden niet veel meer verschillen kunnen bestaan tussen de twee.”

Het is nu aan de rechter in Missouri om tot een conclusie te komen.

(Welke de 15 beste crime series op Netflix zijn, kan je hier nagaan)

Gesponsorde artikelen