Netflix sluit deal met filmmaker Steven Spielberg

De streaminggigant kondigt een overeenkomst aan om meerdere nieuwe films te laten maken door Spielbergs productiemaatschappij Amblin Partners.

Waarom is dit belangrijk?

Steven Spielbergs productiehuis dat overstapt naar Netflix toont een kentering aan in de filmsector: de oude garde (en Spielberg maakt daar, als New Hollywood icoon, zeker deel van uit) die de streamingdiensten - knarsetandend - omarmt. Het demonstreert dat de 21ste eeuwse online en digitale media ook voor een 20ste eeuwse kunst onontwijkbaar zijn geworden. Ook is de samenwerking een statement van Netflix binnen een sector waarin de concurrentie moordend is.
  • De veelgeprezen filmmaker Steven Spielberg heeft een meerjarige overeenkomst gesloten om films te maken voor Netflix Inc. Dit is een grote stap voor de streaminggigant, die geconfronteerd wordt met toenemende concurrentie voor talent en content van rivalen met veel geld, zoals Walt Disney en Amazon, schrijft de Wall Street Journal.
  • Onder de voorwaarden van de deal, maandag aangekondigd door Netflix en Spielbergs Amblin Partners, zal de studio meerdere nieuwe films maken voor Netflix in de loop van de overeenkomst. Het pact met Netflix heeft geen invloed op de langetermijnrelatie van Spielberg met Universal Pictures, waar Amblin Partners is gevestigd.

Concurrentie

Hoewel Netflix veruit de populairste streamingdienst is met 208 miljoen leden over de hele wereld, worden de concurrenten steeds talrijker en sterker.

Walt Disney’s Disney+ heeft een sterke opmars gemaakt in de Verenigde Staten en daarbuiten. Andere rivalen zijn ook op het succes van Netflix aan het azen. Vorige maand verwierf Amazon de film- en tv-studio MGM in een deal ter waarde van 8,45 miljard dollar, inclusief schuld. Onder de eigendommen die nu deel zullen uitmaken van Amazon is de James Bond-franchise.

HBO Max, de streamingdienst die een jaar geleden werd gelanceerd door AT&T’s WarnerMedia, is ook zijn originele en aangekochte content aan het opvoeren. AT&T’s beslissing om WarnerMedia te fuseren met Discovery Inc. en een apart beursgenoteerd bedrijf te creëren zal ook zorgen voor een grotere streamingkolos op de markt. 

Netflix heeft zich tot nu toe verzet tegen grote overnames als onderdeel van zijn uitbreidingsstrategie. In plaats daarvan heeft het zich gericht op het werven van creatief talent zoals Shonda Rhymes, Ryan Murphy en Adam Sandler om tv-series en films te maken voor het platform.

60 films

Voor Netflix zal de content van Spielberg de reeds aanzienlijke filmproductie verder versterken. In 2021 zal Netflix naar verwachting 60 films maken.

Films van Amblin zullen op zijn vroegst later dit jaar op het platform te zien zijn. De films en shows hebben de potentie om meer prestige te schenken aan Netflix, dat dit jaar 36 Oscarnominaties kreeg voor zijn films. Amblin noch Netflix wilden commentaar geven op het soort films dat voor de dienst zou worden gemaakt.

In een verklaring zei Spielberg over het Netflix-pact: “Het was overduidelijk dat we een geweldige kans hadden om samen nieuwe verhalen te vertellen en het publiek op nieuwe manieren te bereiken”.

Raiders of the Lost Ark

Spielberg richtte Amblin Entertainment op in 1981 en de productiemaatschappij produceerde enkele van de meest iconische films van de regisseur, waaronder Raiders of the Lost Ark en andere cinematografische hoogtepunten zoals The Goonies en Back to the Future

Spielberg startte het bedrijf opnieuw in 2015 nadat zijn vorige onderneming, DreamWorks Studios, krap bij kas zat. Nadat het zichzelf omgedoopt had tot Amblin Partners en een eerste 800 miljoen dollar aan eigen en vreemd vermogen had opgehaald, heeft het bedrijf sindsdien films gemaakt zoals het Oscarwinnende Green Book en 1917.

Hoewel Amblin films zal maken voor Netflix, betekent dat niet dat de films niet ook een bioscooprelease kunnen krijgen. Netflix heeft in toenemende mate laten zien dat het bereid is om zijn films op het grote scherm te brengen als een manier om talent verder te lokken.

Om in aanmerking te komen voor een Oscar, moeten films een week lang in een bioscoop in Los Angeles te zien zijn. Van die voorwaarde werd afgezien voor de 2021 Academy Awards omdat de pandemie bioscopen over de hele wereld heeft gesloten.

(tb)

Meer
Lees meer...