Sportdocumentaires zijn hip en populair en dus worden ze massaal gemaakt door streamingdiensten. Netflix komt daarom op 7 oktober 2022 met de documentairefilm The Redeem Team. Die zal gaan over de Amerikaanse nationale basketbalploeg die in 2008 goud pakte op de Olympische Spelen, nadat Team USA vier jaar daarvoor verrassend tevreden moest zijn met brons.
Het verhaal van The Dream Team is bekend. In 1992 in Barcelona mochten voor het eerst spelers van de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld, meedoen aan de Olympische Spelen. Dat zorgde ervoor dat Team USA naar Spanje afzakte met het trio Michael Jordan, Larry Bird en Magic Johnson. Zij werden aangevuld met andere wereldtoppers zoals Scottie Pippen, Patrick Ewing, David Robinson, Clyde Drexler, Karl Malone, John Stockton en Charles Barkley. De ploeg was meteen het uithangbord van de Spelen van ’92.
Team USA was zo goed dat Jordan niet eens op zijn best hoefde spelen. Hij was pas de vijfde speler van de VS op het vlak van meeste punten per wedstrijd. Gemiddeld wonnen de Verenigde Staten hun wedstrijden met 43,8 punten verschil. In de finale ging Venezuela voor de bijl met 127-80.
Afgang in 2004
Het verhaal van The Redeem Team is heel wat minder bekend. Nadat de VS zowel op de Spelen van 1996 als 2000 de gouden medaille meenamen naar huis, was er in 2004 arrogantie in de ploeg geslopen. Spelers als Vince Carter, Jason Kidd, Tracy McGrady, Ray Allen en anderen waren geblesseerd of verkozen vakantie boven een trip naar Athene.
Coach Larry Brown moest dus grotendeels een beroep doen op jonge talenten die zich nog niet hadden bewezen – zoals LeBron James, Carmelo Anthony en Dwyane Wade – en enkele mindere goden. De enige twee All-Stars in de selectie waren Tim Duncan en Allen Iverson. Het gevolg liet zich raden. Team USA verloor maar liefst drie keer, waaronder in de halve finale van de latere kampioen Argentinië. In de kleine finale wisten ze maar nipt brons te pakken tegen Litouwen. In de VS werd die bronzen medaille gezien als een afgang.
The Redeem Team
Op de Olympische Spelen van 2008 moest dus wraak genomen worden. De legendarische trainer van de bekende college Duke, Mike ‘Coach K’ Krzyzewski, werd aangesteld als bondscoach, Kobe Bryant werd dan weer de kapitein van de ploeg. Enkel spelers die zich echt wilden inzetten voor Team USA en de hele voorbereiding wilden meedoen, mochten mee naar Peking.
De selectie bestond uiteindelijk met Kobe Bryant, Jason Kidd, LeBron James, Dwayne Wade, Chris Bosh, Chris Paul, Carmelo Anthony, Dwight Howard en nog vele andere toppers uit maar liefst elf All-Stars. Sportzender ESPN volgde de voorbereiding op de Spelen met een speciaal programma Road to Redemption.
Het plan werkte, want de Verenigde Staten raakten zonder problemen in de finale. Tegen het sterke Spaanse team zouden de zenuwen nog even toeslaan, maar uiteindelijk moesten ook zij er met 118-107 aan geloven. Na vier jaar was er dus eindelijk de verlossing voor Team USA. Sindsdien zouden de Verenigde Staten nooit meer naast de olympische titel grijpen.
Netflix
Dat mooie verhaal inspireerde Netflix nu tot een documentaire. The Redeem Team is geproducet door Dwyane Wade en LeBron James, die de gebeurtenissen vanop de eerste rij meemaakten. “Ik voelde dat de jongens hier echt over wilden praten. Ze hebben allemaal dingen gewonnen. Ze hebben allemaal ongelooflijke dingen gedaan. Maar ik denk dat het enthousiasme, de openhartigheid en de emotie die ze brachten, toonde dat ze de herinnering aan het team en de betekenis ervan wilden eren. Op een gegeven moment eindigden onze zes eerste interviews allemaal in tranen. Het was duidelijk zo emotioneel voor de spelers van dit team”, beschrijft Wade de documentaire.
The Redeem Team wordt de eerste samenwerking ooit tussen Netflix en het Internationaal Olympisch Comité. Er zullen dan ook nooit eerder vertoonde beelden te zien zijn.