Netflix gaat (verplicht) jaarlijks investeren in Vlaamse fictie en het eerste resultaat daarvan zien we al in 2019

Netflix gaat (verplicht) jaarlijks investeren in Vlaamse fictie en het eerste resultaat daarvan zien we al in 2019

Sven Gatz is met Netflix gaan praten en heeft zijn zin gekregen: het streamingsbedrijf zal voortaan jaarlijks investeren in Vlaamse fictie. Naast Beau Séjour en Tabula Rasa – aangekochte reeksen – zullen er dus ook originele Vlaamse reeksen te zien gaan zijn op Netflix, waarvan Netflix mede-investeerder is. Het nieuws werd vanochtend bekend gemaakt in De Morgen.

Dit soort deals zijn niet nieuw en vallen onder de investeringsplicht. Telenet en Proximus doen het ook in ons land en Netflix heeft al gesprekken gehad over gelijkaardige deals met Duitsland, Italië en Nederland. Frankrijk, Brazilië en Argentinië hebben al een heffing ingevoerd. Netflix staat niet wantrouwig tegen dat soort deals – een reeks als Dark bijvoorbeeld heeft bewezen dat een productie in een andere taal dan het Engels best internationaal kan aanslaan – maar wil wel zelf de controle hebben over waarin ze investeren.

Concreet betekent deze deal dat Netflix 1,30 EUR zal investeren voor elke Vlaamse abonnee. De investering moet ook gebeuren in Vlaamse fictie. Volgens recente cijfers heeft 22% van de Vlamingen Netflix, wat al meteen een aanzienlijk cijfer oplevert. Wat dat cijfer precies is, is moeilijk in te schatten aangezien één abonnement op Netflix door meerdere mensen gebruikt kan worden en/of verschillende accounts kan omvatten. De site NetflixinBelgie.be heeft het over zo’n twee miljoen euro per jaar. Het is de bedoeling om de wetgeving nog voor de zomer rond te krijgen, zodat Netflix vanaf 2019 in het systeem kan stappen.

Niet dat Netflix eerst niet investeerde in Europese fictie. Sinds 2012 hebben ze twee miljard gepompt in series uit het Europese vasteland. Alleen zal er nu een wettelijk kader voor gevormd worden zodat de investeringen systematisch zullen gebeuren.

Undercover

De eerste Vlaamse reeks waarin Netflix genoemd wordt als mede-investeerder is Undercover, een reeks met Tom Waes in de hoofdrol. Dat was al gekend sinds het najaar van 2017. Dit soort investeringen gaan dus dit jaar nog een wettelijk kader krijgen.

Undercover is een Vlaams-Nederlandse productie die eerst op één te zien zal zijn en daarna via Netflix beschikbaar zal worden gesteld. De tiendelige reeks gaat over twee agenten die undercover gaan in het drugsmilieu in de grensstreek België-Nederland.

Undercover, een productie van het productiehuis De Mensen, is de enige Belgische reeks die genomineerd werd voor het internationale televisiefestival Canneséries, een nieuw festival dat voor series wil worden wat het Filmfestival van Cannes nu al voor film is. Vanuit de hele wereld werden een 150-tal reeksen ingezonden, waarvan er slechts 10 in competitie mogen gaan.Undercover neemt het dit jaar op tegen reeksen uit onder andere Israël, Mexico, Noorwegen én de Verenigde Staten. De eerste editie van Canneséries gaat door van 4 tot 11 april.

Onder andere de bekende acteur Michael Kenneth Williams die zelf al in sterke televisiereeksen als The Wire, The Night Of en Hap & Leonard speelde, zetelt in de jury.

Gesponsorde artikelen