‘High Score’ op Netflix toont de evolutie van classic videogames: van ‘Pac-Man’ tot ‘Mario’ en ‘Sonic’

Een aanrader op Netflix: High Score. De reeks brengt oude videogames in de kijker en daar worden velen van ons nostalgisch van. We krijgen de verhalen achter de oude spelletjes te horen en maken kennis met de grondleggers van de gameindustrie. Van Space Invaders en Pac-Man tot Mario versus Sonic, allemaal komen ze aan bod. Bonus: het verhaal wordt verteld door de stem van Mario, Charles Martinet.

https://www.youtube.com/watch?v=B4jopG1wX88

High Score bestaat uit 6 afleveringen van elk zo’n 40 minuten. In plaats van een hele lijst games legt elke aflevering een specifieke focus. De bedoeling van het spel is ook om ons met respect te laten kijken naar het harde werk dat spelontwikkelaars vroeger verzet hebben. Dat werk heeft er uiteindelijk toe geleid dat wij nu technisch hoogstaande en geavanceerde games kunnen spelen.

In elke aflevering wordt een afgebakend thema behandeld. Denk bijvoorbeeld aan de komst van Space Invaders, Pac-Man en hoe Atari besloot om de thuisconsole te introduceren. Daarnaast gaan er afleveringen over Nintendo en de oorlog tegen Sega, beter bekend als Mario versus Sonic. “Sega does what Nintendon’t“, klonk het destijds.

Pioniers van het eerste uur

Netflix

De producers hebben duidelijk hard hun best gedaan om interessante personen te interviewen. Onder andere John Tobias komt voor de camera te zitten. Hij ontwikkelde ooit met Ed Boon de eerste Mortal Kombat, een game die hysterie veroorzaakte bij Amerikaanse politici. Ook John Romero mag zijn zegje doen. Hij is de iconische programmeur achter onder andere Wolfenstein 3D en Doom.

Andere interessante lieden zijn Naoto Ohshima en Hirokazu Yasuhara die de eerste games van Sonic the Hedgehog uit de grond stampten. De serie vertelt waar hun ideeën vandaan kwamen en hoe de getalenteerde ontwikkelaars steeds verder bouwden op eerdere games waardoor de games steeds beter werden.

High Score laat zien hoe de juiste mensen op de juiste momenten op de juiste plekken waren. Zonder hen had de hedendaagse gamemarkt er misschien helemaal anders uitgezien.

Gamen is mainstream

Ook voor niet-gamers is High Score een zeer interessante reeks. Games zijn anno 2020 mainstream en de reeks laat precies zien waarom dat zo is. Wat de gamepioniers vroeger deden, was ver voor op zijn tijd. De serie eindigt met de vraag waar de nieuwe gametechnologie ons heen zal brengen. Wellicht zal virtual reality de komende jaren steeds meer aan invloed winnen op de klassieke controllers.

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...