Left Right
scrollTop top

Netflix introduceert nieuwe term ‘bingeracing’: deze shows worden het snelst gebingewatcht


Netflix introduceert nieuwe term ‘bingeracing’: deze shows worden het snelst gebingewatcht

Wie bingewatchen zegt, zegt Netflix. Maar de streamingdienst lanceert nu ook een nieuwe term: ‘bingeracing’. Een ‘bingeracer’ is iemand die binnen de 24 uur na de release van een serie die al helemaal heeft bekeken. Maar welke series er het meest gebingeracet worden en waar ze dat het meeste doen, zou je wel eens kunnen verrassen. 

Bingeracen is volgens Netflix een nieuw soort statussymbool geworden. En wie denkt dat dat de uitzonderingen zijn, heeft het mis: het aantal bingeracers is in amper drie jaar vertwintigvoudigd en er zijn nu bijna 8,5 miljoen Netflix-abonnees die wel al eens een volledige serie in de dag na de release verslinden. “Als eerste een verhaal beëindigen, geeft je een apart soort voeldoening, of dat nu de laatste pagina van een boek is of de laatste momenten van je favoriete tv-show”, stelt Brian Wright , vicepresident voor programmering bij Netflix. “Netflix laat je toe om series te kijken op een manier dat je vroeger niet kon.”

Of je nu met een ongeziene hartstocht houdt van één specifieke show (zo zijn er blijkbaar vijf mensen in de VS die alle vijf de seizoenen van House of Cards gebingeracet hebben) of van meerdere (in Frankrijk is er een Netflix-abonnee die in het afgelopen jaar meer dan 30 shows heeft gebingeracet), de nieuwe manier van televisiekijken, wordt meer en meer omarmd.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, zijn het niet meteen de grote, dure series die het meest gebingeracet worden. Uithangborden als Stranger Things (tiende plaats) en House of Cards (zestiende plaats) staan wel in de top twintig, maar het zijn vooral de eerder kortere comedyseries, veelal met amper tien of minder afleveringen per seizoen, die op de hoogste plaatsen staan. Kortere afleveringen en minder omvangrijke seizoenen maakt het natuurlijk makkelijker om een seizoen op 24 uur te bekijken.

Dit zijn de tien meest gebingeracete series op Netflix:

 1. Gilmore Girls: A Year in the Life
 2. Fuller House
 3. Marvel’s The Defenders
 4. The Seven Deadly Sins
 5. The Ranch
 6. Santa Clarita Diet
 7. Trailer Park Boys
 8. F is for Family
 9. Orange Is the New Black
 10. Stranger Things

Hoeveel Netflix-abonnees er de series hebben gebingeracet, geeft Netflix echter niet vrij. Dit zijn ook enkel de meest gebingeracete shows. Het zegt dus niets over het totale aantal kijkers van de series, dat geeft Netflix gewoontegetrouw nooit mee.

Waar er het meest aan bingeracing wordt gedaan, ligt iets meer voor de hand. België zit niet tussen de twintig landen waar het meest gebingeracet wordt. Onze buren Nederland (zestiende plaats) en Frankrijk (dertiende plaats) schopten het ook niet tot in de top tien.

Dit zijn de tien landen waar het meest gebingeracet wordt op Netflix:

 1. Canada
 2. Verenigde Staten
 3. Denemarken
 4. Finland
 5. Noorwegen
 6. Duitsland
 7. Mexico
 8. Australië
 9. Zweden
 10. Brazilië

Wat is bingeracen?

Netflix

Bingeracen is op een paar jaar enorm gegroeid:

De top 10 van meest gebingewatchte series:

De top 5 van landen waar het meest gebingewatcht wordt:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…