Left Right
scrollTop top

Netflix onttroont HBO en mag zich koning van televisie noemen


Netflix onttroont HBO en mag zich koning van televisie noemen

De nominaties voor de Emmy’s, de meest prestigieuze televisieprijzen, zijn bekendgemaakt en die bevestigen de aardverschuiving die al jaren aan de gang is in de televisiewereld. Want de streamingdienst Netflix heerst met 112 nominaties. Vier meer dan de dichtste achtervolger HBO, dat voor het eerst in achttien jaar het klassement niet meer aanvoert. Met ‘Game of Thrones’ hebben ze echter wel de grootste slokop in huis. De fantasyreeks maakt kans op 22 beeldjes.

Netflix is niet te stuiten, dat merkt nu ook HBO. Achttien jaar lang haalden zij de meeste Emmynominaties binnen. Maar aan die hegemonie komt nu een einde, want de streamingdienst Netflix is dit jaar met maar liefst 112 nominaties de beste. HBO doet met 108 dan wel niet veel slechter, maar het is tekenend voor de veranderende televisiewereld waarin streamingdiensten de heerschappij lijken over te nemen.

De opmars van Netflix

De dominantie van Netflix komt niet uit de lucht vallen. De streamingdienst bouwde de afgelopen gestaag aan z’n nominaties. In 2013 haalde Netflix al veertien nominaties binnen, waarvan negen voor het eerste seizoen van House of Cards. Het was daarmee de eerste online exclusive die ooit een Emmynominatie mocht ontvangen. Maar daar hield het niet op voor Netflix.

In 2014 verdubbelde de streamingdienst dat aantal al met 31 nominaties, die het vooral te danken had aan hun twee grote hits House of Cards en Orange Is the New Black. In 2015 deed het het nipt beter dan het jaar ervoor. Netflix haalde toen 34 nominaties binnen. Maar belangrijk was hier dat ze dat aantal met tien verschillende programma’s behaalden, wat duidelijk aantoont dat het succes van de streamingdienst geen toeval was.

40 series

In 2016 deed het daar nog maar eens een schepje bovenop met 54 nominaties en werd zo al de derde meest genomineerde speler. De streamingdienst volgde op slechts twee nominaties van FX (56), maar de afstand tot HBO was nog wel een pak groter (94). Al duurde het hen niet lang om die voorsprong in te halen, want in 2017 veroverden ze al 91 nominaties, amper 20 minder dan HBO.

En 2018 werd dus het jaar dat Netflix de kroon van HBO overnam. Met 112 nominaties doet het nipt beter dan HBO (108), dat met Game of Thrones (22 nominaties) en Westworld (21) wel de twee grootste slokoppen in huis heeft. Al mag die kleine voorsprong niets afdoen van de prestatie van de streamingdienst. Met 112 doet het beter dan HBO de voorbije drie jaren, en die 112 nominaties kan het ook verdelen over maar liefst 40 series. Vooral The Crown (13), Stranger Things (12), GLOW (10) en Black Mirror (7) deden het goed.

Beste dramaserie

Netflix mag zich nu dus de onbetwiste koning van televisie noemen, al zal HBO dan blijven wijzen naar die ene grote prijs die Netflix maar blijft ontsnappen: de Emmy voor beste dramaserie. Netflix zal vorig jaar met een dubbel gevoel de uitreiking hebben gevolgd, want het zag hulu de eerste streamingdienst worden die het meest begeerde beeldje mee naar huis kreeg voor The Handmaid’s Tale.

Die Emmy voor beste dramaserie blijft een leemte in hun prijzenkast en het lijkt er ook dit jaar niet op dat daar verandering in komt. De competitie is enorm sterk, met zowel de terugkerende gigant Game of Thrones als titelverdediger The Handmaid’s Tale.

Dat Netflix de televisiekoning is, wisten wij al langer! Bekijk dan ook zeker onze lijst met de 50 beste series op Netflix!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810