Netflix heeft een rechtszaak gewonnen in een zaak over de docureeks Making a Murderer. De reeks, die verscheen in 2015, vertelde het verhaal van Steven Avery, die 18 jaar in de gevangenis zat voor een verkrachting waar hij niets mee te maken had. Toen hij opnieuw vrijkwam werd hij 3 jaar later opnieuw opgepakt, deze keer voor de moord op Theresa Hallbach. Daarbij wordt geïnsinueerd dat het opnieuw gaat om een onterechte veroordeling en dat is niet naar de zin van een politieagent die bij de zaak betrokken was.
In 2015 was Making a Murderer de meest besproken docureeks op Netflix. De documentairereeks ging dieper in op het verhaal van Steven Avery, die 18 jaar onterecht in de gevangenis zat en nu mogelijk een tweede onterechte celstraf uitzit. En nu oordeelde de rechtbank dat ook Netflix onterecht aangeklaagd werd over de reeks.
Making a Murderer
Eind 2015 verscheen de docureeks Making a Murderer op Netflix. In die reeks werd ingezoomd op het verhaal van Steven Avery. Hij werd in 1985, toen hij 23 jaar oud was, veroordeeld tot een celstraf van 30 voor verkrachting. Maar 18 jaar later ontdekte men door DNA-bewijs dat Avery niets met de verkrachting te maken had. Toen Avery in 2003 opnieuw vrijkam, was die vrijheid maar van korte duur.
In 2005 werd hij namelijk veroordeeld voor de moord op fotografe Theresa Hallbach. Deze keer kreeg hij levenslang. In Making a Murderer wordt de zaak onder de loep genomen en beweren verschillende getuigen dat er bewijsmateriaal vervalst werd om Steven Avery te framen.
Rechtszaak
Andrew Colborn, een voormalig politieagent, was het niet eens met de beweringen uit de docureeks en stapte in 2018 naar de rechter wegens smaad. In de zaak werd deze week een uitspraak gedaan in het voordeel van Netflix. De rechter meende dat Colborn een “publiek figuur is die een belangrijke rol speelt in een populair verhaal”, waardoor de media hem in functie van de documentaire in een negatief daglicht mogen plaatsen.
Volgens de rechter is er ook geen sprake van valse uitspraken en had Netflix er ook geen kwaad opzet bij. “Bij de meeste opmerkingen die Colborn aanhaalt, gaat het om kritiek vanuit de media, daardoor kunnen ze niet gezien worden als smaad.”