‘Making a Murderer’-doorbraak: fout bewezen, maar (nog) geen nieuw proces

Making a Murderer is nog niet afgelopen, toch niet als het van beschuldigde Steven Avery’s advocaat Katleen Zellner afhangt. Zellner behaalde gisteren een (kleine) overwinning in de zaak over de moord op fotografe Teresa Hallbach. De rechter oordeelde dat er inderdaad een fout is gemaakt in het proces tegen Avery, maar of er een nieuw proces komt, is niet zeker.

Steven Avery moet vrijkomen: da’s iets waar Katleen Zellner al sinds enkele weken sinds de release van Making A Murderer voor pleit. In die Netflix-reeks wordt de zaak rond Steve Avery uit de doeken gedaan: twee keer beschuldigd , de tweede keer nadat hij voor de eerste aanklacht, een verkrachting, werd vrijgepleit en de lokale politie aanklaagde. Nu is Zellner één stap dichter bij de vrijspraak voor Avery.

Steve Avery en zijn ouders. De Making a Murderer-verdachte krijgt misschien een nieuw proces.
Netflix

Nog even wat context: in december 2015 brengt Netflix Making a Murderer naar onze tv-schermen. De serie, een true crime over de neven Steve Avery en Brendan Dassey, veroorzaakt veel furore. In de reeks volgen we tien jaar lang de zaak tegen Avery, die 18 jaar onschuldig in de gevangenis van Wisconsin zit. Hij wordt uiteindelijk vrijgepleit voor die verkrachting op basis van dna-onderzoek.

Teresa Hallbach

De makers van Making a Murderer, Laura Ricciardi en Moira Demos, schetsen vervolgens hoe Avery Manitowac County vervolgt voor al die jaren in de gevangenis. Als dan de fotografe Teresa Hallbach verdwijnt, wordt Avery samen met zijn dan minderjarige neef Brendan Dassey, beschuldigd. Er volgt ook een veroordeling, ondanks discutabel bewijsmateriaal, beweren Ricciardi en Demos.

In de tweede reeks zien we hoe Katleen Zellner, die al verschillende veroordeelden vanuit de dodencel heeft gehaald omdat ze onschuldig zijn, de zaak van Avery onder handen neemt. De serie eindigt noodzakelijk zonder resultaat: Avery zit intussen nog steeds in de gevangenis.

Zellner heeft bepaald bewijsmateriaal dat ze graag wil aanbrengen in een beroepszaak, iets wat voor Brendan Dassey trouwens een stuk moeilijker is. Zo zijn er de botten van Teresa Hallbach, die in een bos nabij het terrein van Avery’s familie werden gevonden. Die zouden naar de familie van Hallbach zijn gebracht zonder dat de verdediging op de hoogte was. De verdediging van Avery, die te zien is in het eerst seizoen van Making A Murderer, brengt daar niets tegen in.

Krijgt Steve Avery een nieuw proces?

Volgens Zellner is dat een fout en zijn daarom de grondrechten van de Steve Avery geschonden. De rechter van de lokale beroepsrechtbank is het daarmee eens. Volgens haar zijn er voldoende elementen die wijzen richting een schending van de rechten van Avery. Deze zaak heeft Zellner alvast gewonnen, iets waarvan ze zelf ook aangaf dat het een belangrijk verdict was.

Dit zijn de beste true crime-docu’s op Netflix.

Katleen Zellner, advocate van Making A Murderer verdachte Steve Avery
Netflix

Daar stopt de zaak echter: nog volgens de rechter is dat geen reden om de hele rechtszaak te herdoen. Ze zegt dat de botten, of die nu dierlijk of menselijk van oorsprong zijn, geen effect hebben op de hele zaak. Zellner kijkt daar natuurlijk anders tegen aan, maar lijkt in een eerste reactie niet afgeschrikt. Integendeel, ze lijkt die redenering verwacht te hebben.

“Avery Update: we kijken ernaar uit om terug te keren naar de beroepsrechtbank na al deze tijd”, klinkt het voor het proces. Nadien laat Zellner in enkele talkshows optekenen dat er ook nu weer hoger beroep mogelijk is. Wordt vervolgd.

Kijk hier naar Making a Murderer en de 49 andere beste series op Netflix!

Meer
Lees meer...