Dit zijn de beste true crime-documentaires op Netflix

Op Netflix kan je tal van boeiende true crime-documentaires vinden. Moorden, overvallen, ontvoeringen, voor ieder is er wel wat wils. Wij verzamelden de spannendste en opmerkelijkste true crime-documentaires. 

1. 13 Novembre: Fluctuat Nec Mergitur

De documentaire gaat over de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Daarbij openden terroristen van IS het vuur op het publiek in de Bataclan tijdens een optreden van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal, waarbij 89 doden vielen. Verspreid over de stad maakten ze nog eens 40 dodelijke slachtoffers. Hun bomaanslag op Stade de France, waar een oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland doorging, mislukte.

Acht terroristen maakten in totaal uiteindelijk 129 dodelijke slachtoffers en meer dan 350 mensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Drie jaar later brengt Netflix een documentaire met getuigenissen van nabestaanden, mensen die erbij waren en zelfs de voormalige president Hollande. Een aangrijpend verhaal.

2. Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

Op 28 augustus 2003 stapt pizzabezorger Brian Wells een bank in Pennsylvania binnen met een bom rond zijn nek. Hij wordt verplicht die bank te overvallen en slaagt daar deels in, tot de politie hem tegenhoudt en de bom ontploft. Wells sterft ter plekke. Hij lijkt het onschuldige slachtoffer, maar is dat wel zo?

3. The Keepers

The Keepers gaat over de onopgeloste moord op zuster Cathy Cesnik die Engels en dramakunsten gaf op de Archbishop Keough High School. De non verdween op 7 november 1969 en werd in januari 1970 dood terugvinden. Haar voormalige studenten verdenken een priester ervan haar vermoord te hebben, nadat ze wou onthullen dat hij enkele kinderen seksueel misbruikt had.

De documentaire op Netflix laat de voormalige studenten en enkele mensen die zich bezighouden met de verdwijning en de moord van zuster Cathy aan het woord. Die proberen een antwoord te geven op de vraag wat er met zuster Cathy gebeurd is.

4. Making a Murderer

In 1985 werd Steven Avery naar de cel gestuurd voor de verkrachting van Penny Beerntsen, naast het feit dat hij een alibi had. Achttien jaar later komt men er dan eindelijk achter dat Avery eigenlijk onschuldig is en hij wordt vrijgelaten. Maar dan wordt fotografe Teresa Halbach vermoord teruggevonden en lijken alle bewijzen in de richting van Avery en zijn neef Brendan Dassey te wijzen.

Een bloedstollend spannende Netflix-documentaire waarin vooral de vraag gesteld wordt “heeft hij het gedaan?”.

5. Wild Wild Country

Wild Wild Country gaat over de Rajneesh movement onder leiding van goeroe Bhagwan Sree Rajneesh. Het is een typische sekte met zijn leider die aanbeden wordt door de volgers, het luxeleventje van die leider en het feit dat sommige dingen niet altijd even koosjer verlopen.

Netflix laat oud-leden, zowel degene die de goeroe bleven steunen als degenen die opstapten, van de sekte en de politie die instond voor het onderzoek aan het woord.

6. Bobby Kennedy For President

In deze documentaire vertelt Netflix het verhaal van de moord op Robert F. Kennedy in 1968, de broer van John F. Kennedy. Die was vijf jaar geleden ook al dodelijk neergeschoten. Robert had juist de voorrondes van de presidentsverkiezingen gewonnen. Zes uur nadat Robert werd neergeschoten door Sirhan Bishara Sirhan, overleed hij aan zijn verwondingen.

De dader werd levenslang opgesloten en zit tot op het heden nog altijd vast. Hij heeft al enkele keren geprobeerd vroeg vrijgelaten te worden omdat hij ervan overtuigd is dat hij ervan geluisd is. Ook zijn zoon gelooft niet dat zijn vader tot zoiets in staat was. De zaak wordt nu opgerakeld omdat het exact 50 jaar geleden is. In de documentaire worden nog enkele complottheorieën toegelicht.

7. The Staircase

The Staircase is net zoals Making A Murderer een documentaire die de vraag “heeft hij het nu wel of niet gedaan?” centraal stelt. In 2001 vindt auteur Micheal Peterson zijn vrouw Kathleen onderaan de trap dood terug. Zelf zegt hij dat het om een ongeluk ging, maar Peterson wordt al snel als hoofdverdachte gezien. De meningen raken verdeeld en de feiten lijken steeds meer in het nadeel van Peterson te spelen. Heeft hij het gedaan?

8. Amanda Knox

In 2007 werd de toen 21-jarige Meredith Kercher vermoord teruggevonden in een huis in Italië waar ze haar buitenlandse opleiding voltooide. Hoofdverdachten: Amanda, Foxy Knoxy, Fox en haar vriend Raffaele Sollecito. Beiden bleven bij hoog en laag ontkennen dat ze ook maar iets met de moord te maken hadden, maar vlogen wel voor 4 jaar achter slot en grendel.

In de documentaire Amanda Knox laat Netflix exclusieve beelden zien en krijgen rechercheurs en journalisten, alsook Rafaelle en Amanda het woord. Zo kan iedereen zijn kant vertellen. Knox werd uiteindelijk vrijgesproken en is momenteel aan het werk als journaliste en activiste. De echte moordenaar van Meredith is nooit gevonden. Of waren het toch Amanda en Rafaelle all along?

9. Natasha Kampush: 3096 Tage in Gefangenschaft

In 1998 verdween de 10-jarige Natasha Kampush spoorloos. Acht jaar lang werd het meisje vastgehouden door haar kidnapper Wolfgang Přiklopil, totdat ze in 2006 wist te ontsnappen. De dader pleegde zelfmoord door voor een trein te springen, juist voordat hij opgepakt zou worden.

In de documentaire komen vooral Natasha en haar familie zelf aan het woord. Daarnaast wordt het verhaal uit te doeken gedaan. Přiklopil werd tijdens de gevangenschap al in het oog gehouden door de politie omdat die dachten dat hij in het bezit was van kinderporno. Ze hebben hem echter nooit volledig onderzocht en misten dan ook de kans om Natasha te vinden. Ook het feit dat Natasha met het Stockholm-syndroom te kampen kreeg, een syndroom waarbij je je gaat hechten aan degene die je vasthoudt, wordt uitvoerig besproken in de documentaire.

10. Josef Fritzl: The Story of a Monster

Een absoluut horrorverhaal, dat is het verhaal van Josef Fritzl. De man hield zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang gevangen in een kleine ruimte in de kelder en verkrachtte en mishandelde haar doorheen heel de periode. Door de verkrachtingen raakte Elisabeth maar liefst zeven keer zwanger.

In 2008 kon de jonge vrouw eindelijk ontsnappen. Deze documentaire vertelt het hele verhaal en laat je met een beklijvend gevoel achter. Stelden buren zich dan geen vragen? En sterker nog, wist de moeder het en deed ze er gewoon niks aan?

11. The Rachel Divide

Rachel Dolezal was jarenlang de directrice van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) in Washington. Iedereen kwam dan ook volledig uit de lucht gevallen toen haar broer Joshua onthulde dat Rachel geboren was met blond haar en blauwe ogen en helemaal geen Afro-Amerikaanse vrouw is. Een smaadactie tegen de vrouw ging van start en al snel had de zwarte gemeenschap het op haar gemunt.

De Netflix-documentaire gaat verder dan die onthulling. Ze kijken naar het verleden van Dolezal en praten over de beschuldigingen die ze maakt tegenover haar broer Joshua. Hij zou haar en haar zus Esther mentaal, fysiek en seksueel misbruikt hebben. Wat is nog de waarheid en wat is een leugen?

Zijn fictieve crime series meer je ding? Bekijk dan hier onze top 15.

Meer
Lees meer...