Netflixserie blijkt te kloppen: El Chapo kocht Mexicaanse president om voor 100 miljoen

Netflixserie blijkt te kloppen: El Chapo kocht Mexicaanse president om voor 100 miljoen

Wie de Netflixserie ‘El Chapo’ heeft gezien, moet zich regelmatig afgevraagd hebben in hoeverre het hele verhaal klopte. Was het niet allemaal een beetje overdreven, zeker in hoeverre ’s werelds meest gezochte drugsbaron zich had geïnfiltreerd in de Mexicaanse politiek en zelfs de president daar gewoon naar zijn pijpen liet dansen. Wel, het blijkt er niet ver naast te zitten. Joaquín “El Chapo” Guzmán zou voormalig president Enrique Peña Nieto hebben omgekocht voor 100 miljoen dollar. En ook de huidige Mexicaanse president zou geld van El Chapo hebben gehad.

Een getuige verklaart daarover in het proces tegen de drugsbaron, dat momenteel aan de gang is in New York. De getuige is niet van de minste: Alex Cifuentes. Hij was de “right-hand man, left-hand man” van El Chapo, en hij leefde ook twee jaar met hem samen in de bergen toen Guzmán op de vlucht was. Cifuentes herhaalde in de rechtbank zijn verklaring over de omkoping en beweert dat hij de Amerikaanse justitie al in 2016 heeft ingelicht over de steekpenningen.

Het smeergeld zou zijn betaald in oktober 2012, nadat Peña Nieto was gekozen als president van Mexico maar nog niet was ingezworen. Cifuentes zei toen dat de omkoping gebeurde op initiatief van de president, die aanvankelijk 250 miljoen dollar zou hebben geëist. De termijn van Peña Nieto liep vorig jaar af. Hij werd opgevolgd door Andrés Manuel López Obrador.

De 61-jarige Guzmán geldt als een van de succesvolste drugscriminelen ooit. Hij kreeg zijn bijnaam El Chapo (kleintje) vanwege zijn geringe statuur. Guzmán werd in 2017 na een jarenlange klopjacht uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De drugshandelaar was decennialang het hoofd van het Sinaloakartel, een van de machtigste drugsorganisaties ter wereld. Hij wordt onder meer verdacht van tientallen moorden, drugshandel, ontvoeringen en witwassen.

In de reeks

In de Amerikaanse televisieserie die werd geproduceerd door Netflix over het leven van Joaquín Guzmán wordt president Peña Nieto niet bij zijn echte naam genoemd, maar heet hij “presidente 66”. Hij wordt gespeeld door acteur Moisés Arizmendi. Maar wat in de reeks te zien is, blijkt uit getuigenissen tijdens het proces in New York wel degelijk grotendeels te kloppen.

Peña Nieto was van december 2012 tot november 2018 president. Daarvoor was hij gouverneur van de staat Mexico, waarin de hoofdstad Mexico-Stad ligt. Trouwens het houdt niet op met de vorige president: ook de huidige zou wel eens in de problemen kunnen geraken. Een ander kartellid, Jesús Zambada, verklaarde dat hij in 2015 uit naam van Guzmán een omkoopsom van meerdere miljoenen dollars betaalde aan een assistent van de huidige Mexicaanse president, Andrés Manuel López Obrador.

Guzmán heeft via zijn advocaten tegen de serie geprocedeerd. Zelf had hij in 2015 al geprobeerd om zelf een film over zijn leven te laten maken

Trouwens het houdt niet op met de vorige president: ook de huidige zou wel eens in de problemen kunnen geraken. Een ander kartellid, Jesús Zambada, verklaarde dat hij in 2015 uit naam van Guzmán een omkoopsom van meerdere miljoenen dollars betaalde aan een assistent van de huidige Mexicaanse president, Andrés Manuel López Obrador.

Gesponsorde artikelen