Neurotische kiezer makkelijker vatbaar voor populisme

Neurotische kiezer makkelijker vatbaar voor populisme

Gebieden waar de bevolking meer neurotische persoonlijkheidskenmerken laat blijken, stemmen eerder voor Donald Trump in de Verenigde Staten of voor de Brexit in Groot-Brittannië. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Queensland University of Technology in Australië, gebaseerd op een analyse van de persoonlijkheidskenmerken van meer dan drie miljoen kiezers in de Verenigde Staten en bijna een half miljoen personen in Groot-Brittannië.

“Onze studie toont hoe neurotische of psychologische problemen het wereldwijde politieke landschap kunnen vormgeven,” beklemtoont onderzoeksleider Martin Obschonka, professor psychologie aan de Queensland University of Technology. Ze hebben het over een nieuwe trend die de opkomst van angstwekkende populistische politieke campagnes over de hele wereld zou kunnen verklaren.

Onderzoekers spreken over irrationeel stemgedrag. Dat kan gelinkt worden aan het verrassende succes van Trump en de Brexit niet werd voorspeld door modellen die vertrouwden op een rationeel begrip van de kiezers. Het is wel de eerste keer dat neuroticisme in verband werd gebracht met het stemgedrag, dat blijkt nu weldegelijk een invloed te hebben op het succes van populistische politieke campagnes over de hele wereld.

Regio’s en onderwijs

De populistische campagne van Donald Trump was succesvol in staten zoals Pennsylvania, Wisconsin en Ohio, die voordien nog voor de democraten hadden gestemd. De campagne van Trump was ook succesvol in voormalige industriële centra die nu in economisch verval zijn geraak. Onderwijs zou een buffer moeten kunnen vormen tegen de vrees voor populistische politieke campagnes. Regio’s met hogere percentages inwoners met een diploma hoger onderwijs blijken immers veel lagere niveaus van neuroticisme te vertonen.

“De resultaten van de studie tonen dat de angsten en zorgen van kiezers met neurotische persoonlijkheidskenmerken ernstig moeten worden genomen,” aldus professor Obschonka. “Tijdens politieke campagnes moeten de nodige feiten worden aangebracht om die angsten weg te nemen.”

Gesponsorde artikelen