Neuzekesoorlog in Gent: racistische opmerkingen zijn er te veel aan en Termont wil verkoper weg! 

Neuzekesoorlog in Gent: racistische opmerkingen zijn er te veel aan en Termont wil verkoper weg! 

De neuzekesoorlog in Gent is opnieuw geëscaleerd: in een filmpje dat online circuleert, spuidt de ene verkoper racistische commentaar op zijn collega. “Let op voor je portefeuille”, “komt er toch iets goed van de Arabieren”, het is geen mooi stukje video. Bij stad Gent zijn ze het intussen beu, zij kijken of de verkoper de voorwaarden voor zijn vergunning heeft geschonden en of ze klacht kunnen indienen. 

Een neuzekeskar die in het water eindigt, de ene verkoper die de andere met een emmer water bekogelt: het lijkt een slechte reclamespot of een candid-cameraprogramma, maar ’t is bittere realiteit. De competitie tussen twee neuzekeskramen op de Gentse Groentenmarkt begint bizarre proporties aan te nemen. Maar dit is voor één van de twee verkopers wellicht het laatste hoofdstuk van de saga: na een filmpje waarbij hij gewoon racistisch uit de hoek komt, is ook de stad het beu.

“De competitie komt hier vooral van mijn collega, die is van Noord-Afrikaanse origine”, begint Carl Demeestere, de eigenaar van het ene kraampje. “Ken je dat soort mensen? A piece of shit in two shoes.” Maar daar stopt het niet: “Ik denk dat je naar dat beest moet gaan. Want een mens is hij niet, het is een beest.” Even later waarschuwt hij nog dat de twee bloggers achter het filmpje misschien beter goed op hun portefeuille letten “voor ze bij die Arabische fanaticus passeren.”

Neuzekens

Het filmpje, gemaakt door twee reisbloggers die couchsurfen en in elke stad een vlogje maken over een interessant feitje, moest de absurditeit van de neuzekesoorlog aanduiden. Want waar gaat het in essentie over? Twee mannen die naast elkaar staan om lokale specialiteiten aan te prijzen … frambozengeleisnoep. Echt ideaal om het toerisme aan te prijzen, is het niet.

“Ik hou niet echt van m’n collega”, gaat het verder in het filmpje. “Ik vind dat hij naar z’n eigen land moet teruggaan, waar hij thuishoort.” Voor alle duidelijkheid, Demeestere heeft het over Younes Benzaza, de jongeman die het kraampje ernaast meestal bemant. “De snoepjes zijn gemaakt van Arabische gom, toch iets goed dat er van de Arabieren komt”, beweert Demeestere nog voor de twee naar het volgende kraampje gaan.

Racistische praat

“Dit soort racistische praat, we staan daar niet achter hé”, zegt Benzaza. “Wij staan fysiek helaas dicht bij elkaar, maar mentaal staan we kilometers uit elkaar.” De twee kopen snoep en vertellen later in het filmpje nog dat ze “sommige dingen zullen schrappen, omdat ze anders van YouTube zullen gegooid worden.”

Bij stad Gent kunnen ze er intussen niet meer mee lachen: “Wij hebben het filmpje ook gezien, en de uitspraken van mijnheer Demeestere zijn niet licht, daarmee zeg ik niets wereldschokkends”, zegt Claude Beernaert, woordvoerder van burgemeester Daniël Termont (sp.a) aan onze redactie. “We bekijken dan ook of wat hij zegt in strijd is met zijn vergunning.”

“Dit kan niet”

Want, de verkopers gewoon elk op een andere plek zetten, gaat niet zomaar. De vergunning die ze aanvragen, is namelijk plaatsgebonden. Enkel een nieuwe vergunning voor een andere plaats zou dus kunnen, maar dan moeten ze die wel zelf aanvragen. Zolang deze vergunningen geldig zijn, komt daar dus niets van in huis.

Maar daar blijft het niet bij. “We bekijken ook met onze juridische dienst of we hier geen gerechtelijk gevolg aan kunnen geven. In principe kan iedereen dat, die het filmpje heeft gezien, maar we willen hier als stad zeker een standpunt over innemen: dit kan niet.” Is dit de laatste strategische zet in de neuzekesoorlog?

Gesponsorde artikelen