Soms doet een dier het beter. Dat is alvast de gedachte die de legerleiders hadden toen ze beslisten om de volgende tien dieren in te schakelen voor militaire doeleinden. Eén dier kreeg zelfs een medaille voor zijn inspanningen.
1. Bomzoekende bijen
Bijen zijn van nature speurders die gemakkelijk de geur van specifieke bloemen van ver kunnen waarnemen. Daarom worden bijen nu getraind om de geur van de ingrediënten van bommen op te speuren. Als bijen dergelijke geuren waarnemen, beginnen ze hun proboscis te bewegen. Dat is een soort verlenging van de monddelen.
In de praktijk zouden bijen in een doos geplaatst worden op een luchthaven waarin ze worden blootgesteld aan de geuren van voorbijkomende mensen. Hun reacties zouden dan via videobeelden in de gaten worden gehouden.
2. Spionerende dolfijnen
Dolfijnen maken al decennialang deel uit van de Amerikaanse en Russische marine. Ze maakten onder andere deel uit van de oorlog in Vietnam en in Irak. Hun taak is om zowel mijnen als verdachte zwemmers te lokaliseren.
Wat gebeurt er als een dolfijn iemand verdachts waarneemt? Sinds 2009 bewaken dolfijnen een marinebasis in Washington. Als er zich een indringer in het water bevindt, raakt de dolfijn een sensor aan op een boot om de inzittende te waarschuwen. Daarna plaatst diegene een lichtgevend object op de neus van de dolfijn die dan naar de indringer zwemt. Op die manier weten de ordediensten dan waar ze moeten zoeken.
3. Antiterreurwoestijnratten
De Britse geheime dienst wou in de jaren 70 van de vorige eeuw woestijnratten gebruiken om terroristen op te sporen op vliegtuigen. Volgens de directeur van de geheime dienst gebruikte Israël de dieren al om inzittenden op te sporen met hoge dosissen adrenaline in hun bloed.
Groot-Brittannië heeft het systeem echter nooit ingevoerd omdat wetenschappers ontdekten dat de woestijnratten het onderscheid niet konden maken tussen terroristen en passagiers die bang waren om te vliegen.
4. Insect cyborgs
Het lijkt iets uit de toekomst, maar het Amerikaans leger is volop bezig aan het ontwikkelen van insect cyborgs. Wetenschappers planten elektronische deeltjes in insecten wanneer ze nog aan het groeien zijn waardoor de deeltjes volledig omsloten worden door weefsel. Zo kunnen de insecten gecontroleerd worden en kunnen ze ook gebruikt worden om informatie te verzamelen. De volgende rups die je ziet zou je wel eens aan het afluisteren kunnen zijn.
5. Tankhonden
De Sovjet-Unie had tijdens de Tweede Wereldoorlog het idee om honden in te schakelen tegen de Duitse tanks. De honden werden bommen om het lijf gedaan en dan getraind om voedsel te gaan zoeken onder de tanks. Wanneer ze dat deden, werden de bommen tot ontploffing gebracht.
Het plan liep echter faliekant af, want de honden waren niet getraind om onder bewegende tanks te kruipen en liepen van de schrik terug naar de Russische soldaten. Om te voorkomen dat de hond tot ontploffing zou komen, werd hij op de terugweg afgeknald.
6. Spionerende poezen
Net zoals de tankhonden waren de spionerende poezen een mislukt experiment. Tijdens de Koude Oorlog wou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA katten voorzien van afluisterapparatuur. Zo zouden ze de Russen kunnen afluisteren vanop onder andere vensterbanken. Het project, dat de titel Operation Acoustic Kitty kreeg, kostte 16 miljoen dollar en voorzag een antenne in de staart van katten.
Nadat de CIA de katten had afgeleerd om weg te lopen wanneer ze honger hadden, werd de eerste kat ingezet in Washington bij een Russisch gebouw. Enkele minuten nadat de kat losgelaten was, werd ze overreden toen ze de straat wou oversteken. Operation Acoustic Kitty werd afgeschaft.
7. Soldaat Beer
In 1943 vond het Poolse leger een welp in de heuvels van Iran. De soldaten gaven hem onderdak en melk en het duurde niet lang vooraleer hij samen met hen bier dronk en sigaretten rookte. In 1944 werd hij zelfs officieel ingeschreven in het Poolse leger. Zijn taak bestond er in dat hij wapens en munitie moest dragen tijdens de gevechten. Ook ontdekte hij een Arabische spion in één van de barakken van het leger. Na de oorlog verhuisde hij naar de zoo van Edinburgh waar hij tot zijn dood in 1963 bleef.
8. Oorlogsduiven
Het Amerikaans leger – daar zijn ze weer! – had tijdens de Tweede Wereldoorlog een aparte afdeling die enkel duiven kweekte en trainde om boodschappen, kaarten en foto’s af te leveren. Volgens historici kwamen negentig procent van die boodschappen goed aan.
De duiven maakten zelfs deel uit van D-Day, omdat radio’s toen niet gebruikt mochten worden. De duiven leverden informatie over de positie van de Duitse soldaten in Normandië en brachten nieuws over al dan niet geslaagde missies. 32 duiven kregen zelfs een medaille van het Britse leger voor hun bijdrage aan de oorlog. Onder andere de Amerikaanse duif G.I. Joe en de Ierse duif Paddy kregen een medaille.
9. Boeiende zeeleeuwen
Net zoals de dolfijnen schakelt de Amerikaanse marine zeeleeuwen in om mijnen op te sporen, maar de zeeleeuwen worden ook getraind om indringers te boeien. Ze dragen een veerklem in hun mond die rond de benen van een zwemmer kan sluiten wanneer ze er tegenaan stoten. De zeeleeuw is zo snel dat de veerklem al bevestigd is voordat de indringer het beseft. Er is meestal ook een touw bevestigd aan de veerklem waardoor de indringer gemakkelijk aan boord kan gehaald worden van een naburige boot.
10. Ontploffende vleermuizen
Om Japanse steden doeltreffender te kunnen aanvallen, werden vleermuizen ingeschakeld. Net zoals de Russische honden kregen de vleermuizen ook een bom rond het lijf gedaan. Ze werden in projectielen gestopt die gedropt werden boven Japanse steden. Wanneer het projectiel landde, konden de vleermuizen ontsnappen en zich in gebouwen verstoppen. Op dat moment werd hun bom geactiveerd.
Hoewel de tests goed verliepen bij een gesimuleerde Japanse stad, werd het project toch afgelast omdat het leger vond dat het te traag ging.
Bron: Mother Nature Network