Left Right
scrollTop top

Niet-essentiële reizen op tafel bij het Overlegcomité, in Frankrijk verplichte PCR-test


© Alexander De Croo . – Daina Le Lardic / PE / Isopix

De regering van president Emmanuel Macron heeft beslist dat reizigers een negatieve PCR-test moeten voorleggen als ze de republiek binnen willen. Maar plezierreisjes liggen ook op tafel bij het Overlegcomité.

In het nieuws: Niet-essentiële reizen worden in Europa schijnbaar aan banden gelegd tijdens de coronacrisis. Macron eist van reizigers een negatieve PCR-test. Alexander De Croo kreeg zo gelijk van Europa.

De kwestie: Niet-essentiële reizen lijken een pijnpunt, met de krokusvakantie in het verschiet. Na de beelden van overvolle hallen in Brussels Airport, Charleroi en Schiphol, ligt er druk op politici om plezierreisjes aan te pakken. Daar komt ook nog de besmettelijkheidsgraad van de Britse variant bij. Maar reizen verbieden raakt aan het hart van de Europese Unie en ligt erg gevoelig.

Wat zegt Von der Leyen? Die heeft zich nu akkoord verklaard dat niet-essentiële reizen verboden mogen worden. Dat is een pluim in de hoed van De Croo, die dat advies kan meenemen naar het Overlegcomité deze week.

Wat zal daar beslist worden? Dat die niet-essentiële reizen verboden worden tot na de krokusvakantie, dat lijkt intussen zo goed als in kannen en kruiken. Maar wat een niet-essentiële reis is, dat moet nog uitgevlooid worden. De quarantaine achteraf zou alvast opgetrokken worden naar tien dagen. Grenswerkers mogen alvast op hun twee oren slapen, maar voor zakenreizen wordt het een stuk ingewikkelder.

En de contactberoepen? Er is nog geen zicht op versoepelingen, maar de contactberoepen zouden al wat perspectief krijgen. Als de cijfers gunstig evolueren, zou er een strikt protocol worden uitgewerkt en kan er misschien half februari heropend worden.

Hoe zit het nu met die PCR-testen? Als je een essentiële reis moet maken naar Frankrijk, dan zal je vanaf zondag een negatieve test moeten voorleggen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.650.552
 • Aantal
  doden
  2.546.588
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141