Nieuw op Netflix deze week: het laatste deel van ‘BoJack Horseman’, nieuwe reeksen ‘The Stranger’ en ‘Ragnarok’, de topfilm ‘Uncut Gems’ en een documentaire over Taylor Swift

Week 5 van 2020 en het eerste televisieafscheid van het jaar is aangebroken: Netflix dwingt ons om afscheid te nemen van BoJack Horseman, één van de personages en reeksen die ons doorheen de jaren meer en meer dierbaar is geworden. Om de pijn te verzachten wordt deze week ook de topfilm Uncut Gems op ons afgevuurd en nieuwe reeksen uit Nederland, Spanje, Italië, Noorwegen en Brazilië.

Series

We zijn altijd slecht geweest in afscheid nemen en dat gaat bij het einde van BoJack Horseman niet anders zijn. Het is een serie die we de voorbije jaren in de armen gesloten hebben. Elk seizoen werd nog een beetje beter dan het seizoen ervoor en zat vol kleine grappige vondsten, woordspelingen, visuele gags. Maar de grote waarde van BoJack Horseman is dat ze diverse thema’s op de kaart heeft weten te zetten, zoals depressie, alcoholisme, rouw of het uitstellen van moederschap.

In het eerste deel van seizoen zes zagen we BoJack terugdenken aan die momenten waarop hij voor het eerst met alcohol in contact kwam of die voorvallen die hem naar de fles deden grijpen. Aan het begin van het tweede deel start hij een nieuwe baan als docent en probeert hij verbinding te maken met Hollyhock. Over het einde van seizoen zes en dus van de hele reeks weten we uiteraard nog niks. Wat we wel weten is dat bedenker Raphael Bob-Waksberg alle scenaristen naar huis heeft gestuurd om de laatste twee afleveringen helemaal zelf te schrijven. Dat maakt ons nog meer benieuwd. En nu gaan we onze ontkennigsfase in, tot we de hele reeks hebben uitgekeken.

Gelukkig zijn er ook nieuwe series. Deze week mogen we onder andere uitkijken naar The Stranger, een nieuwe thrillerreeks gebaseerd op het gelijknamige boek van Harlan Coben. Eerder werd ook al Safe van deze auteur door Netflix verfilmd. De verwachting is dat er in de komende jaren nog bewerkingen zullen volgen.

In The Stranger wordt Adam (Richard Armitage) op een bepaald moment benaderd door een mysterieuze vrouw. Adam maakt net een moeilijke periode door omdat hij samen met zijn vrouw een miskraam te verwerken heeft. De mysterieuze vrouw vertelt hem echter dat zijn vrouw helemaal nooit zwanger is geweest. Wie is die vrouw? Hoe weet ze van de miskraam van zijn vrouw? En, liegt Adams vrouw echt, of niet?

De nieuwe Noorse reeks Ragnarok heeft helemaal niks met die Thor-film uit 2017 te maken, maar wel de Noorse mythologie en klimaatopwarming. We maken kennis met de inwoners van het fictieve dorpje Edda, waar ze plots te maken krijgen met warme winters terwijl de regen met bakken uit de lucht valt en een ijsberg op een paar dagen wegsmelt. Tegelijkertijd loopt er een nieuwe jongen in het stadje rond die over bijzondere krachten lijkt te beschikken. Wat de inwoners niet weten, is dat de apocalyps met rasse schreden nadert.

Uit Nederland werd Fenix (2018) opgepikt. De reeks was in Nederland al te zien op de betaalzender KPN Vandaag, maar is dus ook voor de meeste Nederlanders nieuw. Net als Undercover (met Tom Waes en bij ons te zien op Eén) speelt Fenix zich af in het Brabantse drugmilieu. In Fenix wordt er een groot plan opgezet om een XTC-dealer in een hinderlaag te lokken. Dat plan mislukt faliekant, waarna Jara, de dochter van officier van Justitie Pieter Haag (die omkwam bij de hinderlaag) de naam van haar vader wil zuiveren.

Nog meer drugs in de Spaanse reeks Vivir Sin Permiso (in het Engels: Unautohirzed Living) die een Galicische schipper en drugbaron volgt die aan de ziekte van Alzheimer lijdt.

Dat Netflix heel erg op de lokale markten aan het inzetten is, mag nu wel duidelijk zijn, want naast een Noorse (boven) en een Italiaanse (zie onder) is er deze week ook een nieuwe Brazilaanse Netflix Original. De Brazilaanse – Onisciente – speelt zich af in een stad waarvan de inwoners 24/7 in de gaten worden gehouden. Toch wordt er een moord gepleegd die niet opgemerkt werd door het bewakingssysteem. De jonge Nina besluit te onderzoeken wat er gebeurd is, maar moet daarvoor ook zelf wel aan het bewakingssysteem weten te ontsnappen. Als de reeks even goed is als 3% (van dezelfde makers), dan zijn we klaar voor zes afleveringen verwennerij.

https://www.youtube.com/watch?v=8lCA3TZIlI0

Wie het liever in Italië zoekt, kan terecht bij Luna Nera, een reeks over een aantal vrouwen die leven in het Italië van de zeventiende eeuw en daar verdacht worden van hekserij.

Films

De laatste grote films van netflix – The Irishman, Marriage Story en The Two Popes – kregen stuk voor stuk een cinemarelease in België en dus is het des te vreemd dat deze in het buitenland bejubelde film (het woord “meesterwerk” is gevallen) er geen heeft gekregen. De hoofdrol in Uncut Gems is voor Adam Sandler, maar dat wil nog niet zeggen dat we gillend moeten wegrennen. Sandler heeft immers in het verleden bewezen dat hij wel kan acteren, hij moet gewoon willen.

Hier speelt hij een juwelier die na een diefstal in zijn winkel in de diamantenwijk in New York in de problemen komt en diep in de schulden komen te zitten. Het zijn Benny en Josh Safdie die het beste uit Sandler wisten te persen, net zoals ze dat in 2017 bij Robert Pattinson deden voor hun knappe film Good Time.

Rond het Japanse 37 Seconds hangt een stuk minder buzz, maar deze film won wel al prijzen won wel verschillende prijzen op het filmfestival van Berlijn en een prijs op het filmfestival van Rome. De film draait rond een jonge manga-artieste die na een hersenverlamming bij haar geboorte aan haar rolstoel gekluisterd is en op een persoonlijke ontdekkingstocht trekt richting persoonlijke en seksuele vrijheid.

Voor wie film in de eerste plaats als ontspanning ziet, staat sinds deze week The Hitman’s Bodyguard (2017) op Netflix waarin Ryan Reynolds een lijfwacht speelt die wordt ingehuurd om binnen 24 uur de beruchte huurmoordenaar Darius Kincaid (Samuel L. Jackson) van Londen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te begeleiden. Een klein detail: Kinciad staat ook op de wanted-lijst van de ex-president Vladislav Dukhovich, de voormalige baas van de huurmoordenaar.

Ook in de categorie “episch”: de film Warcraft (2016) van Duncan Jones, zoon van David Bowie, die gebaseerd werd op de gelijknamige videogames.

Docu & Reality

Netflix is er goed in: door genoeg geld op tafel te gooien verzamelen ze een indrukwekkende reeks aan series, films en zeker ook documentaires waar iedereen op zit te wachten. Op gebied van muziekdocumentaires denken we dan bijvoorbeeld aan de bekende Lady Gaga-documentaire Five Foot Two of de registratie van Bruce Springsteen On Broadway. Voor fans van Taylor Swift – en die zijn met veel is er nu Miss Americana, een documentaire die kanten van de zangeres laat zien die we niet eerder kenden.

Zo heeft de 30-jarige zangeres het ook over haar eetstoornis en over de angst om het podium op te stappen. En over het feit dat ze zélf haar imago wil vormgeven en dat niet langer wil overlaten aan platenbazen. Maar Swift zal ook meer persoonlijke zaken tonen zoals de strijd tegen kanker die haar moeder voert.

De laatste jaren zijn er ook diverse knappe natuurdocumentaires verschenen. Netflix droeg daaraan zijn steentje bij door Our Planet. Het nachtleven van de dieren wordt nu belicht in de zesdelige reeks Night On Earth.

https://www.youtube.com/watch?v=a2W0ivtnXjY

Het schiet weer alle kanten op deze week, want de nieuwste realityreeks van Netflix heeft niets te maken met dieren of met Taylor Swift. Next In Fashion verzamelt achttien veelbelovende ontwerpers die in teams rode loper-looks moeten bedenken voor Eva Chen en Monique Lhuillier. De winnaar van deze competitie ontvangt 250.000 dollar en kan debuteren met een collectie. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de aankomende mode dus!

Meer
Lees meer...