Left Right
scrollTop top

Nieuw op Netflix deze week: Steve Carrell zet een ruimteleger op poten in ‘Space Force’, ‘Snowpiercer’ is vertrokken, Hannah Gadsby brengt ons aan het lachen, Jeffrey Epstein doet ons huiveren


Verlengd Pinksterweekend en dus weer een dag extra om de groei van onze Netflix-lijst binnen de perken te houden. Deze week loopt vooral Space Force in de kijker, de nieuwe samenwerking tussen The Office-icoon Steve Carrell en de bedenker van de serie, Greg Daniels. Maar ook Hannah Gadsby is terug met een nieuwe comedy special, twee jaar na het internationaal bejubelde Nanette.

Series

Greg Daniels – de bedenker van The Office US – heeft een nieuwe reeks klaar én Steve Carrell doet mee. Meer hebben we niet nodig om op het puntje van onze stoel te zitten.

Het was juni 2018 toen president Trump aankondigde dat hij een ruimteleger wilde “om de nationale veiligheid van de VS ook buiten de grenzen van de aarde te verdedigen.” Het idee zette de radartjes in Steve Carrells hoofd aan het werk en die zag maar één optie voor een mogelijke samenwerking: zijn oude maatje Greg Daniels. Hij belde Daniels met twee woorden: “Space Force.” De bedenker van sitcoms als Parks And Recreation en The Office US zag meteen potentieel in het idee van Carrell, die lang in The Office US te zien was als de tragikomische bedrijfsleider Michael Scott.

Over naar Snowpiercer dan. Daarvan zijn de eerste twee afleveringen aangekomen op Netflix. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige film van – ondertussen dankzij Parasite meervoudig Oscarwinnaar – Bong Joon-Ho uit 2013, die op zijn beurt gebaseerd was op een Franse graphic novel. Het verhaal speelt zich helemaal op een trein af, want de weersomstandigheden op de aardbol zijn zo extreem geworden dat leven er niet meer mogelijk is. Alle overlevenden zitten op een trein, die in cirkels om de aarde heen draait. In de trein woedt een heuse klassenstrijd: de meest gegoeden zitten vooraan de trein met alle luxe, hoe meer naar achter hoe armer en hoe erbarmelijker de levensomstandigheden. De film was interessant of de serie dat ook is en kan blijven, valt nog af te wachten.

Naast nieuwelingen zijn er ook deze week weer wat oude series die terugkeren. Van The 100 is het zevende en laatste seizoen gestart. Die afleveringen worden aangevuld aan het tempo van één per week. De sitcom Modern Family is aangevuld met het negende en het tiende seizoen. Daar ontbreekt nu dus enkel nog het elfde en laatste seizoen.

Films

Nieuwe titels worden vaak met veel geweld en bombarie aangekondigd op Netflix. Moeilijk om ernaast te kijken. Andere titels sluipen subtiel en geruisloos binnen en dreigen te verdrinken in het overaanbod, ook al zijn ze wel de moeite waard. Zo een titel van de tweede categorie is het Mexicaanse filmpareltje Ya No Estoy Aqui ofte I’m No Longer Here.

Hierin volgen we de zeventienjarige Ulises die helemaal in de ban is van vertraagd afgespeelde Colombiaanse cumbiamuziek. Ulises is de leider van een vreedzame jeugdbende met een heel eigen cultuur, klederdracht en manier van dansen. Tot hij gedwongen wordt om naar de Verenigde Staten te vluchten.

Verder zijn er ook nog enkele recente toppers toegevoegd. Wie de realiteit nog niet zwartgallig genoeg vindt, kan zijn toevlucht nemen tot Children Of Men (2006) waarin we in een wereld terecht komen waar de mensheid op uitsterven staat en Clive Owen de antiheld speelt die de laatste zwangere vrouw in veiligheid moet brengen.

Voor wie het allemaal toch iets lichter en zonniger wil, is er Miami Vice (2006), de politiefilm uit 2006 waarin Michael Mann ons een update presenteerde van zijn eigen televisiereeks uit de jaren 80. De rollen van Sonny Crockett en Ricardo Tubbs worden hier vertolkt door respectievelijk Colin Farrell en Jamie Foxx.

En voor wie dat nog niet licht genoeg vindt, is er Ted (2012) waarin de vriendschap centraal staat tussen Mark Wahlberg en een grofgebekte teddybeer.

Docu & Comedy

Eenzelfde beweging kunnen we maken in deze laatste categorie. We beginnen stevig met Jeffrey Epstein: Filthy Rich, een vierdelige documentairereeks die dieper ingaat op wie Jeffrey Epsein was. Aan deze kant van de oceaan hoorden velen de naam van de New Yorkse miljonair voor het eerst in 2019, toen hij naar de gevangenis moest na een veroordeling voor misbruik van minderjarigen.

Even later hing hij zichzelf op in zijn cel, een daad die in heel wat complottheorieën op het internet betwist werd. Filthy Rich staat stil bij wie Epstein was, wat zijn misdaden waren en hoe lang hij ermee is kunnen wegkomen.

Valt er hier misschien ook nog iets te lachen. Misschien bij Hannah Gadsby, ja. De Australische deed twee jaar geleden internationaal heel wat stof opwaaien met haar show Nanette die toen de discussie deed opwaaien over wat comedy was, wat comedy kon zijn en of Gadsby daar wel bij te rekenen viel. In diezelfde show kondigde Gadsby trouwens haar afscheid als comedienne aan, wat nu zelf een grap bleek te zijn, want met Douglas is er toch weer een nieuwe voorstelling.

Voor wie nog naar andere tips zoekt: hier zijn er nog 50, in de vorm van onze lijst met de beste series die momenteel op Netflix te vinden zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…