Left Right
scrollTop top

Nieuw te streamen vanaf deze week: series ‘Them’, ‘Your Honor’ en ‘Alex Rider’ en topfilms ‘Tenet’ en ‘For Sama’


Nieuw te streamen 2021 - week 14
© Netflix, Disney+, Amazon, Streamz

Ja, er heerst een overaanbod aan nieuwe series en films, maar wel eentje om heerlijk van te smullen. Ons leven is helaas te kort om alles te kunnen bekijken, maar ook deze week zijn er weer een aantal nieuwe films en series waarvan we niet kunnen wachten om eraan te beginnen.

Series

Een grote serietip van deze week is Them, nieuw op Amazon Prime. Het betreft een nieuwe anthology-horrorreeks met elk seizoen een nieuwe insteek over hoe Afro-Amerikanen het hebben gehad in de Verenigde Staten. Het eerste seizoen vertelt het verhaal van het gezin Emory – vader, moeder en twee dochters – die naar een geheel blanke wijk in Los Angeles verhuizen, anno 1953.

Hun buren ontvangen hen niet echt met open armen. Het gaat moeilijk op het werk en op school. Behalve met vooroordelen en buren die het gezin beginnen te terroriseren krijgen ze ook te maken met bovennatuurlijke verschijnselen. Drie jaar geleden werd aan de serie begonnen, nu is het resultaat klaar. Voor de fans van Get Out en Lovecraft Country.

Ook VRT laat zich gelden in de streamingoorlog. Nadat ze het vierde seizoen van Fargo als eerste op het Belgische publiek konden loslaten, hebben ze nu weer een nieuwe topreeks gestrikt. Sinds vorige week al is Your Honor op Canvas te zien. De hele reeks is in één trek te bekijken op VRT NU. In deze erg recente reeks van Showtime speelt Bryan “Breaking Bad” Cranston een rechter die alles op alles zet om zijn zoon te beschermen, nadat die van een ongeval met vluchtmisdrijf heeft veroorzaakt.

Op Streamz kan je dan weer beginnen aan Alex Rider, de adaptatie van de razend populaire boekenreeks over een tienerspion van de hand van Anthony Horowitz. Otto Farrant schittert als Alex Rider, een Britse tiener die als spion opgeleid wordt. Het eerste seizoen is een verfilming van het boek ‘Point Blanc’, het tweede boek in de reeks. In dit verhaal zien we hoe Rider van scholier in Londen de overstap maakt naar tienerspion die een missie in de Franse Alpen moet voltooien.

Een nieuwe Zweedse misdaadtopper is op Netflix te vinden. Snabba Cash speelt zich af in de onderbuik van de Zweedse criminaliteit en start zo’n tien jaar na de gebeurtenissen van de gelijknamige filmtrilogie. Hierin probeert de alleenstaande moeder Leyla te voorkomen dat haart start-up overkop gaat. Ze zoekt ook wanhopig naar een manier om haar voormalige partner uit te kopen en raakt bevriend met Salim, een bruiloftszanger én huurmoordenaar.

Van Zweden gaan we naar Duitsland voor de nieuwe reeks Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo op Amazon Prime. De nieuwe achtdelige reeks is een update van de ophefmakende film Christiane F. uit 1981. De serie vertelt het verhaal van een groep tieners die onderduiken in de onderwereld van Berlijn, verslaafd raken aan heroïne en uiteindelijk zelfs in de prostitutie belanden, op zoek naar dromen, vrijheid en blijheid.

Ook op Star (Disney+) zijn deze week nieuwe series toegevoegd. Vorige week was er nog High Fidelity, deze week krijgen we de kans om de reeks Dollface (2019) van hulu in te halen. Deze romantisch-komische reeks volgt webdesigner Jules (Kat Dennings uit het MCU) die probeert om na een breuk de vriendschappen te herstellen die ze tijdens haar relatie verwaarloosd heeft.

En tot slot is, nog op Star (Disney+), het tweede seizoen van Solar Opposites van start gegaan, razendsnel na het eerste. Elke week zal een nieuwe aflevering volgen. Aan het begin van het tweede seizoen merken de aliens Korvo en Terry dat ze niet de enige buitenaardse wezens op de planeet Aarde zijn. Ze vinden immers een gezin in het riolenstelsel.

Nieuwe films

Het is een goeie week voor Amazon Prime, want naast twee nieuwe series én een nieuwe aflevering van Invincible hebben ze ook Tenet van Christopher Nolan aan hun catalogus kunnen toevoegen. Tenet is legendarisch geworden omdat het ongeveer de enige blockbuster is die in het coronajaar 2020 in de bioscopen is terecht gekomen. Hoewel de film allesbehalve perfect is, was iedereen het er wel over eens: dit is een bioscoopfilm. Heel benieuwd dus of deze ook op het kleine scherm tot zijn recht zal komen.

Robert Pattinson zei onlangs nog dat hij tijdens het filmen zelf niet helemaal begreep waar de film over ging. Zeker is dat de film gaat over een geheim agent die deel uitmaakt van een team dat een derde wereldoorlog moet voorkomen. Ze moeten de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage. Een belangrijk onderdeel van de operatie is het mysterieuze sleutelwoord “Tenet”.

Er zijn zo van die films die het label ‘film’ overstijgen. For Sama is er zo één, dit is geen film, maar existentieel kijkvoer. In For Sama is het Waad al-Kateab die ons met de camera in de hand toont hoe het er in een belegerd Aleppo aan toe gaat. Ze toont leven, oorlog, en dood. Ze start met filmen in 2012, vindt de liefde in een belegerde stad, trouwt en krijgt een kind. Dat allemaal in de rauwe realiteit. Er zitten scènes in de film die we nooit meer uitgewist krijgen, maar dit is wel essentieel kijkvoer. Te vinden op Streamz+.

Nieuw op Netflix is Thunder Force, een actiekomedie waar we ondanks de aanwezigheid van Octavia Spencer en Melissa McCarthy bijzonder weinig van verwachten, als we eerlijk zijn. Spencer speelt een wetenschapper die een goedje heeft ontwikkeld om superkrachten te kunnen krijgen. Maar als ze haar beste vriendin Lydia per ongeluk voorziet van het goedje, ontstaat er een bijzondere nieuwe superheld.

Een Oscarnominatie hebben ze er niet aan overgehouden, maar Buladó was wel de Nederlandse Oscarinzending voor dit jaar. De film, die nu aan Netflix is toegevoegd, draait rond de elfjarige Kenza die samen met haar vader Ouira, haar opa Weljo en zwerfhond Cajun woont in een huisje op een autosloperij op het platteland van Curaçao. De twee mannen in haar leven zijn elkaars botsende tegenpolen: haar vader is politieagent en een rationele man, terwijl haar opa zich het liefst in de spirituele wereld uit de geschiedenis van de eilanden begeeft. Kenza balanceert tussen deze twee werelden in, tot het verdriet over verlies van dierbaren haar ogen opent en ze zich openstelt voor de mystieke, troostende tradities van haar opa.

Wél Oscarmateriaal is Two Distant Strangers, een 32 minuten durende kortfilm die Netflix heeft aangekocht. In deze korte film probeert een man thuis te komen, bij zijn hond, maar herbeleeft hij steeds een dodelijke confrontatie met een agent.

En voor een meerkost op de verschillende VOD-kanalen kan je ook Zack Snyder’s Justice League in huis halen, de meer dan vier uur (!) durende versie van Zack Snyder’s vergruisde film Justice League uit 2017. Volgens de regisseur werd de film verpest door Warner Bros. Hijzelf moest vroegtijdig de productie verlaten door de dood van zijn dochter. Regisseur Joss Whedon werd toen aangetrokken om de film af te werken en reshoots te doen en die kreeg ook het mandaat van de studio om stevig het mes te zetten in de lengte van de film. Nu laat Snyder de film zien zoals hij die destijds al voor ogen had.

Oudere films

Ook wat oudere films zijn weer toegevoegd aan de streamingplatformen. Op Netflix willen we Wild Rose (2018) aanraden, de film waarin Jessie Buckley de uit Glasgow afkomstige countryzangeres Rose-Lynn Harlan speelt. Zij trekt naar Nashville om het daar te proberen maken in de muziek. Aanradertje!

Op Star (Disney+) is dan weer Can You Ever Forgive Me? te vinden, de film waarvoor Melissa McCarthy voor een Oscar genomineerd werd. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van de celebrity-biografe Lee Israel. Wanneer haar carrière in het slop zit, besluit ze om memorabilia van beroemdheden te vervalsen.

Nog een waargebeurd verhaal en niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees: in The Walk (2015, nu op Netflix) zien we Joseph Gordon-Levitt de Franse koorddanser Philippe Petit vertolken. Hij maakte zich in 1974 klaar voor zijn meest indrukwekkende stunt ooit: de waaghals is van plan om op ruim 400 meter hoogte tussen de torens van het World Trade Center door te lopen over een dun koord.

Na al die jaren nog even vermakelijk is Edge Of Tomorrow (2014, op Amazon Prime) met Tom Cruise die vast komt te zitten in een timeloop. In een wereld die aangevallen wordt door aliens speelt Cruise majoor William Cage die na enkele minuten op missie sneuvelt en vervolgens op raadselachtige wijze in een timeloop terecht komt. Daarin moet hij steeds opnieuw hetzelfde gevecht leveren en elke keer weer de dood vindt. Een variatie op Groundhog Day die tot het einde amusant blijft.

Dalen we nog wat verder af in de filmgeschiedenis dan komen we in de jaren negentig terecht. Drie grote films uit die tijd zijn nu aan Netflix toegevoegd. Zo is ook The Green Mile (1999) nu op de dienst te vinden. In de film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King, kijkt cipier Paul Edgecomb (Tom Hanks) terug op zijn carrière. Jarenlang heeft hij dienstgedaan als cipier op Death Row. In het jaar 1935 maakte hij daar kennis met een bijzondere gevangene: de reus John Coffey, die beschuldigd werd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes.

Uit het jaar 1993 zijn twee films aan Netflix toegevoegd. De grote Oscarwinnaar van dat jaar was Schindler’s List van Steven Spielberg. Zeven beeldjes won de film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en tot op heden staat de film in de top 10 van de beste films aller tijden volgens de gebruikers van IMDb. Een rasechte klassieker dus en met zijn speelduur van meer dan drie uur perfect voor een weekenddag.

Uit hetzelfde filmjaar en ook op Netflix – geschikt om die filmdag te vervolmaken – komt In The Name Of The Father aanwaaien. Die film werd genomineerd voor zeven Oscars, maar won er geen omdat Schindler’s List met alles was gaan lopen. De film, met Daniel Day-Lewis in de hoofdrol, vertelt het verhaal van Gerry Conlon die verdacht wordt van lidmaatschap van het IRA. Uit veiligheidsoverwegingen stuurt zijn vader hem naar Londen, waar hij ook is als op 5 oktober 1974 een bomaanslag wordt gepleegd en een hippie hem en zijn vrienden aangeeft als mogelijke daders. Door de nieuwe anti-terrorismewet worden ze gemarteld zonder officiële aanklacht en worden ze een zondebok voor de Brits-Ierse kwestie.

Docu

Wij zijn een absolute golfleek, maar zelfs golfleken weten wie Tiger Woods is. Op Streamz is dezer dagen een tweedelige HBO-documentaire te vinden – Tiger getiteld – die een onthullende blik biedt op de opkomst, ondergang en epische comeback van het wereldwijde icoon Tiger Woods.

Een ander icoon uit een totaal andere tak van de Amerikaanse populaire cultuur is Dolly Parton. Bij Netflix doen ze minder en minder moeite om te verbergen dat ze het wel voor de zangeres hebben. Nu hebben ze Dolly Parton: A MusiCares Tribute aan hun aanbod toegevoegd, een muzikale avond avond vol muziek en herinneringen waarop een gemeenschap van iconische artiesten Dolly Parton eert als de MusiCares Persoon van het Jaar.

En tot slot nog wat true crime van Netflix: in This Is A Robbery: The World’s Biggest Art Heist, een vierdelige docureeks, wordt de grootste kunstroof aller tijden geconstrueerd. Op 18 maart 1990 werden 13 kunstwerken gestolen uit het Isabella Stewart Gardner-museum te Boston. Twee kunstrovers vermomd als politieagenten overmeesterden en knevelden toen de museumbewakers om de volgende 81 minuten hun slag te kunnen slaan. Boeiend en fascinerend.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…