1 oktober stond al een hele tijd in onze agenda gemarkeerd, want dat is de datum vanaf wanneer Seinfeld op Netflix te zien is. Toch zijn het vooral de films die ons deze week enthousiast maken: een nieuwe film met Jake Gyllenhaal en recente knallers als 1917, The Killing Of Two Lovers, Knives Out en Just Mercy én de onverslijtbare klassieker The Conversation zijn nu ook te streamen. Voor de ramptoeristen onder ons: er is ook een Broadwaymusical over prinses Diana te vinden tussen het nieuwe aanbod.
Series
Het gebeurt hoogst zelden dat we dit serieoverzicht beginnen met een oudere serie, maar in het geval van Seinfeld maken we graag een uitzondering. De reeks liep tussen 1989 en 1998 en draaide rond Jerry Seinfeld, zijn beste vriend George, zijn buurman Kramer en zijn ex Elaine. De serie wordt vaak omschreven als “the show about nothing” omdat het vaak draaide over triviale dingen. Seinfeld is sindsdien vaak gekopieerd, maar nog nooit geëvenaard.
Een veelbelovende nieuwe reeks op Netflix is Maid, een minireeks waarin we Alex volgen, een alleenstaande moeder die plots op straat komt te staan nadat ze ontsnapt is aan een gewelddadige relatie. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van schrijfster Stephanie Land. In één van de hoofdrollen herkennen we de getalenteerde Margaret Qualley die we nog kennen uit The Leftovers en de recente film My Salinger Year.
Een reeks over een mannetje gemaakt uit kastanjes, meer herfst wordt het niet. Uit Denemarken en ook nieuw op Netflix is The Chestnut Man. Die serie speelt zich af in een rustig voorstadje van Kopenhagen waar de politie een gruwelijke ontdekking doet: een vermoordde jonge vrouw met nog maar één van haar handen. Boven haar hangt een klein mannetje, gemaakt van kastanjes. De zaak wordt toegewezen aan detective Naia Thulin en haar nieuwe partner, Mark Hess. Al snel worden aanwijzingen gevonden die hen leiden naar eerdere verdwijningen.
Nog meer nieuwe minireeksen op Netflix: Luna Park bestaat uit zes afleveringen en speelt zich af in het Rome van de jaren zestig. Wanneer de twee jonge meisjes Nora en Rosa elkaar ontmoeten worden een aantal ontmoetingen en intriges in gang gezet die een lang verborgen geheim aan het licht brengen.
Netflix biedt ons deze week ook nog twee uitstekende Scandinavische reeksen aan. De eerste heet Arvingerne, of The Legacy, en liep van 2014 tot 2017. Centraal staat de familie Grønnegaard. Net voor het overlijden van kunstenares Veronika Grønnegaard geeft ze een papiertje aan Signe, een jonge vrouw die na 22 jaar ontdekt heeft dat Veronika haar moeder is. Op het papier staat geschreven dat Signe het grote huis en bijpassend landgoed erft. Dat druist volgens zoon Frederik in tegen alle vormen van rechtvaardigheid. Hij is er van overtuigd dat het huis hem toekomt. Frederik begint samen met Gro, zijn halfzus, en Emil, zijn broer die in Thailand een resort runt, een slopende juridische strijd. De drie seizoenen zijn toegevoegd.
Ook aan Netflix toegevoegd en ook nog steeds te bekijken via VRT Nu: de drie seizoenen van de Deense reeks The Killing. Detective-inspecteur Sarah Lund kijkt uit naar haar laatste dag bij de politie van Kopenhagen. Zij gaat verhuizen naar Zweden met haar verloofde en zal naar de Zweedse politie overstappen. Alles verandert nadat een negentienjarig meisje, Nanna Birk Larsen, is gevonden, verkracht en vermoord. Samen met haar collega Jan Meyer wordt Sarah gedwongen het onderzoek te doen, waarbij al snel duidelijk is dat zij jagen op een intelligente en gevaarlijke moordenaar.
Ook op Streamz doen ze aan de minireeksen: de eerste aflevering van La Brea is er nu al te bekijken. Dat is een nieuwe reeks van NBC die zich afspeelt in Los Angeles, nabij een plek waar teer uit de aardbodem grote plassen vormt. Wanneer die teerputten plots in een zinkgat verandert dat mensen opslokt, ontwaken die mensen in de prehistorie. Het klinkt weinig bijzonder, maar laten we ’t toch maar eens een kans geven.
Eenzelfde bedenking maken we bij Patricia Moore, nog een minireeks die op Streamz terug te vinden is. Het titelpersonage is een 16-jarig meisje die op jacht gaat om haar kannibalistische familie te voeden. Wanneer ze Toby ontmoet, verlangt ze naar het normale leven van een tiener.
Films
Disney+ verraste eerder deze week door ons te laten weten dat Free Guy beschikbaar zou worden gemaakt voor alle Disney+-abonnees. Dat is razendsnel, wetende dat Free Guy pas midden augustus in de cinema verscheen en nu zelfs nog in de zalen speelt. Ryan Reynolds speelt hierin Guy, een bankmedewerker die elke dag dezelfde routine volgt. Hij leeft in een wereld waarin brildragers een groot aanzien genieten. Wanneer hij zelf zo’n bril vindt en die ook opzet, gaat er voor Guy een geheel nieuwe wereld open.
In 2018 haalde de Deense film Den Skyldige een mooie 12e plaats in ons eindejaarslijstje met de beste films van dat jaar. Drie jaar later heeft Netflix een remake gemaakt – The Guilty – met niemand minder dan Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. De setting van de film is de alarmcentrale. We volgen daar politieagent Joe die een noodtelefoontje binnenkrijgt van een vrouw die ontvoerd wordt. Het Deense origineel moest door zijn beperkte budget van creativiteit gebruik maken om met een minimum aan middelen een maximum aan resultaat te behalen. We zijn benieuwd of die aanpak in deze nieuwe remake overeind is gebleven.
Een musical over het leven van prinses Diana, het lijkt ons nog altijd heel vreemd. Toch presenteert Netflix ons Diana: The Musical. Het Broadwayspektakel verschijnt eerst op Netflix en gaat pas daarna, in december, in lijflijke première in New York. De Broadwaycast is ook degene die in de film te zien zal zijn.
Halloween komt er stilaan aan en dus wordt er fel ingezet op horror. Op Netflix kunnen we nu kijken naar No One Gets Out Alive, een film over de Mexicaanse migrante die zich eens aangekomen in de Verenigde Staten tevreden moet stellen met een kamer in een pension. Daar komt ze in een nachtmerrie terecht die ze niet kan ontvluchten.
Het is duidelijk dat Halloween dichterbij komt, want ook Amazon Prime hebben ze een nieuwe productie van Blumhouse gelost, Bingo Hell. In Bingo Hell draait het rond een zestigjarig buurtactiviste Lupita. Ze ontdekt dat haar geliefde bingohal overgenomen door de mysterieuze zakenman Mr. Big en verzamelt vervolgens haar oude vrienden om terug te vechten tegen de ondernemer. Wanneer haar oude buren onder gruwelijke omstandigheden dood worden aangetroffen, ontdekt Lupita plotseling dat ze misschien nog wel grotere problemen heeft.
Op Streamz+ raden we heel graag The Killing Of Two Lovers aan. Deze film draait rond de moeilijkheden die de liefde met zich kan meebrengen. David en zijn vrouw Nikki maken een moeilijke periode door. Ze geven elkaar de tijd en ruimte om na te denken over hun relatie en leven. David ziet dit echter niet zo zitten en wil alleen maar zijn huwelijk, waaruit vier kinderen voortvloeide, redden. Nikki daarentegen gaat een nieuwe relatie aan. David probeert zich rustig te houden en met de situatie om te gaan, maar dat blijkt toch niet helemaal te lukken.
De detectivefilm Knives Out werd in 2019 een onverwacht kassucces en dat is ook Netflix niet ontgaan. De streamingdienst heeft maar liefst 450 miljoen dollar neergeteld (dat is een stevige 382 miljoen euro) voor de exclusieve rechten op de twee vervolgfilms. In afwachting daarvan is nu ook de eerste film op Streamz te bekijken. In Knives Out werd een schrijver dood aangetroffen in zijn huis, vlak na zijn 85e verjaardag. Detective Benoit Blanc wordt ingeschakeld om het mysterie op te lossen, maar dat blijkt best een complexe opdracht. Dat was de eenvoudige plot van een film met een volgepakte sterrencast. Daniel Craig speelde de detective Benoit Blanc. Rian Johnson van Star Wars-film The Last Jedi en cultfilms Looper en Brick regisseerde.
Op Netflix is vanaf nu ook 1917 te vinden, een film die tot het beste uit 2020 behoorde en nog net voor de uitbraak van de coronacrisis in de zalen kwam. De plot van 1917 is behoorlijk eenvoudig: korporaal Blake krijgt een speciale opdracht en mag één kompaan uitkiezen. Hij kiest voor korporaal Schofield en samen moeten ze een boodschap overbrengen aan twee bataljons troepen die klaarliggen voor de aanval, diep in vijandelijk gebied. De legerleiding is namelijk te weten gekomen dat de Duitsers de aanval verwachten en dat de soldaten recht een val inlopen, met mogelijk 1.600 doden tot gevolg. Klein extraatje: ook de broer van korporaal Blake bevindt zich tussen de manschappen. Sam Mendes heeft in interviews al laten optekenen dat hij 1917 eerder als thriller categoriseert dan als oorlogsfilm en we begrijpen wat hij hiermee bedoelt. 1917 is een race tegen de klok die nog het meeste indruk maakt in zijn shots, met dank aan cameraman Roger Deakins.
Weerbarstig en koppig, zo hebben we onze creatievelingen graag. Edward Norton werkte in totaal 20 jaar aan Motherless Brooklyn (2019) en was regisseur, scenarist, producer én hoofdacteur van dienst. Het is dus al sinds 1999, toen de roman van Jonathan Lethem verscheen, dat Edward Norton gefascineerd raakte door het verhaal van Lionel Essrog (Edward Norton zelf), een privédetective die aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijdt. Wanneer zijn baas en mentor Frank Minna (Bruce Willis) wil Lionel weten wie het heeft gedaan, en waarom. Ons overheersende gevoel bij de film – die nu ook op Netflix te zien is – is dat er meer had ingezeten, ondanks de sporadische mooie momenten. Maar Edward Norton loopt geweldig te acteren en de oundtrack van Thom Yorke en Flea alleen al (Daily Battles) is een kijkbeurt waard.
Just Mercy (2020) is ook aan Netflix toegevoegd en heeft twee hele goeie redenen om te kijken: Brie Larson en Michael B. Jordan. Jordan speelt de jonge advocaat Bryan Stevenson die na zijn studies kan kiezen uit tal van lucratieve banen, maar ervoor kiest om naar Alabama te trekken om er gevangenen te gaan verdedigen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij krijgt daarbij steun van de plaatselijke advocaat Eva Ansley.
Oudere films
Vanuit het niets is een meesterwerkje uit de jaren zeventig komen aanwaaien op Streamz: daar hebben ze The Conversation (1974) van Francis Ford Coppola aan het aanbod toegevoegd. Coppola draaide deze film tussen de twee epische Godfather-avonturen door en won terloops de Gouden Palm in Cannes. Gene Hackman speelt Harry Caul, een afluisterspecialist. Hij krijgt gewetensbezwaren wanneer hij begint te beseffen dat zijn laatste opdracht wel eens zou kunnen leiden tot de moord op twee jonge mensen.
Ook de schitterende film mother! (2017) met Jennifer Lawrence van Darren Arronofsky willen we jullie zeker niet onthouden. Te veel over de plot weggeven zou jammer zijn, maar we kunnen wel zeggen dat Jennifer Lawrence en Javier Bardem een man en een vrouw spelen (geen van de personages krijgt een naam mee) die in een afgelezen landhuis wonen dat helemaal door de vrouw des huizes gerenoveerd wordt. Haar man, een stuk ouder, is een schrijver en dichter met een writer’s block. Op een avond staat een onbekende man (Ed Harris) voor de deur die een plaats zoekt om te overnachten. Niet heel veel later staat ook zijn vrouw (Michelle Pfeiffer) voor de deur, die er nogal vrijpostig en brutaal gedrag op na houdt, en nog niet veel later vallen ook zijn twee zoons binnen waarna de boel helemaal ontspoort.
Docu & Actua
Voor wie nog een documentaire over het fenomeen Britney Spears wil heeft Netflix Britney vs. Spears in elkaar gedraaid. Daarbij wordt er uiteraard ook uitgebreid stilgestaan bij het feit dat de superster dertien jaar onder curatorschap van haar vader stond.
AppleTV+ lanceert iets dat ze nog niet eerder gemaakt hebben: een actuashow. Daarvoor hebben ze Jon Stewart aangetrokken, de legendarische voormalig presentator van The Daily Show op Comedy Central. In The Problem With Jon Stewart zal, zoals de titel aangeeft, elke aflevering een probleem centraal staan. Stewart zal vervolgens, niet gevrijwaard van zijn kenmerkende humor, in gesprek gaan met de mensen die getroffen zijn door die bepaalde situatie, maar ook met die mensen die een invloed hebben op een mogelijke oplossing. Naast de show zal er ook in een podcast nog dieper worden ingegaan op de case van die week. We zijn nog afwachtend, maar Apple heeft ons alvast nieuwsgierig weten maken.