Nieuw te streamen deze week: ‘Yellowjackets’, ‘Severance’ en ‘One Of Us Is Lying’ zijn nieuw, ‘The Marvelous Mrs. Maisel’, ‘Space Force’, Star Trek: Picard’ en ‘Young Wallander’ gaan verder en Kanye heeft een eigen docureeks

Een nieuwe week en dus ook nieuwe streamingtips en ook deze week is er weer keuze te over. Rachel Brosnahan mag de show weer stelen als Mrs. Maisel, we kunnen de ruimte in met Space Force of met Star Trek-reeks Picard of de Zweedse criminaliteit induiken met Wallander. We kunnen er ook voor kiezen om de Back To The Future-trilogie of Eternal Sunshine Of The Spotless Mind te herbekijken of Kanye West nog wat meer aandacht te geven. Maar voor dé seriehype van het moment kunnen we voor één keer terecht bij VTM Go, want zij zijn de eerste streamingdienst waar Yellowjackets te zien is. Alle tips op een rijtje!

Series

Het is zeldzaam dat we naar VTM Go moeten verwijzen voor een streamingtip, maar deze week is het zo ver: ze maken er zelf nogal weinig promotie rond, maar Yellowjackets is dé televisiehype van het moment aan de andere kant van de oceaan en is als eerste op één van de kanalen van VTM te zien, op VTM3. Gelukkig voor de streamers onder ons is er ook nog VTM Go (gratis platform, maar met reclame). Elke week worden er twee afleveringen van de reeks uitgezonden, die dan ook op het platform terecht komen. De reeks focust op Misty, Natalie, Taissa en Shauna, vier leden van een meisjesjeugdvoetbalteam die een vliegtuigongeluk ergens diep in de wildernis hebben overleefd. Wat daar gebeurde totdat ze werden gered, weten alleen zij. Vijfentwintig jaar later heeft iedereen haar eigen leven opgebouwd en niemand wil praten over wat er destijds is gebeurd. Terwijl sommigen vastbesloten zijn om openstaande rekeningen te vereffenen, zullen anderen er alles aan doen om wat er werkelijk op die plaats is gebeurd achter slot en grendel te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=mX22D65TqAs&ab_channel=SHOWTIME

Juicht ende jubelt, want The Marvelous Mrs. Maisel is terug voor een vierde seizoen. De reeks waarin Rachel Brosnahan een huisvrouw speelt in het New York van de jaren 50 die nadat haar echtgenoot haar verlaat ontdekt dat ze talent heeft voor stand-up comedy blijft één van de meest succesvolle titels op Amazon Prime Video. In de voorbije seizoenen hebben we kunnen zien hoe Mrs. Maisel met vallen en opstaan een naam voor zichzelf heeft kunnen maken, bij de start van dit vierde seizoen verkondigt ze klaar te zijn met het spelen van voorprogramma’s en wil ze de vrijheid hebben om bij elke show te kunnen zeggen wat ze maar wil. Elke vrijdag krijgen we, gedurende vier weken, twee nieuwe afleveringen. En dan is het nog niet gedaan, want een vijfde seizoen van de succesreeks is reeds aangekondigd. Dat vijfde seizoen wordt dan weer wel het laatste.

Ook Star Trek: Picard is terug voor een nieuw seizoen op Amazon Prime Video. In deze reeks zagen we in het eerste seizoen hoe Picard zich had teruggetrokken op zijn wijngaard en genoeg had van zijn leven in de Starfleet. Maar wanneer hij te weten kwam dat de Romulanen experimenten uitvoerden op mensen die een Borg zijn geweest ging hij toch weer op zoek naar een schip en een bemanning. In het nieuwe tweede seizoen zullen opnieuw bekende gezichten te zien zijn voor de fans van The Next Generation, zo duikt alvast John de Lancie opnieuw op als Q. “De echte laatste grens is de tijd”, klinkt het in de trailer voor het nieuwe seizoen. Deze keer wordt ons dan ook een tijdreisplot voorgeschoteld.

Het was juni 2018 toen president Trump aankondigde dat hij een ruimteleger wilde “om de nationale veiligheid van de VS ook buiten de grenzen van de aarde te verdedigen.” Het idee zette de radartjes in Steve Carrells hoofd aan het werk en die zag maar één optie voor een mogelijke samenwerking: zijn oude maatje Greg Daniels met wie hij The Office US maakte. Hij belde Daniels met twee woorden: “Space Force.” Het eerste seizoen van die reeks verscheen in 2020 en was eerlijk gezegd nogal wisselvallig. Pas naar het einde van het seizoen leek de reeks zijn toon te hebben gevonden en werd er meer ingezet op het samenspel tussen Steve Carrell, een incompetente militaristische generaal, en John Malkovich, die samen met een team wetenschappers met de moed der wanhoop moet proberen samenwerken met de generaal. Het tweede seizoen is nu te bekijken via Netflix.

Wallander was origineel een Zweedse reeks over de detective uit de misdaadromans van Henning Mankell. Na ook een Britse reeks was er in 2020 de prequel over de jonge versie van Kurt Wallander, Young Wallander dus. De reeks werd niet in het verleden geplaatst, maar in het huidige gewelddadige misdaadmilieu in Zweden. De eerste reeks was uitstekend entertainment, al was het vreemd dat de reeks zich wél in Zweden afspeelde, maar dat iedereen desondanks Engels praatte. Voor wie daar kan doorkijken is er nu een tweede seizoen waarin Wallander opnieuw betrokken raakt bij een groot misdrijf, en deze keer lijkt de zaak nog complexer en groter. Terug te vinden op Netflix!

Helemaal nieuw op Netflix is One Of Us Is Lying, de eerste Engelstalige reeks die Dario Madrona schreef, de bedenker van de Spaanse Netflix-hit Élite. Deze keer speelt het plot zich af op Bayview High waar vijf studenten moesten nablijven. Slechts vier van hen komen levend uit het klaslokaal, Simon lijkt om het leven gekomen te zijn door een allergische reactie. Nadat zijn dood toch geen ongeluk bleek te zijn geweest wordt een onderzoek gestart en al snel blijkt dat elk van de andere vier studenten wel een reden had om Simon een hekel te hebben aan Simon.

Op Netflix is tot slot ook nog de Franse reeks Le Chalet (2018) geland. Een reünie van jeugdvrienden in een afgelegen chalet in de Franse Alpen verandert al snel in een wanhopige strijd om te overleven als ze worden afgesloten van de rest van de wereld door een bizar ongeluk. Door middel van flashbacks wordt duidelijk wat er zich twintig jaar geleden in het dorpje heeft afgespeeld.

Hoe spannend dat ook klinkt, we kijken zeker zo hard uit naar Severance, een nieuwe serie op AppleTV+ met een topcast waarvan Ben Stiller zes episodes regisseerde. Adam Scott speelt in deze reeks een data-analist die de leiding heeft over een team wier herinneringen aan hun privéleven en werk operatief van elkaar worden gescheiden. Wanneer een collega die eerder geheimzinnig deed plotseling wordt vermist, wordt Mark hierover gealarmeerd. Vervolgens komt Mark langzamerhand achter de waarheid die achter het werk van de werknemers van ‘Lumen Industries’ schuilgaat, en begint hij te beseffen dat het bedrijf gevaarlijker is dan het lijkt. Naast de uitstekende hoofdrolspeler zien we in deze reeks ook klasbakken als Christopher Walken en Patricia Arquette opduiken. Elke week krijgen we een nieuwe aflevering voorgeschoteld, maar beginnen kunnen we met de eerste twee.

Nog een bekend gezicht in Chapelwaithe op Streamz, want Adrien Brody speelt de hoofdrol in deze reeks waarvan nu al alle tien de afleveringen beschikbaar zijn. De reeks verplaatst ons naar de jaren 1850 en daar besluit Captain Charles Boone om zijn gezin naar zijn voorouderlijk huis te verhuizen. Boone wordt daar echter al snel geconfronteerd met de geheimen en de donkere geschiedenis van zijn familie. Hij zal het gevecht met de duisternis aan moeten gaan die zijn familie al generaties lang teistert.

Nieuwe films

We blijven nog even bij Adrien Brody hangen, want hij speelt ook mee in het mooiste gedeelte van The French Dispatch van Wes Anderson, een film die eind oktober 2021 in de zalen kwam en nu al op Disney+ te zien is. Het uitgangspunt van The French Dispatch is een Frans tijdschrift. Anderson brengt ons naar het stadje Ennui waar hoofdredacteur Arthur Howitzer Jr. (Bill Murray) een tijdschrift uitbrengt. Het is bij testament vastgelegd dat The French Dispatch stopt met verschijnen bij het overlijden van zijn hoofdredacteur. Wanneer dat onverwacht gebeurt na een hartaanval volgt nog één nummer, met daarin drie eerder verschenen verhalen en een overlijdensbericht. Het eerste verhaal vonden wij het mooiste: Benicio Del Toro speelt hierin een moordenaar die ook een geniaal kunstenaar blijkt te zijn. Zijn talent wordt ontdekt door een kunsthandelaar die een straf uitzit in dezelfde gevangenis.

In 1974 verscheen The Texas Chain Saw Massacre, een horrorklassieker. Sindsdien verschenen er zeven films in de franchise en daar voegt Netflix nu met Texas Chainsaw Massacre nog een gloednieuwe achtste aan toe. In de nieuwe film volgen we Melody, een 25-jarige zakenvrouw uit San Francisco. Ze neemt haar jongere tienerzus mee naar Texas op zakenreis, uit angst haar alleen achter te laten in de stad. De zus, Dreama, is een amateurfotograaf die gebonden is aan een rolstoel. Het duurt niet lang voordat ze voor hun leven moeten vechten tegen een oud fenomeen.

Oudere films

Bij Streamz scoren ze weer, want na de gehele reeks Harry Potter-films die ze begin dit jaar binnenhaalden, kunnen ze ook de hele Back To The Future-trilogie binnenhalen. De jaren 80-klassiekers met Michael J. Fox en Christopher Lloyd die door de tijd reizen in een DeLorean is werkelijk onverslijtbaar. De drie films nemen ons achtereenvolgens terug naar 1955, 2015 en 1985 en tot slot opnieuw naar 1955 en naar het verdere verleden 1885.

En nog op Streamz is Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004) terug te vinden, een bloedmooie film die we elke keer tippen als hij ergens (opnieuw) te streamen valt. Joel (een sterke Jim Carrey) wil in deze prent alle herinneringen aan zijn relatie met Clementine (Kate Winslet) uit zijn geheugen laten wissen. Maar tijdens het proces voelt Joel dat hij de herinneringen aan haar toch niet kwijt wil en ontdekt hij zijn liefde voor haar opnieuw. Joel probeert de herinneringen te redden en verschuilt zich diep in zijn eigen hersenen.

Disney+ heeft ons een groot plezier gedaan, want daar hebben ze het bijna drie uur durende oorlogsepos The Thin Red Line (1998) van Terence Malick beschikbaar gesteld. Malick leverde hiermee zijn eerste film in twintig jaar af en maakte een oorlogsfilm op zijn manier: contemplatief. De film focust op een groep jonge soldaten die in de Tweede Wereldoorlog strijden in de slag bij Guadalcanal, een slag die grote invloed zal hebben op de Japanse positie het gebied. De gebeurtenissen in de oorlog zorgen ervoor dat de soldaten een hechte band met elkaar ontwikkelen.

Docu

Op Netflix is de eerste van drie afleveringen te zien van jeen-yuhs: A Kanye Trilogy, een driedelige docuserie over Kanye West (of Ye, tegenwoordig) waarvan elke week een nieuwe aflevering te zien zal zijn. In de eerste aflevering zien we hoe Kanye West van Chicago naar New York trekt, maar hoe het ‘m daar maar niet lukt om een platencontract in de wacht te slepen.  In de overige twee delen komen Kanye’s vele rollen, te weten die van artiest, producent, zakenman en mode-ontwerper aan bod. Ook zijn persoonlijke leven en het leed daarin, zoals de dood van zijn moeder en zijn falende campagne als presidentskandidaat, worden belicht, vergezeld van archiefbeelden. Die beelden werden gemaakt door filmmakers Coodie en Chike die Kanye al twee decennia volgen.

Nog op Netflix verwijzen we graag naar Downfall: The Case Against Boeing. In deze documentaire wordt de nalatigheid en hebzucht van het bedrijf Boeing onthuld waardoor twee vliegtuigongelukken binnen vijf maanden plaatsvonden. Middels luchtvaartexperts, journalisten, voormalige Boeing-werknemers en families van slachtoffers wordt een cultuur van roekeloze kostenbesparingen en verdoezelingen blootgelegd bij het eens zo gewaardeerde bedrijf. De documentaire dient als een felle aanklacht tegen de corrumperende invloed van Wall Street en legt grotere vragen bloot over de gevaren van het Amerikaanse bedrijfsethos en de duizelingwekkende, menselijke kosten.

Streamz en Play4 zorgen voor de eerste Belgische true crime-reeks. True Crime Belgium zal 16 afleveringen tellen die in stukjes worden gelost. Het eerste onderwerp van de docureeks heet Nacht Van De Waanzin en bestaat uit een dubbelaflevering. Hierin wordt de zaak behandeld van Osman Calli, een seriemoordenaar die in één nacht vier vrouwen in Gent en in Aalst vermoordde. Twee slachtoffers van de nachtelijke raid overleefden de schietpartij, één van de twee slachtoffers betrof een vergissing.

AppleTV+ richt dan weer hun blik op Abraham Lincoln. In de vierdelige reeks Lincoln’s Dilemma wordt het licht geworpen op de strijd van Lincoln om de slavernij in de Verenigde Staten af te schaffen. Lincolns verstandhouding met de slavernij is tijdens zijn leven veranderd: van gedoger of zelfs voorstander werd hij uiteindelijk een tegenstander van de slavernij. Journalisten, historici en andere academici die onderzoek hebben gedaan naar het leven en werk van Lincoln verschaffen interessante hedendaagse inzichten, die het verhaal en de beeldvorming eromheen weten te nuanceren en plaatsen in de tijd van toen. De voice-over is van Jeffrey Wright.

Van Jeffrey Wright gaan we naar Morgan Freeman en van Abraham Lincoln naar God. De drie seizoenen van The Story Of God (2016-2019) zijn beschikbaar gesteld op Disney+. In deze reeks van National Geographic gaat Morgan Freeman op zoek naar antwoorden op de grote geloofsvragen van mensen uit verschillende culturen en religies. Hierdoor komt hij op historische plaatsen in de wereld en laat hij de lokale mensen aan het woord, die vertellen over hun ervaring met het geloof bij de betreffende historische plaatsen.

Meer
Lees meer...